[moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33
-
Od początku tygodnia zacząłem obserwować zwiększające się problemy z przerywaniem silnika przy przyspieszaniu. Apogeum nastąpiło wczoraj, więc zacząłem szukać źródła problemu. Przewody WN z góry skreśliłem, ponieważ używam ich raptem od sierpnia 2020 roku, więc dziwnym by było gdyby to one okazały się winne, a wizualnie są w porządku. Patrzyłem również po ciemku i żadnych przebić nie było. Zacząłem, więc od świec (Denso), które też nie są jakieś stare (używam ich od lutego 2020). Miałem w domu NGK, których używałem jakiś czas temu, więc stwierdziłem, że nie zaszkodzi podmienić. Po wykręceniu stwierdziłem, że chyba nic im nie dolega, ale już wkręciłem stare-nowe i pojechałem na testy.
Przez pierwsze 2-3 km wyglądało, że to była kwestia świec, ale jak dałem mocniej w palnik to znowu przerwał, za jakąś chwilę znowu. Najgorzej było na 1. biegu jak próbowałem ruszać agresywnie. Dławiło go w okolicach 2-2,5k RPM i potem szedł normalnie. Dwójka, trójka bez problemów, ale cały czas było coś nie halo. Stwierdziłem, że może to palec lub kopułka, ponieważ mają już kilka dobrych lat (chyba z 5?).
Tak się wkurzyłem tą sytuacją, że poszedłem wczoraj po ciemku przed blokiem grzebać po 18-tej z latarką... XD Odkręciłem kopułkę, wyciągnąłem palec, a one w środku jak nowe praktycznie... :O Przeczyściłem styki i złożyłem wszystko do kupy. Wtedy coś mnie tknęło, żeby poodczepiać wszystkie przewody. Idące do świec były ok, ale...... tu chyba czegoś brakuje: XD
Sekcja zwłok:
Widoczny powyżej kawałek przewodu utknął w kopułce i musiałem go wyciągać obcęgami. :P
Dobrze, że miałem w piwnicy swoje stare przewody to szybka podmianka uszkodzonego i gotowe. Ciekawe jak reszta się zachowa i czy za jakiś czas i one nie powiedzą papa?
-
@bpx33 gratuluję skutecznej naprawy.
-
-
@pacior napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
@bpx33 chyba wilgoć, tylko jak się tam dostała 🤔🤔
Nie zgadniesz.
Już kiedyś pokazywałem, jak było u mnie... chociaż silnik pracował dobrze:
-
@jaco napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
@bpx33 gratuluję skutecznej naprawy.
Jaka tam naprawa... :P Wymiana na stary tylko. ;) Ale fajnie, że już działa, bo trochę mnie irytowało przerywanie znienacka.
@leo napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Już kiedyś pokazywałem, jak było u mnie... chociaż silnik pracował dobrze
No u mnie był przerwany przewód, więc nie miało prawa działać... XD
-
@bpx33 one trzymały się na włosku, ale jedno pociągnięcie i papa :) ale co mnie cieszy, że sam dokonałeś trafnej diagnostyki. Twoja nauka nie idzie w las :). I to jeszcze elektryczna usterka :)
-
Wszystkich zainteresowanych niedawno otwartym tunelem pod Ursynowem (POW) w ciągu drogi ekspresowej S2 i tym jak brzmi w nim mój Suzek zapraszam na seans. :)
P.S. Polecam oglądać w słuchawkach dla lepszych wrażeń. ;)
-
-
@pacior napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
@bpx33 a jak nawierzchnia? Czytałem że ludzie narzekają..
Ale w jakim sensie?
Jak widać na filmie są pewne poprzeczne nierówności, ale u mnie jest dość twardo, więc może to nieco zakrzywiać rzeczywistość... :P Sądzę, że w przeciętnych autach tego nie czuć. :) -
@bpx33 napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Wszystkich zainteresowanych niedawno otwartym tunelem pod Ursynowem (POW) w ciągu drogi ekspresowej S2
Znaczy, komunikacja w 100lycy się poprawia. :-)
i tym jak brzmi w nim mój Suzek zapraszam na seans. :)
Nooo... do F1 jeszcze brakuje, ale jak na WRC to spoko. ;-)
-
Taka tam mała noworoczna robótka... :P
A jutro pucu, pucu! :D
-
W zeszłym tygodniu byłem na krótkim urlopie, więc jak to ja musiałem gdzieś wyjechać. :P
No to pojechałem na "Koniec Świata":
A co jeszcze oglądałem? A takie tam :)
-
-
@leo napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
@bpx33 Złotego pociągu gdzieś nie widziałeś? :-)
Niestety :(
Niezła makieta. Modelarze włożyli w nią sporo pracy. :-D
Jest jeszcze w Gliwicach: Kolejkowo
-
@bpx33 napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Jest jeszcze w Gliwicach: Kolejkowo
Fajne. Naprawdę mi się podoba, taka koronkowa robota. :-)
-
W dniu dzisiejszym "skończył się" pewien bardzo długi etap w życiu Suzka, ale o tym za chwilę. ;)
Najpierw pochwalę się za to zamontowaniem nowych żarówek H4 (+ błękitne postojówki W5W) PHILIPS BlueVision ultra, które czekały na tę okoliczność ponad 6,5 roku... XD
Tak świeciły stare, zwykłe postojówki:
A tak świecą obecne (błękitne):
Jutro wyjeżdżam na targi Poznań Motor Show 2022, więc pewnie w drodze powrotnej będę miał możliwość przetestowania nowego zestawu w boju czyt. po zmroku. :)
Ale czas wrócić do tego co się "skończyło". Sporo osób na forum zapewne ucieszy ten fakt, ale jak mawia klasyk: "Haters gonna hate!". :P
W dniu dzisiejszym ze względów estetycznych byłem zmuszony usunąć naklejkę WRC z tylnej szyby, która przejeździła na Suzku grubo ponad 12 lat. :(
Jak na to, że była narażona na wszelkie możliwe warunki atmosferyczne przez 365 dni w roku i to, że po prawie całej jej powierzchni przemieszczała się tylna wycieraczka uważam ten wynik za ekstremalnie dobry. :)Ostatnie zdjęcie naklejki na aucie:
A tu już po całej operacji:
-
@bpx33 bo to zła naklejka była. Tam powinno być wrc- warcy, rycy, cescy.
-
No to tak.
Żaróweczki święcą w nocy przekozak! :D Znaki oświetlają tak jakbym jechał na światłach drogowych, a nie mijania... :P
Bez naklejki z tyłu jakoś dziwnie, ale wypaliła na folii przyciemniającej zarys, więc patrząc z wnętrza auta nadal ją "widać". ;)
Fotki z Motor Show ogarnięte, więc jak chcecie to mogę podrzucić linkę i pokrótce opisać tegoroczną edycję w starym wątku targowym? ;)
W tym roku dostałem akredytację prasową (właściwie to miałem ją już na edycję 2020, ale tamta, ani ta w 2021 roku się nie odbyła z wiadomych przyczyn), więc mogłem na spokojnie w czwartek pochodzić we względnym "luzie", choć sądziłem, że w dniu prasowym/VIP day będzie jednak mniej wiary... ;) -
-
Była sobie majówka, a jak wiecie ja nie potrafię siedzieć na dupce w domeczku, więc był wypad do lubuskiego. :P
Fotki świeżo ogarnięte: Majówka 2k22