Tico - Po wymianie aparatu zapłonowego - nie odpala
-
Kabel do kopułki popękany wiem . To jest ogólnie 3 kabel na którym były
przeprowadzane próby.Dobrze że o tym piszesz bo już chciałem opierdzielać
Aparat wygląda że zamontowany mniej więcej ok jeśli chodzi o wyprzedzenie zapłonu.
Montuj inny aparat, wszystkie nie mogą być uszkodzone -
Według mnie trafiłeś na aparat, w którym też jest uszkodzony moduł zapłonowy.
-
Znalazłem aparat zapłonowy i kopułkę. Bierzesz ? Wyślę Ci za pobraniem kosztów przesyłki. Myślę że więcej jak 20zł to chyba nie wyjdzie .
-
Dzięki nie wezmę bo właśnie dwa odebrałem i dalej nie pali .... W sumie mam 4 aparaty następny nie ma sensu , przytrzymaj może komuś bardziej potrzebującemu się przyda.
Muszę szukać innych przyczyn ...
Alarm- wątpie ? Napięcie na kostce wchodzącej do modułu jest .... ? Może bezpośrednio podać napięcie na aparat zapłonowy ?
-
Sprawdź cewkę.
Jakiś czas temu znajomemu nie zapalał i okazało się, że kabel wysokiego napięcia w cewce był wysunięty co w konsekwencji doprowadziło do stopienia się gniazda w cewce i auto przestało zapalać.
-
Też bym polecił sprawdzić cewkę. Może po stronie niskiego napięcia zaśniedziały styki w kostce.
-
Cewka sprawdzona, ba podmianka na inna cewkę też nic nie daje ... napięcie na stykach do cewki jest .... a może akumulator za słaby ? ale czy słaby akumulator kręcił by rozrusznikiem a nie podwał choćby kawałka iskry ?
-
Wątpię.
A napisz nam jeszcze jak sprawdzasz, czy jest iskra? -
okej teraz jak już sprawdziłeś cztery aparaty i dwie cewki a dalej nie zapala, to trzeba szukać dalej, czy paliwo dostaje i czy iskra jest, masę też trzeba sprawdzić.
-
A może wina leży po stronie immobilisera, jeśli tak posiadasz?
-
Mam 3 swiece dobre. Kazda z nich pojedynczo wsadzam w przewod od kopulki (w kazdy po koleji) i dotykam pokrywy silnika,aparatu zaplonowego i podczas krecenia iskry brak... Teraz laduje akumulator bo oslabl... Jeszcze raz sprawdzilem i napiecie na kopulke od cewki idzie po ustawieniu kluczyka w pozycji zaplon. Alarm tez podaje napiecie dalej - nie wstrzymuje zaplonu. Styki w kostkach poprawione , sprawdzone.
-
To chyba ostatnia rzecz jaka moze byc.... A jak go sprawdzic?
-
To chyba ostatnia
rzecz jaka moze byc.... A jak go sprawdzic?Chyba najlepiej byłoby się go pozbyć, szczegółów nie podam bo u mnie już dawno przestał działać w pozycji "załączony"
-
Więc po kolejnym dniu prób:
Aparaty zapłonowe wraz z palcami i kopułkami : 4 szt
Kable kopułka świece : 2 szt
Świece 6 szt
Cewki 2 szt
kable cewka - aparat 3 szt.Po głębszej analizie cewek napięcie na nie wchodzi i z nich wychodzi, przy podłączeniu bezpośrednio świecy pod kabel z cewki iskry brak. 2 mechaników powiedziało mi, że może być odcięcie zapłonu. Nie wiem czy mam IMMO wydaje mi się, że nie bo wtedy odchodzi jeszcze jeden kabelek z kostką od stacyjki. Jest jeszcze alarm może to on jest sprawcą ? Ze zdjęcia poniżej próbowałem zewrzeć białe kabelki od zapłonu ale nic nie pomogło ...
[img:center]http://zapodaj.net/2a86a0303a9ee.jpg.html[/img]
[img:center]http://zapodaj.net/fa59824365938.jpg.html[/img]
-
Alarm owszem jeśli jest podłączony pod zapłon może odcinać ale jego powinno się dać odłączyć. Nie szukaj porady u mechaników tylko u dobrego elektryka. Co do Immobilizera to w moim pierwszym Tico była tzw. pestka aby przyłożyć ją na chwilę i auto można było odpalić. Pamiętam że Miecho też coś takowego miał gdy mieliśmy spota Lubelskiego.
-
Pestki nie mam na 100%
-
Co do Immobilizera to w moim
pierwszym Tico była tzw. pestka aby przyłożyć ją na chwilę i auto można było
odpalić. Pamiętam że Miecho też coś takowego miał gdy mieliśmy spota Lubelskiego.U mnie też było coś takiego. Skoro u kolegi tego nie ma to raczej immobilaizera też brak.
-
A napięcie w kostce, którą wpinasz do cewki (strona niskiego napięcia) jest? Jeśli nie, to możesz lecieć po przewodach, gdzie napięcie się pojawi.
Ale najpierw bym sprawdził alarm. -
Więc tak elektromechanika będę miał na czwartek. Do tego czasu dalej będę próbował sam naprawić. Mam jeszcze parę pytań aby się upewnić.
1. Czy jak podłącze świece pod przewód z cewki do kopułki i spróbuje uruchomić to powinienem dostać iskrę ?
Przy odpowiedzi: nie
Z cewki wychodzi prąd stały do kopułki po uruchomieniu kluczyka w pozycji zapłonu, więc jest ok i winy trzeba szukać w aparacie zapłonu (mam 4 więc nie ma opcji,że ani jeden nie działa) bądź w kabelkach które do aparatu dochodzą czarny i brązowy.
Przy odpowiedzi: tak
Nie ma iskry bo cewka jej nie daje, zakładając, że cewka dobra (2 szt mam sprawdzone omomierzem,masa sprawdzona ) Cewka nie dostaje w kostce odpowiedniego napięcia żeby dać iskrę więc albo gdzieś wina kabli bądź alarmu który to odcina.
IMMO nie mam.
-
Poproś drugą osobę o sprawdzenie, czy na wejściu cewki zapłonowej jest napięcie podczas rozruchu.
Sprawdziłbym też poprawność znaków w rozrządzie. Wystarczy zdemontować osłonę i ustawić wszystko na znakach.