Pytanie o żarówki diodowe
-
Witam!
Zastanawiam się nad zakupem do domu kilku żarówek diodowych ze standardowym gwintem E27.
Przykładowa aukcja klik
Czy to jest coś warte i czy może zastąpić z powodzeniem żarówkę tradycyjną/energooszczędną?
W domu mam praktycznie wszędzie zamontowane świetlówki energooszczędne, ale ich montaż ma sens tylko w pomieszczeniach gdzie światło świeci się długo np. salon. W pomieszczeniach, gdzie zagląda się często na chwilkę np. przedpokój, łazienka, kuchnia te świetlówki nie mają sensu, bo nagrzewając się pobierają 1,5 raza więcej energii niż żarówka tradycyjna...
Czy technologia led jest już na tyle rozwinięta, żeby dawać radę w postaci żarówek?
P.S. aukcja, którą zamieściłem to typowa ściema, bo sprzedawca pisze, że ta żarówka daje światło takie jak żarówka ok. 100 W, większość sprzedawców podaje je jako odpowiednik 40-60 W. Poza tym zwróćcie uwagę na ilość negatywnych komentarzy - typu, że to ściema i tragiczna jakość, słabe światło...
Może żarówka renomowanych firm daje radę, ale to już koszt ok. 50 zł wzwyż...Czy ktoś z Was ma u siebie takie cudeńka powkręcane w swoich domach?
-
Mam w domu kilkanaście (bliżej dwudziestu) żarówek LED. Zastosowałem je tam, gdzie często włączane i wyłączane jest światło (klatka schodowa) oraz tam, gdzie "dają radę". Zastosowałem je w lampach u siebie w sypialni, u teściowej w sypialni, w małej łazience i w korytarzyku w piwnicy. Aha! I w lampie przy wejściu do domu. Zdają egzamin znakomicie! Gorąco polecam!
/edit:
100 wat jeszcze nie wymyślili. Max to moc zbliżona do 60 wat.
Żarówka ca 60 wat pobiera moc ca 3,5 wata. -
Dzięki za odpowiedź
Znalazłem taką żarówkę u sprawdzonego sprzedawcy.
Drożej, ale mocna i wygląda solidnie klik , więc na taką się zdecyduję.Pozdrawiam!
P.S. Dam znać jak już dotrą i zamontuję
-
Ja akurat kupowałem u tego sprzedawcy
-
Ja akurat kupowałem
u
tego
sprzedawcyTrochę strach tam kupić, dużo negatywów z ostatnich dni...
Wiadomo - dużo transakcji, dużo także negatywów, ale wynika z nich, że te żarówki to szmelc -
Trochę strach tam
kupić, dużo negatywów z ostatnich dni...
Wiadomo - dużo
transakcji, dużo także negatywów, ale wynika z nich, że te żarówki to szmelcJa jestem żywym dowodem na to, że to nieprawda. Przynajmniej na to, że te żarówki to nie szmelc
-
Mam Philipsy Deco LED 1W. Świecą dużo słabiej jak normalna 25W, do oświetlania czegokolwiek się nie nadają, ale do wytworzenia nastrojowego klimatu już tak.
-
W domu mam
praktycznie wszędzie zamontowane świetlówki energooszczędne, ale ich montaż ma sens
tylko w pomieszczeniach gdzie światło świeci się długo np. salon. W pomieszczeniach,
gdzie zagląda się często na chwilkę np. przedpokój, łazienka, kuchnia te świetlówki
nie mają sensu, bo nagrzewając się pobierają 1,5 raza więcej energii niż żarówka
tradycyjna...a nie prawda miałam ostatnio mierzone miernikiem w domu jak to z tym jest i mało tego zanim się rozświetlą to pobierają nawet mniej energii niż jak rozbłysną już na stałe.. Tak dla nas to też był szok
-
Ciąg dalszy tematu, dotyczący zamówienia żarówek w Hongkongu: KLIK
-
P.S. Dam znać jak
już dotrą i zamontujęNo i co, dotarły?
Jak się żaróweczki spisują? -
Ja kupowałem taki jak pisałem w innym poście i świacą nawet fajnie białym światłem. http://allegro.pl/led-zarowka-36-ciepla-duzy-gwint-e27-tr-grat-i1407338220.html
Tylko trzeba wiedzieć że te zapewnienia o mocy światła trzeba w bajki włożyć. Taka 36 świeci może jak 15W zwykła ale i tak fajniejsze światło dają niż świtlówki bo nie smużą. W tych można łatwo wymienić spaloną diodę bo u mnie kupionych w sierpniu 2009 spaliły się w obu po jednej diodzie. Wystarczy wlutować nowe i nadal świecą.
Ostatnio kupiłem takie http://allegro.pl/led-zarowka-36-ciepla-duzy-gwint-e27-tr-grat-i1407338220.html
Niestety mają duże wymiary i bańka jest plastykowa nie szklana. Za mocno nie świecą ale za to żółtawym ciepłym światłem i rozproszonym na cały pokój.Dwie sztuki na mały pokój jest dla mnie w sam raz.