Co dziś dłubałem w tico? (2015)
-
To kiedy będziesz w Dęblinie?
-
Za parę dni podejmę decyzję, bo chodzi mi po głowie przeróbka dolotu i wolałbym raz zapłacić za regulacje mieszanek Chciałbym jak najszybciej, pomimo mrozów, bo nie można z takim rozregulowanym silnikiem jeździć, zwłaszcza w warunkach zimowych. Może uda się w przeciągu 2-3 tygodni, biorąc pod uwagę tygodniową kolejkę do magika
-
a ja na wiosnę jestem ugadany na gaźnik z charade - tak eksperymentalnie
Dziś pękł mi wężyk od.. spryskiwaczy przód, bidok po 16 latach miał dość i pękł na samym środku.. -
a ja na wiosnę
jestem ugadany na gaźnik z charade - tak eksperymentalniePasuje p&p na kolektor?
Dziś pękł mi wężyk
od.. spryskiwaczy przód, bidok po 16 latach miał dość i pękł na samym środku..Polecam spryskiwacze uniwersalne, montowane na ramionach:
http://allegro.pl/spryskiwacze-uniwersalne-szoblik-auto-czesci-i4950090166.html
Kiedyś kupiłem takie w lokalnym sklepie moto za 15zł
Mam gdzieś chyba film po montażu w swoim tikaczu, ale nie mogęgo znaleźć..
-
Za parę dni podejmę
decyzję, bo chodzi mi po głowie przeróbka dolotu i wolałbym raz zapłacić za
regulacje mieszanek Chciałbym jak najszybciej, pomimo mrozów, bo nie można z
takim rozregulowanym silnikiem jeździć, zwłaszcza w warunkach zimowych. Może uda się
w przeciągu 2-3 tygodni, biorąc pod uwagę tygodniową kolejkę do magikaJuż lepiej nic nie pisz o przeciągach, szczególnie w zimie.
Jeśli chcesz przerabiać, to rzeczywiście... Może najpierw się umów, czas będzie leciał, a to zdopinguje Cię do przeróbki.
Nie wiem, jak teraz ceny u niego (zapytaj telefonicznie), ale jeśli reg. zaworów nie zdrożała jakoś bardzo (kiedyś 40 zł), to polecam nie dłubać samemu, tylko zostawić zaworki jemu. Po jego regulacjach tico zawsze lepiej chodziło, niż po moich. -
Pasuje p&p na
kolektor?Pasuje, muszę jeszcze tylko sprawdzić czy przy dołożeniu miksera nie będzie za wysoki bo tego akurat nie pomierzyłem.
Polecam
spryskiwacze uniwersalne, montowane na ramionach:ciekawy pomysł, szczególnie dlatego że u mnie na jedną stronę jest niższe ciśnienie i czeka mnie wymiana dysz
-
Dobre rozwiązanie jest z dyszą z trzema otworami. Ponoć można dostosować taką od Fiata Uno. Ja próbowałem, ale trzeba było zmniejszyć średnicę całego elementu plastikowego, żeby wszedł w otwór w klapie, albo rozwiercać otwór. Oczywiście zabrałem się za wariant pierwszy, ale nie udało mi się - zbierając nadmiar plastiku dojechałem aż do przelotu wewnętrznego (a element nadal nie chciał wejść w klapę). Nie wiem, jak ludzie to robili.
Jednak powiększać otworu w klapie nie chcę. -
Dobre rozwiązanie
jest z dyszą z trzema otworami. Ponoć można dostosować taką od Fiata Uno.Ja mam dyszę z fiata Uno. Fakt, element jest gruby i nie przechodzi przed otwór. Pilnikiem usuwałem nadmiar plastiku i udało się wcisnąć dyszę w oryginalny otwór. Da się to zrobić, tylko trzeba bardzo powoli i kontrolować cały czas przymierzając do otworu.
-
Naprawa słabego ładowania akumulatora.
