Navigation

zlosniki.pl
    • Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups
    • Search

[moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33

Nasze swifty
    56
    1978
    28722
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • leo
      leo Admin @BPX33 last edited by

@bpx33 napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:

Czeka mnie zawiezienie skrzyni do speca, bo trzeba ją rozbierać.

A jaki jest powód rozbierania skrzyni? Czy tylko wymiana owej gumy - osłony na drążku zmiany biegów?

Myślenie ma przyszłość... choć nieprzyzwyczajonym szkodzi. ;-)

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • BPX33
        BPX33 last edited by

No to sprawa ze skrzynią ma się następująco. :)
        Na poniedziałek umówiony jestem w warsztacie, który zajmuje się naprawą skrzyń biegów i mają mi zrobić kompleksowy przegląd i wymienić wszystkie uszczelniacze i jak wyjdzie coś jeszcze to będą też naprawiać/wymieniać.
        Naprawiać będę skrzynię, która obecnie jeździ w Suzku (czyli jego oryginalną). Tą z padniętym synchro też będę musiał kiedyś im zawieźć, żeby mieć sprawny zapas, ale to dopiero jak będę bardziej "kasiasty"...

Dam lajka za dislajka!

pacior 1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • pacior
          pacior Moderator @BPX33 last edited by

@bpx33 @Jaco ostatnie kilka Waszych postów z tego wątku posłałem w internetową otchłań.
          Proszę trzymać się tematu, a pozostałe dyskusje prowadźmy np tu

BPX33 Jaco- 2 Replies Last reply Reply Quote 0
          • BPX33
            BPX33 @pacior last edited by

@pacior napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:

@bpx33 @Jaco ostatnie kilka Waszych postów z tego wątku posłałem w internetową otchłań.

Dziękuję!

Dam lajka za dislajka!

1 Reply Last reply Reply Quote 1
            • Jaco-
              Jaco- @pacior last edited by

@pacior luz.

1 Reply Last reply Reply Quote 1
              • BPX33
                BPX33 last edited by

Wracając do tematu skrzyni.

Odstawiłem dziś rano Suzka do umówionego warsztatu, ale niestety nie byłby on sobą gdyby wszystko poszło łatwo, szybko i przyjemnie. :( Okazuje się, że "kończy" mi się piątka (w sensie, że niedługo zaczęła by wypadać w trakcie jazdy) i jutro będą próbowali złożyć z dwóch skrzyń jedną (rano przyjadą do mnie po tą drugą z uszkodzonym synchro). Miejmy nadzieję, że taki zabieg się uda, bo jak nie to lipa po całości... :/

Dam lajka za dislajka!

• Referenced by  BPX33 BPX33 
                • BPX33
                  BPX33 last edited by

Skrzynia, chyba wreszcie działa jak trzeba. :)

Oto lista wykonanych prac:

• wymiana łożysk (6 szt.)
                  • wymiana uszczelniaczy półosi
                  • wymiana zębatek 5-go biegu
                  • wymiana piasty przesuwnej 5-go biegu
                  • olej do skrzyni biegów 75W80 (2,2l)

Jutro znowu zbieżność. Ustawiałem ją niecałe dwa tygodnie temu, ale po wyciąganiu skrzyni coś się zesrao :(

Dam lajka za dislajka!

• pacior

Jutro znowu zbieżność. Ustawiałem ją niecałe dwa tygodnie temu, ale po wyciąganiu skrzyni coś się zesrao :(

Ile Cię ta przyjemność kosztowała??
                    Zastanawiam się co ma zbieżność do wyjmowania skrzyni biegów 🤔 coś ewidentnie musieli spierdzielic 🙁

BPX33 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                    • BPX33

Ile Cię ta przyjemność kosztowała??

W sensie zbieżność czy naprawa skrzyni? :P

Zastanawiam się co ma zbieżność do wyjmowania skrzyni biegów 🤔 coś ewidentnie musieli spierdzielic 🙁

Jak zmieniałem w zeszłym roku półosie to zbieżność też powiedziała "pa pa"... :/ A tu dodatkowo rozpinali końcówki drążków kierowniczych, ale po co to za cholerę nie wiem?

Dam lajka za dislajka!

• pacior

@bpx33 pytam o koszt naprawy skrzyni 😀
                        Nawet jakby wypieli końcówki to nic nie powinno się przestawić..

BPX33 1 Reply Last reply Reply Quote 2
                        • BPX33

1300 ziko :(

Ale się przestawiło niestety. :/
                          Zrobił się zbieżny na obydwóch kołach + krzywa kierownica.

Dam lajka za dislajka!

• pacior
                            pacior Moderator @BPX33 last edited by pacior

1300 ziko :(

Ale się przestawiło niestety. :/
                            Zrobił się zbieżny na obydwóch kołach + krzywa kierownica.

