Tata Indica Vista
-
mdario szkoda że nie zacytowałeś moich wypowiedzi odnośnie bezpieczeństwa "taty" i spalania, może odnieś się do FAKTóW o tym aucie, po prostu w tym aucie wszystko łącznie z nazwą jest niedopracowane więc mam je wychwalać pod niebiosa "bo tak" ?
-
mdario szkoda że
nie zacytowałeś moich wypowiedzi odnośnie bezpieczeństwa "taty" i spalania, może
odnieś się do FAKTóW o tym aucie,No fakt te 1-2 zdania akurat były merytoryczne
po prostu w tym aucie wszystko łącznie z nazwą
jest niedopracowane więc mam je wychwalać pod niebiosa "bo tak" ?Nie - wystarczy napisać, że mnie się nie podoba i tyle - nie trzeba przy okazji rzucać obelgami w potencjalnych nabywców i użytkowników
-
ma czas/ochotę bujać się przez pół roku by zakupić pojazd. mam pieniądze, nie mam
szczególnych wymagań do auta oprócz tego żeby jeździło, chce mieć od zaraz,
najlepiej w miarę jak najmłodsze - idę do salonu i kupuję nową TIV - tyleA potem rwiesz włosy z głowy. Stać Cię na takie eksperymenty? Skąd wiadomo jak to auto poradzi sobie z zimową solą na naszych drogach? Raczej nie wiadomo. Skąd wiadomo jaka będzie dostępność części po gwarancji, zamienniki, serwis its, itp. Póki co, nie wiadomo. Uważam, że powinno się szanować swój czas i pieniądze - zwłaszcza, kiedy wydaje się kilkadziesiąt tysięcy na samochód. Eksperymenty pozostawiłbym w tym przypadku innym.
-
Aby emocje opadły, powiem że czytając recenzję auta, dawno sie tak nie naśmiałem
Dodam kilka fot limuzyny, real bez photoshopa
-
My tu mówimy o kupnie i ewentualnej sprzedaży od koniec okresu serwisowego czyli 4-5 lat a nie o samochodzie życia na dożywocie.
Możesz zacytować, gdzie jest mowa o odsprzedaży po okresie 4-5 lat
Kolejna sprawa, jaki wiek samochodu traktowany jest jako "samochód życia na dożywocie"
Jeżeli chodzi o mnie, to nie sprzedaję Astry z bardzo prostego powodu - jest bezawaryjna.
Została kupiona jako roczna i po tylu latach znam ją na wylot.
Czy tylko wiek jest wyznacznikiem, że muszę ją sprzedać
Z góry też uprzedzam, że nie jestem fanatykiem tego auta, choć niewątpliwie nigdy mnie nie zawiodła i polubiłem to auto.Nie rozumiem motywu bujania sie z autem "bo już tyle w niego włożyłem" to nie komuna teraz sprzedaż\kupno auta to jak normalna transakcja. Czasami auto lepiej sprzedać niż naprawiać.
A nie pomyślałeś, że leciwe auta potrafią być bezawaryjne
Jak pisałem wyżej, Astry nie trzymam dlatego, że w naprawy włożyłem "tyle" pieniędzy, tylko ze względu na jej dobry stan techniczny.
Co do tezy, że lepiej czasami auto sprzedać niż naprawiać, to wszystko też zależy, ile te naprawy kosztują i jak są częste.
W moim przypadku części zamienne są naprawdę tanie, a stosunkowo prosta konstrukcja samochodu sprawia, że ewentualne naprawy można dokonać samodzielnie lub "zwykłym" warsztacie.Niestety, nie przekonasz mnie, że lepiej kupić nowszy używany samochód, którego stanu nie jestem do końca w stanie ocenić, a którego naprawy są droższe, gdy dysponuję w pełni sprawnym samochodem, którego ewentualne naprawy są tanie w porównaniu z nowymi modelami.
-
odnosze pewne
wrazenie
ze kolege ktoremu
odpowiadzasz znamy na tym forum juz bardzo dlugoEee... To chyba nie to, o czym myślisz...
-
Ja nawiązuje do
wypowiedzi kolegi piotrofff przeczytaj, cały wątek, bo nie chce mi się
znowu tłumaczyć.Nie chcę tłumaczeń, poproszę jedynie na odpowiedzi na postawione pytania. Nie skacz z kwiatka na kwiatek, po prostu zacznij stosować zasady dyskusji: wypowiedź ma zawierać tezę i uzasadnienie, na pytanie następuje odpowiedź...
Jak wyżej,
zauważyłeś że tylko tobie to przeszkadza ?Jak się okazało, nie tylko. Zauważyłem jednak, że inni "olali" twoje posty i przestali na nie reagować. Ja staram się być dociekliwy i chciałbym zrozumieć, co tak naprawdę masz na myśli, zanim znowu walniesz coś z grubej rury tylko po to, aby sprowokować do awantury, po czym znikniesz...
ja myślę że ty z kolei nawiązujesz do
moich innych wypowiedzi o słabych punktach w tico i masz jakiś głębszy problem w
moim kierunku.Inaczej skomentować się nie da.