Wymiana mechanizmu wycieraczek wraz z silniczkiem. -
Fakt, element jest gruby i nie przechodzi przed otwór. Pilnikiem usuwałem
nadmiar plastiku i udało się wcisnąć dyszę w oryginalny otwór. Da się to zrobić,
tylko trzeba bardzo powoli i kontrolować cały czas przymierzając do otworu.Aha. No, ja na szybko poleciałem szlifierką... i stało się. Ale mam drugą dyszę, może jeszcze raz ręcznie spróbuję.
-
Aha. No, ja na
szybko poleciałem szlifierką... i stało się. Ale mam drugą dyszę, może jeszcze
raz ręcznie spróbuję.Wymieniłem dzisiaj olej Mobil 1 0W-40, filtr oleju, powietrza i przeczyściłem styki ogrzewające tylną szybę (coś ostatnio słabo grzała....)
Przy okazji zrobiłem zdjęcie dyszy Uno od spodu (po spiłowaniu)
-
Dodatkowo wywaliłem ledwo palącą się żarówkę 5W i wstawiłem 6 diod led na pasku samoprzylepnym. W kabinie dwa razy więcej światła
-
Niezłe rozwiązanie.
-
Nieźle Diody specjalnie dobrane pod 12V? Mam pasek diodowy z podświetlenia matrycy i może bym coś podobnego ulepił Nie grzeje się za mocno taki zestaw?
-
Nieźle
Diody specjalnie dobrane pod 12V? Mam pasek diodowy z podświetlenia matrycy i może
bym coś podobnego ulepił Nie grzeje się za mocno taki zestaw?Kiedyś kupowałem pasek świetlny led sprzedawany na metry zasilany 12V (diody 5050 - dają najwięcej światła) i zrobiłem użytek z niewykorzystanych diod.
Jeśli ten pasek z matrycy, który masz działa na 12V to nie widzę problemu..tylko najpierw zrób sobie próbę podłączając takie coś pod baterię 12V;)
Zanim wsadziłem te diody to porównałem z obecną żarówką 12V 5W w ciemnym pokoju jak będzie świecić podłączając pod aku żelowy. Ponieważ diody świeciły wyraźnie mocniej i jeszcze pobierały 100mA (żarówka ok 500mA) to nie zastanawiałem się.
Żarówka zdecydowanie mocniej się grzeje niż diody. Nie świeciłem często a i tak nad żarówką plastik lekko zmienił kolor od przegrzania...
-
a dla leniwych - można kupić specjalną ledową żaróweczkę w miejsce zwykłej,
może nie świeci tak mocno jak zestaw z pasków ale jest lepiej -
a dla leniwych -
można kupić specjalną ledową żaróweczkę w miejsce zwykłej,
może nie świeci tak
mocno jak zestaw z pasków ale jest lepiejTeż myślałem o takim rozwiązaniu ale jakoś ciężko mi było znaleźć standardową żarówkę, bo większość żarówek "rurek" była większa od tej oryginalnej a co dopiero chyba ledowa...:) Standardowe 12V 5W rurkowe są za długie:/
-
Też myślałem o
takim rozwiązaniu ale jakoś ciężko mi było znaleźć standardową żarówkę, bo większość
żarówek "rurek" była większa od tej oryginalnej a co dopiero chyba ledowa...:)
Standardowe 12V 5W rurkowe są za długie:/moja jest dłuższa o około 2-3mm i przy użyciu większej siły weszła na miejsce
-
moja jest dłuższa o
około 2-3mm i przy użyciu większej siły weszła na miejsceChyba że tak;)
Miałem małe obawy bo te blaszki są tam tak delikatnie przymocowane, że łatwo urwać mocowanie rozchylając je. -
Czeka mnie wymiana nadkola z lewej strony z przodu.
Jakieś to było chyba nie oryginalne i koło przy skręcie ( mam 13") tarło aż pękło. Szkoda aby tam zbierała się woda i nieczystości z opony.
Zamówiłem w sklepie i jutro ma już być. 20zł za nadkole pełne.