Cena jakiej się spodziewałem 🙁 ciekawe czy taki remont jest trudny, pewnie bym się podjoł samodzielnej naprawy nawet jakbym miał podobną kwotę wydać na narzędzia 😅

Nie mogę pojąć jak mogli zepsuć zbieżność, nie wspominając o tym że oddali w takim stanie 😒
                            Może zamiast wypiąć końcówki to rozkręcali na drążkach żeby mieć więcej miejsca by przegub ze zwrotnicy wyskoczył 🤔🤔 oby to nie były mocowania wahaczy 😅

BPX33 L 2 Replies Last reply Reply Quote 1
                            • BPX33

Nie mogę pojąć jak mogli zepsuć zbieżność, nie wspominając o tym że oddali w takim stanie 😒

Typowe polskie warsztaty... Jedno naprawią, drugie zepsują. :(

Dam lajka za dislajka!

• L
                                likaon @pacior last edited by

@pacior palnik, ściągacze, paręnaście szczypiec do zegerów, uszczelniacze pod daną skrzynię, łożyska, prasa. Łogiń :)

• BPX33
                                  BPX33 last edited by

Napraw ciąg dalszy... :(

Będąc w ostatni weekend na wyjeździe zacząłem słyszeć jakieś dziwne dźwięki.
                                  Postój, włączony silnik i wolne obroty.
                                  Z wciśniętym sprzęgłem cisza, a przy puszczonym jakieś takie rzężenie/świszczenie coś w ten deseń.
                                  Podjechałem dziś do warsztatu i mechanik stwierdził, że to uszkodzone łożysko oporowe. :/ Potem byłem jeszcze w drugim warsztacie pytać o koszt wymiany sprzęgła i wszyscy się dziwią, że podczas naprawy skrzyni tego nie zauważyli i od razu nie wymienili sprzęgła.
                                  Eh! Jak nie urok to sraczka...

Dam lajka za dislajka!

Gooral 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                  • Gooral
                                    Gooral @BPX33 last edited by

Napraw ciąg dalszy... :(

Będąc w ostatni weekend na wyjeździe zacząłem słyszeć jakieś dziwne dźwięki.
                                    Postój, włączony silnik i wolne obroty.
                                    Z wciśniętym sprzęgłem cisza, a przy puszczonym jakieś takie rzężenie/świszczenie coś w ten deseń.

Ciesz się, że to stary wóz i dwumasy nie ma :P

Podjechałem dziś do warsztatu i mechanik stwierdził, że to uszkodzone łożysko oporowe. :/ Potem byłem jeszcze w drugim warsztacie pytać o koszt wymiany sprzęgła i wszyscy się dziwią, że podczas naprawy skrzyni tego nie zauważyli i od razu nie wymienili sprzęgła.

To akurat fakt, skrzynia była wyjęta to powinni sprawdzić to i ew. wymienić od razu...

BPX33 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                    • BPX33
                                      BPX33 @Gooral last edited by

@gooral napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:

Ciesz się, że to stary wóz i dwumasy nie ma :P

Nie kupiłbym auta z dwumasą. A jakbym jakimś cudem takowy miał i by się sypnęła to opchnąłbym do żyda bez zawahania... :P

To akurat fakt, skrzynia była wyjęta to powinni sprawdzić to i ew. wymienić od razu...

Jedyne na co "narzekali" to, że docisk się kończy. O łożysku nic nie mówili... :(

Moje poprzednie sprzęgło (Valeo) wytrzymało 10 lat. Obecne (Nexus) raptem 1,5 roku. Pytanie ile w tym lichej jakości Nexusa, a ile po prostu skracania żywotności produktu...

No i jeszcze ciekawostka tematyczna. 11 lat temu za kompletne sprzęgło Valeo zapłaciłem 360 zł. Obecnie takie samo kosztuje już ok. 780 zł. :O Teraz w cenie ok. 330 zł mamy tylko Nexusa.
                                      Jest jeszcze LUK (i pewnie na to się zdecyduję) za ok. 460 zł. Do Nexusa straciłem zaufanie.

Dam lajka za dislajka!

• pacior
                                        pacior Moderator @BPX33 last edited by pacior

@bpx33 a samego łożyska nie wystarczy wymienić? Sprzęgło po 1,5 roku powinno być w super stanie a łożysko pewnie znajdziesz w okolicy 50zł.

Ps. Czy przed naprawą skrzyni łożysko dawało już znać o sobie? Choćby gdy było chłodniej?

Ps. A są jakieś mocno egzotyczne zestawy sprzęgła? Mi ostatnim razem kupując docisk do Musso firmy Japko trafił się oryginalny Ssangyong 😉

• 1
                                        • 2
                                        • 95
                                        • 96
                                        • 97
                                        • 98
                                        • 99
                                        • 99 / 99
                                        • First post
                                          Last post