Życzyłbym sobie tylko takich problemów. -
Aby emocje opadły,
powiem że czytając recenzję auta, dawno sie tak nie naśmiałemSzkoda, że nie dowiemy się, z czego się "tak nie naśmiałeś".
Szkoda też, że żadnej informacji ani żadnego linku nie dostaliśmy.
To jest właśnie dyskusja w twoim wykonaniu.
Ech, żal czasu...Dodam kilka fot
limuzyny, real bez photoshopaA wczoraj miało padać, ale nie padało.
-
Niestety, nie
przekonasz mnie, że lepiej kupić nowszy używany samochód, którego stanu nie jestem
do końca w stanie ocenić, a którego naprawy są droższe, gdy dysponuję w pełni
sprawnym samochodem, którego ewentualne naprawy są tanie w porównaniu z nowymi
modelami.Przecież sam przyznałeś, że Astrę kupiłeś używaną. Kupno za wszelką cenę auta, nie ważne jakiego, byleby było nowe - nie wydaje mi się akurat rozsądnym postępowaniem.
-
Mi się wydaje że po prostu leo nie nadążasz za moim tokiem myślenia, ja już jestem w dwudziestym pierwszym wieku a nie w epoce dyliżansów, naprawdę nie chce mi się tłumaczyć po raz enty co miałem na myśli, rozrysowywać tego bo wyszedłby z tego poemat.
Nie dałem linku bo uważam że każdy średni użytkownik wie jak wystukać w google nazwę auta i sprawdzić kilkadziesiąt recenzji danego modelu w tym również w języku ang. co nie jest w tych czasach problemem, można wyciągnąć wnioski, przemyśleć sprawę, jeśli recenzje są głównie negatywne, wręcz komiczne, można chyba mieć spore wątpliwości co do tego auta, nie wiem, myślę że logicznie rozumująca osoba by tak zrobiła. Dlatego może trochę dobitnie zakończę " Nie róbmy z gów\na czekolady"
-
Mi się wydaje że po
prostu leo nie nadążasz za moim tokiem myślenia, ja już jestem w dwudziestym
pierwszym wieku a nie w epoce dyliżansów,Wg mnie wylądowałeś już w XXIII wieku. Piszesz szybciej, niż myślisz.
Może pisz nieco wolniej, bo wiesz... ja, nie będąc "średnim użytkownikiem", widocznie wolno czytam...naprawdę nie chce mi się tłumaczyć po raz
enty co miałem na myśli, rozrysowywać tego bo wyszedłby z tego poemat.Pewnie, lepiej walnąć jakieś durne tezy z kosmosu i mieć pretensje, jeśli ktoś poprosi o uzasadnienie lub podanie źródła.
Nie dałem linku bo
uważam że każdy średni użytkownik wie jak wystukać w google nazwę auta i sprawdzić
kilkadziesiąt recenzji danego modeluSorry. Nie będę szukał kilkudziesięciu recenzji, aby dowiedzieć się, która cię tak rozbawiła. Zwykły szacunek dla czytelnika i jego czasu nakazuje podać źródło "zabawy". Naprawdę tak trudno o linka?
Ja przeczytałem trzy i uważam, że TIV wyszła w nich dość przeciętnie. Nie zauważyłem w tych opisach kabareciarskich zapędów ich autorów." Nie róbmy z gów\na czekolady"
No tak... dyskusja w tym stylu i na takie argumenty jakoś mnie nie kręci. Pozostaje mi więc dostosowanie się do innych i ignorowanie tego, co wydalisz pod swoim nickiem.
EOT -
Aby emocje opadły,
powiem że czytając recenzję auta, dawno sie tak nie naśmiałem
Dodam kilka fot
limuzyny, real bez photoshopaPoproszę o link
-
Niestety, nie
przekonasz mnie, że lepiej kupić nowszy używany samochód, którego stanu nie jestem
do końca w stanie ocenić, a którego naprawy są droższe, gdy dysponuję w pełni
sprawnym samochodem, którego ewentualne naprawy są tanie w porównaniu z nowymi
modelami.To jest meritum mojego wątku, do tego chciałem "dojść" lecz dyskusja przybrała "bardzo dziwną" formę oskarżania tych, co nie chcą jeździć używaną Skodą...
-
Przecież sam przyznałeś, że Astrę kupiłeś używaną.
I dlatego, mimo że auto było zaledwie roczne i sprowadzone z Niemiec wydawało się, że ryzyko zakupu bubla będzie małe.
Po kilku latach, jak auto było u mechanika okazało się, że zaliczyło coś w rodzaju rowu. Na szczęście nie było to mocne uderzenie i jak określił mechanik wszystkie kluczowe elementy nie były ruszone.
Na szczęście Astra trzyma geometrię, nie zdziera opon itp. po prostu jest sprawnym samochodem.
Dlatego podtrzymuję swoją opinię, dysponując sprawnym samochodem, które niekoniecznie musi być młode nie widzę konieczności zmiany na nowsze o nie do końca znanej przeszłości tylko dlatego, że jest to "auto życia na dożywocie".Co innego, gdy eksploatowany samochód mimo swojej bezawaryjności jest z określonych przyczyn niewystarczający, np. urodziło się dziecko, wtedy jak najbardziej popieram zakup innego modelu niż męczenie się w starym.
