Co dziś dłubałem w tico? (2014)
-
Świece wyglądały tak:
Nie za ciemne te świece? Moje byłe Tico wypalało je dużo jaśniej, a nie było żadnych problemów z szarpaniem, przerywaniem, itp.
-
Wczoraj zaliczyłem w końcu przegląd
,,Nie mam się do czego przyczepić ,, powiedział diagnosta
-
Nie za ciemne te
świece? Moje byłe Tico wypalało je dużo jaśniej, a nie było żadnych problemów
z szarpaniem, przerywaniem, itp.Może na zdjęciu tak widać . Jest ładny kolor kawy z mlekiem . Jak znalazłem stare świece, to też były tak wypalone, więc nic się nie zmienia. Może miałeś trochę uboższą mieszankę?
Patrzyłem na zdjęcia świec kolegi Jaco i wydaje mi się, że też tam jest podobny kolor .
-
Mam do Was pytanie. Nie wiecie, co może tak uderzać?
https://www.youtube.com/watch?v=KTa0Jx1SsXs&feature=youtu.be
Od 7sek najlepiej słychać. Jeszcze jakoś w kwietniu luzu na wałku w aparacie zapłonowym nie było, więc wątpię, żeby tak szybko się pojawił, ale jednak słychać jak by to z pod kopułki dochodziło (palec uderza o kopułkę?). Ew. czy to może być pompa paliwa?
Znów częściowo pojawił się problem z wolnymi obrotami. Wcześniej były nierówne i czasami szarpnęło, a teraz prawie cały czas szarpie.Do tego trochę ciężko odpala na ciepłym silniku. Zimny pali "z pół obrotu", ledwo się przekręci kluczyk i już chodzi. Ciepły musi chwilę pokręcić. Nie ma jakiś problemów z uruchomieniem, ale idzie mu to ciężej.
-
Zamontowałem dzisiaj obrotomierz Autogauge w miejscu wskaźnika temperatury
-
Zaprezentujesz,jak wygląda?
-
Podmianka aparatu zapłonowego na taki z przebiegiem 120kkm
Zamontowałem też kolejny komplet foteli przednich, moje były brudne
Mam jeszcze chęć na silnik ale chwilowo brak warunków do przekładki.. -
Nowy tłumik środkowy
-
Podsumowanie ostatniego tygodnia dłubania:
- montaż alarmu i naprawa centralnego zamka
- wymiana uszkodzonej sprężarki klimatyzacji i ponowne nabicie
- montaż radia ALPINE CDE-130 i separowanych dwudrożnych głośników JBL w drzwi. Panele od Renault 19
- zrobienie porządku w elektryce samochodu (ogarnięcie sajgonu z kablami)
- wymiana żarówki H4 z przodu (dzięki osuszaczowi klimatyzacji czynnośc niemal awykonalna bez zdejmowania reflektora)
- umycie autka i wyczyszczenie wnętrza
-
Chciałbym mieć tyle czasu co ty na zabawe przy autku
Robiłeś wymiane centralnego zamka a wiec wiesz jaką ja mam awarie przy zamykaniu i otwieraniu wyje mi w tylnych drzwiach od strony kierowcy miałbyś jakieś podejrzenia co trza zrobić -
Taka ilośc czasu to przywilej bycia belfrem
Powiedz mi, jaki masz centralny zamek? Fabryka, czy dokładany? Awaria wskazuje na problem siłownika - albo impuls centralki jest za długi, albo siłownik się poddaje. Zauważyłeś u siebie np taką prawidłowośc, ze po otwarciu/zamknięciu trwa trochę, zanim siłowniki "puszczą"?
P.S
Zapomniałem o montażu długo oczekiwanej anteny automatycznej
-
Chciałbym mieć tyle
czasu co ty na zabawe przy autku
Robiłeś wymiane
centralnego zamka a wiec wiesz jaką ja mam awarie przy zamykaniu i otwieraniu
wyje mi w tylnych drzwiach od strony kierowcy miałbyś jakieś podejrzenia co trza
zrobićMoim zdaniem też siłownik pada - kup na alle za 7 zł sztuka, albo na razie podmień z drugich drzwi na próbę, czy to ta usterka
-
Wymiana rozrządu:
- pompa GMB
- pasek gates
- napinacz PHC valeo
- sprężyna GMB
Przy okazji trzeba było wymienić 2 uszczelniacze od strony rozrządu.
-
Tak puszcza dźwięk to i centralny sie otwiera czyli troszke to trwa
-
Udało ci się to kupić w jedenj hurtowni/sklepie ? Bo widzę ,że zestaw dobrze przygotowany
-
Wymieniłem właśnie aparat zapłonowy w starym łożysko mówi powoli papa.. w końcu spokój z falowaniem obrotów
-
Wymieniał ktoś tarcze z przodu. Jak długo się z tym schodzi. Wracając z urlopu powyżej 120/h i hamowaniu czułem na kierownicy mocniejsze drgania. Koła wyważone . Na mniejszych prędkościach do 80-90 tak nie czuć.
-
Ja przeszedłem ten rytuał
Myślę ze na spokojnie godzinka, no może max 2 może zejść.. ( przerwa na papieroska, ewentualne pogaduchy przez telefon ) mnie zeszło prawie 4 godziny a to dlatego, że wszystko miałem diabelnie zapieczone! i nie ruszane od paru lat, oraz robiłem kompletnie hamulce z przodu ( zaciski, itp, wszystko aż pordzewiałe i suche.. ). Przy następnym ściąganiu piasty ( wymieniałem łożyska ) poszło o wiele szybciej -
Zejdzie to bez rozpinania zwrotnicy? Wybijania piasty?
Odkręcę kompletny zacisk i tarczę tak.
-
Zejdzie to bez
rozpinania zwrotnicy? Wybijania piasty?
Odkręcę kompletny
zacisk i tarczę tak.Piastę i tak musisz ściągnąć. Wymieniałem dwa razy tarcze hamulcowe w Tico i za każdym razem używałem do tego celu ściągacza. Wcześniej poluzowałem sobie śruby (piasta-tarcza) a potem ściągacz i ładnie schodziła piasta z tarczą. Potem czyszczenie piasty w miejscu styku z tarczami, skręcenie i wsadzenie w zwrotnicę. Łożyska za każdym razem zostawały mi na swoim miejscu w zwrotnicy.
Zwrotnicy nie ma potrzeby odpinać.