Co dziś dłubałem w tico? (2015)
-
postojowych od paru ładnych lat. Mam też ledy w podświetleniu tablicy.
A no to super. Dzisiaj robiłem test i wmontowałem te ledki w postojówki, jednak te H4 Philipsy +30% wcale nie są "białe" tylko nadal żółtawe poczekam aż dorwę H4 o bielszej barwie (ale na twoich fotkach widzę że masz reflektor wcale nie biały tylko normalny :P) i wtedy wymienię na stałe postojówki żeby pasowało.
Wczoraj wymieniłem niebieskie tarcze pod zegarami na czarne. Trochę tylko miałem stracha, że wskazówkę od prędkościomierza założę niedokładnie. Ale udało się, i sprawdzałem z GPS'em - dokładność nie uległa zmianie. Podświetlenie zrobiłem na zasadzie w miejsce oryginalnych światełek dałem LED niebieskie, i od nich kolejne dwie (pod wskaźnik temperatury i poziomu paliwa) białe. Te niebieskie słabo oświetlały te mniejsze okienka. Jak będę miał możliwość zrobić fotkę po ciemku to pokażę.
I zrobiłem na razie w prowizorycznej ramce woltomierz. Przy okazji tego, wywaliłem kostkę przy plusie akumulatora i wymieniłem te dwa kabelki odchodzące od klemy na grubsze, mówiliście, że kostka się grzeje i faktycznie obniżała napięcie. Teraz czuję się spokojniejszy o trzeci akumulator
-
Dzisiaj zmieniłem łożyska z tyłu, wyregulowałem samoregulatory Okazało się, że mam wyrobioną nakrętkę piasty bębna (nie wiem jakim cudem nie ma na niej w ogóle gwintu), trzymała się już resztką gwintu na zawleczce Przez tą niespodziankę tikacz stoi do poniedziałku, bo nie udało mi się znaleźć nawet używki w Lublinie
-
A no to super.
Dzisiaj robiłem test i wmontowałem te ledki w postojówki, jednak te H4 Philipsy +30%
wcale nie są "białe" tylko nadal żółtawe poczekam aż dorwę H4 o bielszej barwie
(ale na twoich fotkach widzę że masz reflektor wcale nie biały tylko normalny :P) i
wtedy wymienię na stałe postojówki żeby pasowało.Nie uzyskasz takiego światła gdyż nie ma takich żarówek. Ponadto jak uda ci się znaleźć i je użyjesz możesz skrócić żywotność przewodów .
Ja obecnie mam założone takie z Biedronki. Jutro zrobię fotkę jak świecą i jak wyglądają.
Dają taki lekko niebieski blask.
Wczoraj wymieniłem
niebieskie tarcze pod zegarami na czarne. Trochę tylko miałem stracha, że wskazówkę
od prędkościomierza założę niedokładnie. Ale udało się, i sprawdzałem z GPS'em -
dokładność nie uległa zmianie. Podświetlenie zrobiłem na zasadzie w miejsce
oryginalnych światełek dałem LED niebieskie, i od nich kolejne dwie (pod wskaźnik
temperatury i poziomu paliwa) białe. Te niebieskie słabo oświetlały te mniejsze
okienka. Jak będę miał możliwość zrobić fotkę po ciemku to pokażę.Uprzedzam że ledy zbyt nie są dobre do podświetlenia. Było kupić żarówki niebieskie skoro chcesz licznik na niebiesko.
Zobacz jak ja robiłem podświetlenie gdy przerabiałem licznik: http://zlosniki.pl/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=1114492#Post1114492
-
Przez tą niespodziankę tikacz stoi do
poniedziałku, bo nie udało mi się znaleźć nawet używki w LublinieMiałem to samo i mam teraz jedną w zapasie. Ale podjechałem do sklepu u były.
-
Wczoraj skończyłem wymianę chlapacza przedniego i zabezpieczyłem znalezione ogniska korozji. Umyłem i nawoskowałem samochód.
-
H4 Philipsy +30% wcale nie są "białe" tylko nadal żółtawe poczekam aż dorwę H4 o bielszej barwie
Białe są np. Osramy Nightbreaker Unlimited, ale w przypadku dobrej instalacji. W dużym mam instalację (fabrycznie) na przekaźnikach, grube kable i bardzo solidne kostki (reflektor ma złącze zbiorcze, H4 jest zawsze w hermetycznej lampie). Niemniej jednak - możesz spróbować, chociaż cena nie nastraja do robienia potencjalnie nieudanych eksperymentów. Ja dużo jeżdżę nocą - w tym bardzo dużo po drogach marnych - leśnych, bez linii itp. i te Osramy są najlepszą opcją, jaką znalazłem.
-
Daję foty jak świeci lampa i jakie mam żarówki.
Zdjęcia z modyfikacji były jeszcze przed wymianą. W poprzednim Tico również takie podobne miałem. Kiedyś w Tesco kupiłem.
-
Te niebieskie żarówki typu market ala Chiny to najgorszy szajs jakich mało. Fajne moze bo niebieska bańka i niebieskawo świecą ale pojeździsz na nich nocą plus deszcz to zobaczysz, że zwykłe narvy to są o wiele lepsze. Sam raz mialem taką niebieską to oddałem za darmo koledze.
Jak masz kasę kup sobie philipsy z lekko niebieskawą częściowo banką lub w biedronce podobne ale tanie. -
Ja zaś użytkuję Tungsramy +60%.