-
Niestety, w naszej rzeczywistości kupno młodszego samochodu nie gwarantuje jego faktycznego dobrego stanu.
Są handlarze, którzy często nie licząc się z ludzkim zdrowiem i życiem wciskają "super okazje", a później to tylko trzeba żyć w nieświadomości i najlepiej nie mieć przygód tym często ładnie wyglądającym wrakiem, które najczęściej kończą się tragicznie lub kosztownie.
Nie ma co specjalnie liczyć na uczciwość sprzedających, a szkoda, bo chyba większość ludzi chciałaby jeździć młodszymi samochodami w dobrym stanie płacąc za nie adekwatne pieniądze.Dysponując więc niezbyt dużym budżetem na zakup samochodu pojawia się duży dylemat, tzn. za te pieniądze kupić nowy samochód słabszej klasy, ale na gwarancji, czy ryzykować zakup auta lepszej klasy o nieznanym często stanie technicznym i rezerwować od razu kasę na mogące ujawnić się usterki, bo przecież z jakiegoś powodu to młode auto jest sprzedawane.
Podaję link (może znany) do tego, jak może wyglądać samochód po "drobnej" kolizji, który został "profesjonalnie" naprawiony - link
-
Widziałeś deskę
rozdzielczą?
Jak dla mnie
obrzydliwa,a te zegaryJa piszę o najnowszym sparku, który ma zegary w normalnym miejscu
-
No akurat Venga
przynajmniej wygląda na wartą tych pieniędzy. No i 7 lat gwarancji.Fajniejszy będzie jej bliźniak - Hyundai ix20
-
Ja piszę o
najnowszym sparku, który ma zegary w normalnym miejscuJa też pisze o najnowszym
Ma w normalnym miejscu,ale te zegary...kosmicznie to wygląda.Mi się nie widzi.
A ten obrotomierz elektroniczny
Jedynie konsola środkowa jest ładnie zaprojektowana...z polotem.
jakiś tekst -
Dysponując więc
niezbyt dużym budżetem na zakup samochodu pojawia się duży dylemat, tzn. za te
pieniądze kupić nowy samochód słabszej klasy, ale na gwarancji, czy ryzykować zakup
auta lepszej klasy o nieznanym często stanie technicznym i rezerwować od razu kasę
na mogące ujawnić się usterki, bo przecież z jakiegoś powodu to młode auto jest
sprzedawane.Dodam od siebie, że już jest bardzo dobrze, jeśli taki dylemat pojawia się w głowie kupującego. Znaczy, że ktoś myśli kategoriami racjonalnymi.
Niestety, z moich obserwacji wynika, że ogromna ilość ludzi dysponująca ograniczonym budżetem decyduje się na markę, reszta stoi na dalszym miejscu - bo auto wciąż jest u nas wyznacznikiem sukcesu i wyrazem prestiżu. Kupuje się samochód nie dla siebie, lecz dla oczu sąsiadów, znajomych, rodziny... Stan, przebieg, wiek i przeszłość jest mniej ważna od znaczka i wyglądu. Jeżeli jednak potencjalny kupujący zaczyna kombinować z czymś nowym, a mniej poważanym (lub wręcz znieważanym, co da się wyczuć także w tej dyskusji) - to dobry znak.
Niestety, trudno coś więcej o Tacie powiedzieć (przynajmniej mi, nie miałem żadnej styczności z tą marką oprócz kilku spotkań na drodze, a najbliższy dealer jest 130 km ode mnie). Jednak wcale bym się nie zdziwił, gdyby za kilka lat marka ta była kojarzona z Daewoo, firmą równie pogardzaną na początku, ale produkującą całkiem udane samochody - co "wyszło" po kilku latach.
A tymczasem widzę niezły potencjał w Dacii, która z poprzedniej epoki odziedziczyła tylko nazwę. Parę lat obecności na rynku i... nabywcy Loganów są całkiem zadowoleni, Sandero sprzedaje się nieźle, a na Dustera wpłaca się zaliczkę i czeka na odbiór 5-6 miesięcy (obecnie)... I wcale nie jest to zasługa rewelacyjnie niskich cen, bo Dacia wcale supertania nie jest, ani wystrzałowego designu aut tej marki... Moim zdaniem to znak, że coraz więcej ludzi zaczyna kupować samochody dla siebie - po prostu dla siebie, nowe, powstałe na sprawdzonych podzespołach, z gwarancją i perspektywą taniego utrzymania. I oby tak dalej.
Kto wie, czy Tata nie okaże się czarnym koniem polskiej motoryzacji najbliższych lat... -
To jest meritum
mojego wątku, do tego chciałem "dojść" lecz dyskusja przybrała "bardzo dziwną" formę
oskarżania tych, co nie chcą jeździć używaną Skodą...Ja tylko stwierdziłem, że zamiast ryzykować i wkładać 30 tyś w nowy samochód, niepewnej i nieznanej na naszym marki wolałbym dołożyć i kupić inne auto.