Tico a światła do jazdy dziennej
-
Znalazłem coś w necie o światłach.
Przeczytajcie sobie:
-
Serdeczne dzięki za szybki odzew.Interesuje mnie jaki typ użytych świateł najbardziej by pasował do Tico.Na Allegro jest kilka ofert i nie wiem co wybrać.Z linku przesłanego przez kolegę wnioskuje że najlepiej zainstalować je pod kierunkowskazami. Które wybrać w/g was ?
-
I właśnie powinny
mieć dzienne homologacje RL bo DRL oznacza światła dzienne postojowe czyli te co
ledwo świecą i szkoda tego montować. Wg mnie lepiej kupić światełka mocniej świecące
bo przecież cena większa o 20-30zł to nie majątek.Już jak pisałem lampy na diodach
smd 5050 ładnie mocno świecą i warto je kupić.Cytat:
Światła do jazdy dziennej (ang. DRL - Daytime Running Lights) – rodzaj oświetlenia samochodowego, przeznaczonego - jak wskazuje nazwa - do jazdy w ciągu dnia. Świateł do jazdy dziennej nie należy mylić ze światłami mijania używanymi w dzień w krajach, gdzie taki obowiązek został wprowadzony, czyli obecnie niemal w całej Europie północnej i środkowej
Źródło http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat%C5%82a_do_jazdy_dziennej
To, że jedne światła ledwo świecą, oznacza tylko to, że Chińczyk, które je wykonał, nie dostał jeść Często też są to lampy oparte na najtańszych diodach.
-
Wiem, że nie ma
oświetlać Ale ma świecić mocno, tak, żeby było dobrze widaćno to nie ten model
-
Jeśli masz kaskę sporą i nie szkoda wydać 250 to kup sobie philipsy. Świecą super mocno a mają tylko malutkie diody a do tego aluminiowa obudowa świadczy o jakości i dobrym chłodzeniu diod.
Zaś ze swojej strony polecam jak wcześniej pisałem te 8 ledowe z diodami SMD 5050 za ok 60zł. Przynajmniej będzie widać, że mocnawo świecą więc i inni nie będą się wkurzać, że delikwent jedzie bez świateł. A tam coś mu sibue świeci co ledwo widać było jak się go mijało. -
To, że jedne światła ledwo świecą, oznacza tylko to, że Chińczyk, które je wykonał, nie >dostał jeść Często też są to lampy oparte na najtańszych diodach.
Tu akurat nie chodzi ile Chińczyk dostał ryżu na śniadanie bo i tak już oni częto więcej zarabiają niż Polacy ale o jakość składania po uzyskaniu certyfikatu europejskiego za grube pieniążki. Pewnie to wygląda jak w Polsce gdzie do badań daje się super urządzono a po uzyskaniu certyfikatu tłucze potem masówkę na najtańszych częściach.
Sama budowa lamp wiele mówi. Diody są podkręcane napięciami by mocniej świeciły a do tego montowane na płytkach nie mają chłodzenia a często i słaba szczelność niszczy szybciutko diody.Bo wilgoć jest gorsza dla diod niż nawet za wysoka temperatura.
Zaś przykładem idealnych lamp dziennych są philipsy gdzie chłodzenie zapewnia cała obudowa aluminiowa a malutkie super jasne diody chyba smd świecą bardzo mocno ale cena zaporowa.
Co do lamp na kloszu ma być wybite RL a nie DRL. -
-
-
Są dobre sprężyny, może i oponki nieco wyższego profilu... to i wymiar trzyma.
Moje wesemy są wyższe i też w tym miejscu podczepiane - także wymiarowo jest . -
Kupiłem te światła jak pisałeś.Pytanie czy konieczne jest wycinanie otworów w zderzaku ?Jak mają zainstalowane posiadacze Tico ? Pod kierunkowskazami wydają się trochę mało widoczne,
-
Dzisiaj właśnie przerabiałem i teraz mam tak:
-
A jak wygląda sprawa mocowania od wewnątrz zderzaka.Fotkę robiłeś w garażu a jak świecą te światła przy dziennym świetle ?
-
Pytanie czy konieczne jest wycinanie otworów w zderzaku ?Jak mają zainstalowane posiadacze >Tico ? Pod kierunkowskazami wydają się trochę mało widoczne,
Akurat w tico najlepiej jest zamontować tak pod kierunkami bo innego miejsca poza dolnym mocowaniem zderzaka nie ma za bardzo. By lampy ładnie wyglądały najlepiej je właśnie wmontować w otwory w zderzaku i dodatkowo zabezpiecza to lampy od jakiś uderzeń. Mocowanie wtedy jest proste bo przykręca się je do plastyku idącego zaraz pod obudową kierunku.
Jak widzę na drodze te moje lampy choć tanie świecą mocno porównując z innymi modelami spotykanymi na drodze. -
A jak wygląda
sprawa mocowania od wewnątrz zderzaka.Wyciąłem otwory i za pomocą oryginalnych metalowych "łapek" ustawiłem i przykręciłem jednym wkrętem do wystającego plastiku od drugiej strony zderzaka (tego co jest dookoła śruby mocującej zderzak) potem jeszcze raz ustawiłem je na założonym zderzaku i lekko złapałem klejem dwuskładnikowym, potem od środka obkleiłem ze wszystkich stron sylikonem do szyb
Fotkę robiłeś w garażu a jak świecą te światła
przy dziennym świetle ?Nie mam zdjęcia bo zapomniałem zrobić pod kierunkami nie przeszkadza w ich widoczności a nawet bym powiedział, że lepiej je widać niż na samym dole i ładniej się prezentują
-
Dzisiaj właśnie
przerabiałem i teraz mam tak:W Tico aż się prosi, żeby dzienne dać w atrapę, ale nie trzymałoby wymiarów wg ustawy
-
ja mam pod reflektorami na zderzaku
-
W Tico aż się
prosi, żeby dzienne dać w atrapę, ale nie trzymałoby wymiarów wg ustawynio jedyne fajne miejsce gdzie się komponują, są te okrągłe 5cm ale nawet z nimi nie ma normy.