Co dziś dłubałem w tico? (2015)
-
Żadnych kabli do
poduszki nie trzeba podłączać - ma wbudowany mechanizm bezwładnościowy - czyli
montujemy ją do Tico i działaChcesz powiedzieć, że poduszka będzie sprawna również w Tico...? Nie, no... żeby airbag działał, jakieś kabelki przecież trzeba podpiąć.
A jeśli nie zależy nam na airbagu, tylko na samej kierownicy, to rzeczywiście niczego podpinać nie trzeba. -
A klakson?
-
Chcesz powiedzieć,
że poduszka będzie sprawna również w Tico...? Nie, no... żeby airbag działał, jakieś
kabelki przecież trzeba podpiąć.
A jeśli nie zależy
nam na airbagu, tylko na samej kierownicy, to rzeczywiście niczego podpinać nie
trzeba.Ten airbag ma jakiś czujnik grawitacyjny (?) czy coś takiego, w momencie uderzenia daje on sygnał i poducha wystrzeliwuje.
-
Ten airbag ma jakiś czujnik grawitacyjny (?) czy coś takiego, w momencie uderzenia daje on >sygnał i poducha wystrzeliwuje.
Podłącz zasilanie do przewodu poduszki a zobaczysz, że zadziała bez dodatkowego wymaganego modułu. U mnie modułu do poduszek jest zamontowany na tunelu środkowym obok ręcznego. Poduszka sama z siebie nie zadziała bez tego. Pewnie jak by dać to z matiza t by było tico z airbagiem pierwsze w Polsce.
Ale to nie zabawa by sobie robić druciarstwo. Bo wystrzał poduszki w złym momencie może zrobić z człowieka warzywo. -
Podłącz zasilanie
do przewodu poduszki a zobaczysz, że zadziała bez dodatkowego wymaganego modułu. U
mnie modułu do poduszek jest zamontowany na tunelu środkowym obok ręcznego.Też mam moduł w tunelu, ale wydaje mi się, że do tego modułu idą jeszcze czujniki uderzeniowe zamontowane w różnych częściach auta.
-
Powtarzam, że żadnych kabli się do tej poduchy nie podłącza. Nawet nie ma żadnych wyjść z niej ani kostek. Klakson też działa plug&Play.
-
Ten airbag ma jakiś
czujnik grawitacyjny (?) czy coś takiego, w momencie uderzenia daje on sygnał i
poducha wystrzeliwuje.Dokladnie tak, swifty po 1996 roku miały już poduszki "pod prądem" i taką żółtą taśmę z przewodami pod kierownicą
-
Podłącz zasilanie
do przewodu poduszki a zobaczysz, że zadziała bez dodatkowego wymaganego modułu. U
mnie modułu do poduszek jest zamontowany na tunelu środkowym obok ręcznego. Poduszka
sama z siebie nie zadziała bez tego. Pewnie jak by dać to z matiza t by było tico z
airbagiem pierwsze w Polsce.
Ale to nie zabawa
by sobie robić druciarstwo. Bo wystrzał poduszki w złym momencie może zrobić z
człowieka warzywo.Ta poduszka działa na zasadzie wbudowanego czujnika przeciążeniowego. Cały wkład nie ma ani jednego kabla wyprowadzonego na zewnątrz. Wszystko jest wbudowane. Czyli gdyby ją walnąć mocno o ścianę to by się uruchomiła. Montujemy taką i mamy pierwsze tico z airbagiem w Polsce
-
A klakson?
Działa - plug@play.
-
Tu jest fajna
-
Link nie działa...
-
Na pewno kopiujesz cały link? Bo u mnie działa. Może wyłącz adblocka, jeśli go masz?
-
Link działa, a kol. Jaco proponuję używać opcji "utwórz link do strony www"
-
Zrobiłem zrzut z ekranu i dodałem jako załącznik.
-
Tu jest fajna
Hehe... Wypasss.
-
Hehe... Wypasss.
Obciachowa
-
Nakleiłem sobie opis bezpieczników. Przyszły też naklejki na kołpaki.
Myślę że efekt jest zadowalający.
Teraz zastanawiam się czy nie przypiąć ich opaskami aby nie były zbyt kuszące
-
Wymiana krótkiego odcinka przewodu paliwowego (zawór zwrotny-przewód metalowy na grodzi kabiny). Przewód gumowy, dwuwarstwowy, popękał i sparciał, przepuszczając benzynę. Wczoraj podjechałem do pracy i tak mi zawaniało paliwem... podniosłem maskę i znalazłem przyczynę.
Trochę statystyki: przewód był niefabryczny, lecz założony przez gazownika 11 lat temu przy montażu instalki LPG. Widzę, że inne odcinki takiego przewodu też są do wymiany... Za to fabryczne wężyki z 1998 r. są nienaruszone...
Jutro kupię ze 2 m węża fi 5 mm i wymienię to badziewie. Fabryczne zostawię chyba. -
Wymiana kół na letnie Przy okazji kupiłem nowe opony Uniroyal Rainexpert 3. Wymienione zostały wszystkie wentyle. Przy wyważaniu 2 kół nie trzeba było w ogóle ciężarków, na dwóch pozostałych felgach są ciężarki po 10g.
Odkurzyłem też tikacza
-
Wymiana kół na letnie. Przy okazji ściągnąłem bębny, usunąłem ranty, podregulowałem samoregulatory a z przodu wyczyściłem zaciski.
Przeglądałem oferty opon na felgi 12 i coraz mniejszy jest wybór bo Sava Effecta znikła. Jak skończę Savy to pozostanie przesiąść się na felgi 13 od matiza...