Pierwsze 7 lat przejeździłem na fabrycznych żarówkach. Potem postanowiłem zmienić (dla przyzwoitości), kupiłem te Tungsramy +60%, ładnie świeciły, na biało, cena niewygórowana. Minęło następne 10 lat, znów chciałem wymienić żarówki - ale przedtem zmodyfikowałem instalację, dokładając przekaźniki. Światło wyraźnie się poprawiło, więc jeżdżę nadal na tych starych Tungsramach. Spokojnie mogę je polecić (choć nie wiem, czy są jeszcze produkowane).
Nie bawcie się tylko, Koledzy, we wkładanie jakichś stuwatowych wynalazków. Oślepia toto i niszczy instalację oraz reflektory. -
Jaco no właśnie taki kolor świateł mnie interesuje O wiele lepiej to wygląda.
Co do pakowania mocniejszych żarówek oczywiście stanowcze nie. Tungsramy widziałem na allegro po 30-40zł tylko firmy nie znałem, Bosha, Osram i Phillipsa to się zna...
Takie 60%+ wytrzymały te 10 lat całe? A wszędzie straszą, że mają mniejszą żywotność Trzeba mieć szczęście. -
Ogólnie, w tico żarówki długo wytrzymują, nie tylko H4, ale wszelkie inne Ja mam większość fabrycznych żarówek w swoim tikaczu
-
Ogólnie, w tico żarówki długo wytrzymują, nie tylko H4, ale wszelkie inne Ja mam większość fabrycznych żarówek w swoim tikaczu
Instalacja na cieniutkich przewodach, ogromne spadki napięcia, żarówki pracują zdecydowanie poniżej nominalnego napięcia, to i się nie przepalają
-
A jak zasięg świateł i granica odcięcia? Kolega nie wierzył, że żarówka a żarówka to często dwie różne sprawy, aż się sam naocznie przekonał...
Przykład z życia wzięty: kupiłem kiedyś (awaryjnie - spaliła się wieczorem przed wyjazdem do pracy - 300 km ponad w jedną stronę) żarówki w Norauto. Opis wspaniały, +ileś tam, jakiś tam świetny zasięg itp. itd. Klasyczna, przezroczysta bańka, ładne, białe światło. Niestety - potem przyszedł zmierzch i trzeba było ruszać... Jechaliśmy prawie na ślepo. Dalej od tych wynalazków świeciły przeciwmgielne (na bocznej drodze musiałem na nich jechać - bez przeciwmgielnych jazda była praktycznie niemożliwa). Następnego dnia na swoje miejsce wróciła mocno już zużyta żarówka Nightbreaker Unlimited i "miejscowy" Kolega został poproszony o odebranie kompletu Osramów ze sklepu w mieście, z którego dojeżdżał. Po montażu nowych żarówek światłość przed autem powróciła
Myślałem nad zamontowaniem tych żarówek z Norauto w Matizie (i tak jeździ w 95% po mieście), ale ciężko się na tym jeździło nawet w gorzej oświetlonych miejscach na obszarze zabudowanym. Poza tym kupiłem Philipsy Vision Plus +60% w "zabójczej" cenie 10PLN/sztuka i żarówki z Norauto oddałem z ulgą koledze, który potrzebował żarówki na zapas.
-
Co racja, to racja Kusi mnie przeróbka przednich reflektorów na wersję po przekaźnikach i nowych, grubszych przewodach
-
Te niebieskie
żarówki typu market ala Chiny to najgorszy szajs jakich mało. Fajne moze bo
niebieska bańka i niebieskawo świecą ale pojeździsz na nich nocą plus deszcz to
zobaczysz, że zwykłe narvy to są o wiele lepsze. Sam raz mialem taką niebieską to
oddałem za darmo koledze.
Jak masz kasę kup
sobie philipsy z lekko niebieskawą częściowo banką lub w biedronce podobne ale
tanie.Na chwilę obecną po kilku latach użytkowania nie maiłem kłopotów z jazdą w nocy jak i w deszczu.
-
Jaco no właśnie
taki kolor świateł mnie interesuje O wiele lepiej to wygląda.Nie namawiam do kupna. Kupisz według zasobności swojego portfela.
-
Jasne jasne kazdy decyduje za siebie. Na razie jezdze na tych Philipsach 30%. Swiatlo wydaje sie nieco jasniejsze (a wyciagajac stare zarowki co byly w aucie od nowości, tez zauwazylem ze sa philipsy, ale zwykłe najzwyklejsze).
Poprawka podswietlenia pod tarczami, faktycznie niebieskie swiatelko z 1 zrodlem swiatla led bylo za slabe aby rozswietlic lepiej wskazowke prędkościomierza. Teraz wsadzilem tam takie led co maja 4 źródła swiatla i jest juz super. Tak zostaje.
Sorki za brak polskich znaków. Pisane z telefonu
-
Poprawka
podswietlenia pod tarczami, faktycznie niebieskie swiatelko z 1 zrodlem swiatla led
bylo za slabe aby rozswietlic lepiej wskazowke prędkościomierza. Teraz wsadzilem tam
takie led co maja 4 źródła swiatla i jest juz super. Tak zostaje.Nie za jasne? Nie razi w nocy?
-
Nie za jasne? Nie
razi w nocy?Wszystko będzie na szybie się odbijać. Przerabiałem ten temat.
-
Dokupiłem dziś nakrętki piasty tylnej (po 1,5 sztuka w hurtowni zamiast 9,5 w inter cars), wymieniłem (miałem jeszcze fabryczne )
Wymieniłem też uszczelkę pod pokrywą zaworów (10zł w hurtowni zamiast 21 w inter cars), wcześniej regulowałem zawory. Wszystkie były podparte. Muszę ponowić regulację w najbliższym czasie, bo teraz klekocze jak w matizie albo i bardziej