Co dziś dłubałem w tico? (2013)
-
A więc dużą bez
problemu się udało zacisnąć. Z mniejszą już był problem (pogięła się) i zamiast niej
zastosowałem opaskę plastykową trytki czy jak to się nazywa. Trzyma idealnie.może pęknąć
też kiedyś się z tym męczyłem i użyłem zwykłych opasek zaciskowych
przy odrobinie wprawy można użyć obcęgów do gwoździ przy zaciskaniu prawidłowych opasek -
-
Dziś przyszedł czas wymiany tulejek teflonowych drążka zmiany biegów. Czas operacyjny: ok. 30 minut
Naciągnąłem też pasek alternatora - poprawiło się ładowanie. Ogólny przegląd od spodu: nie ma tragedii - osłony przegubów całe, podłoga w porządku. Jedynie nowa miska olejowa mnie rozczarowała - zaczyna rdzewieć Stara kilkunastoletnia o wiele lepiej się trzymała. Ponadto po wymianie oleju na full syntetyk zaczyna się pojawiać wyciek w okolicy nakrętki spustowej.
-
Hmm, może spróbować założyć podkładkę miedzianą uszczelniającą? Kosztuje grosze w każdym sklepie moto i jest zakładana przy wymianie oleju w wielu silnikach (m.in. Seat, Renault). Zwykle są 2 rozmiary - trzeba znać średnicę gwintu korka.
Zawsze mnie dziwiło, że w Tico nie zakłada się tych podkładek. -
u mnie jest, pewnie wcześniejszy właściciel zastosował, przy miskach z alu nie trzeba.
-
Hmm, może spróbować
założyć podkładkę miedzianą uszczelniającą? Kosztuje grosze w każdym sklepie moto i
jest zakładana przy wymianie oleju w wielu silnikach (m.in. Seat, Renault). Zwykle
są 2 rozmiary - trzeba znać średnicę gwintu korka.
Zawsze mnie
dziwiło, że w Tico nie zakłada się tych podkładek.Chyba spróbuję. Mam drugą miskę olejową - wykręcę korek i podjadę gdzieś do sklepu zapytać
-
Dzisiaj wykręciłem, rozebrałem i naprawiłem zapieczony zacisk hamulcowy. Stary tłoczek wypolerowałem (niestety są małe wżery, jak będzie cieknąć to go wymienie) oraz wyczyściłem rdze z gniazda. Podczas montażu założyłem lepsze klocki hamulcowe, ponieważ stare się wytarły gdy koło blokowało. W końcu mogłem się przejechać po 4 miesiącach stania
-
Wymiana Przedniego prawego tłoczka zacisku, ponieważ stary miał już wżery i stał w miejscu, więc musiałem go wymienić, gdyż nie chciałem jeździć bez hamulców Koszt tłoczka to 30zł ze zniżką dla klienta ;D
kolejna regulacja rozpieraków tylnych, ponieważ ręczny już słabo łapał, a maksymalnie były podciągnięte linki ;D
-
Wymiana Przedniego
prawego tłoczka zacisku, ponieważ stary miał już wżery i stał w miejscu, więc
musiałem go wymienić, gdyż nie chciałem jeździć bez hamulcówoo, widzę, że nie tylko ja miałem ten problem
-
No na to wygląda
Dzisiaj kontrola dokręcenia Śrub kół (po każdym zdemontowaniu kół, zawsze sprawdzam po 50km dokręcenie śrub tak dla bezpieczeństwa) i sprawdzenie ciśnienia powietrza w oponkach, Jutro śmigam w trasę na Motor Show w Poznaniu i nie chce mieć żadnych niespodzianek
Co jeszcze warto sprawdzić?
Olej, płyn hamulcowy, ciecz chłodząca, koło zapasowe, lewarek i klucz do kół:), płyn spryskiwaczy, Światła. Podpowiecie jeszcze cos na PW, będę wdzięczny -
Co jeszcze warto
sprawdzić?Lampy aby ci znów nie wypadły przy hamowaniu.
-
Ja dziś ładuję akumulator.
-
Lampy są przykręcone wszystkie sprawdziłem
Ja też podłączyłem akumulator kilka minut temu, wolę troszkę podładować żebym czasem nie musiał pchać
-
No mi się trochę uskładało, z kilku dni:
-Porządek kabli pod deską
-Klejenie, szpachlowanie i lekka przeróbka tylnego zderzaka
-Przeróbka przedniego zderzaka i malowanie pod kolor karoserii
-Wyjęcie i zaszpachlowanie spryskiwacza przedniej szyby, bo na co on komu
-Bad looki z żywicy i szpachli
-Demontaż letniego dolotu znad koła
-Regulacja gaźnika
-Wstępne przymocowanie konsoli od CC
-Tylna półka z paneli podłogowych
-Regulacja przednich lampi to chyba tyle
-
No mi się trochę
uskładało, z kilku dni:
-Porządek kabli pod
deską
-Klejenie,
szpachlowanie i lekka przeróbka tylnego zderzaka
-Przeróbka
przedniego zderzaka i malowanie pod kolor karoserii
-Wyjęcie i
zaszpachlowanie spryskiwacza przedniej szyby, bo na co on komu
-Bad looki z żywicy
i szpachli
-Demontaż letniego
dolotu znad koła
-Regulacja gaźnika
-Wstępne
przymocowanie konsoli od CC
-Tylna półka z
paneli podłogowych
-Regulacja
przednich lamp
i to chyba tylePoka jakieś
-
Poka jakieś
Jak skończę maskę to się pochwalę
Ale muszę jeszcze poczekać kilka dni bo lakieru brakło w sklepie -
Jak skończę maskę
to się pochwalę
Ale muszę jeszcze
poczekać kilka dni bo lakieru brakło w sklepieTak z ciekawości zapytam: jak schnie lakier w takich temperaturach? Mnie też czekają podobne prace
-
Tak z ciekawości
zapytam: jak schnie lakier w takich temperaturach? Mnie też czekają podobne
praceSzczerze to nie zauważyłem różnicy, tak samo jak w lecie, drugą warstwę kładłem już po 15-20 min w temp ok 5st. jedynie bezbarwny coś wolniej schnął bo z 20min w lecie zrobiło się z 30min Lakier kupowałem w spreju 200ml a nie do pistoletu
-
Jak malowałem ostatnio błotniki swiftowe w temp. około -2*C, to baza schła momentalnie, klar też około 30 minut. Położenie trzech lub czterech warstw bazy i potem klaru ze schnięciem zajęło mi ze 2,5-3 godzinki
Lakiery również w sprayu firmy Motip. Polecam
Tu masz wyszukiwarkę gotowych kolorów Motip - wpisujesz kod lakieru auta i program dobiera Ci odpowiedni nr z palety Motip klik
-
-Wyjęcie i
zaszpachlowanie spryskiwacza przedniej szyby, bo na co on komuCzyli w ogóle nie posiadasz spryskiwacza przedniej szyby, czy może przemontowałeś go w pióra wycieraczek??