Co dziś dłubałem w tico? (2013)
-
Wymiana poduszki lewarka.
-
Wczoraj umyłem z owadów i nawoskowałem samochód po powrocie z wakacji i przez przypadek zobaczyłem swoje Tico na google maps
-
Było to rok temu w Ustce na wakacjach. Tam właśnie zauważyłem samochód google podczas spaceru. Siebie jeszcze nie odszukałem
-
Wczoraj umyłem z
owadów i nawoskowałem samochód po powrocie z wakacji i przez przypadek zobaczyłem
swoje Tico na google mapsPokaż
-
Link do strony
Proszę bardzo -
to ja moge się swoim Wozem na google mapsach pochwalić klik
-
Wymiana paska klinowego alternatora.
Kontrola przednich hamulców. Klocki się kończą (przejechane ok 35000km), osłony przeciwkurzowe po obu stronach na wierzchu. Musiałem rozbierać zaciski (pierwszy raz w życiu) Oba zostały wyczyszczone i nasmarowane. Z lewej strony tłoczek miał już sporą korozję, więc wymieniłem na nowy (miałem zestaw naprawczy GM za bagatela 60zł). Jutro odpowietrzanie, a w poniedziałek wymiana klocków
-
A propos tłoczków, kupiłem kiedyś tylny cylinderek i można go bez problemu rozebrać, gumki schodzą tłoczki wylatują i te takie plastikowe tłoczki ze środka też
Tak ma być czy się pomiędzy tymi luźnymi tłoczkami wyleje płyn? -
Wymieniłem se poduszkę lewarka i wajcha chodzi jak nowa
-
Miecho, a propos osłon przeciwkurzowych, to jak one są zamontowane?
Zauważyłem, że ich mocowanie w zacisku jak w Swifcie, ostatnio nie chciałem ich porwać i dałem spokój z ich demontażem...
-
A propos tłoczków,
kupiłem kiedyś tylny cylinderek i można go bez problemu rozebrać, gumki schodzą
tłoczki wylatują i te takie plastikowe tłoczki ze środka też
Tak ma być czy się
pomiędzy tymi luźnymi tłoczkami wyleje płyn?Nie rozbierałem nigdy cylinderków. A opłaca się jeszcze kupować same tłoczki do nich? Cylinderek kosztuje ok 30zł
-
Miecho, a propos
osłon przeciwkurzowych, to jak one są zamontowane?
Zauważyłem, że ich
mocowanie w zacisku jak w Swifcie, ostatnio nie chciałem ich porwać i dałem spokój z
ich demontażem...W zacisku jest rowek, w którym siedzi osłona, tak samo jest w tłoku. Ale, żeby tą osłonę tam umieścić, trzeba wyjąć tłok Zbiera się tam sporo korozji i syfu, więc przed montażem osłony trzeba oczyścić zacisk.
-
A propos tłoczków,
kupiłem kiedyś tylny cylinderek i można go bez problemu rozebrać, gumki schodzą
tłoczki wylatują i te takie plastikowe tłoczki ze środka też
Tak ma być czy się
pomiędzy tymi luźnymi tłoczkami wyleje płyn?Tak ma być. Miałem tak gdy pękła mi jedna z gumek i cały czas sączył się płyn z niej.
-
Nie rozbierałem
nigdy cylinderków. A opłaca się jeszcze kupować same tłoczki do nich? Cylinderek
kosztuje ok 30złJa rozbierałem ale kupiłem nowy zamiast bawić się w ich naprawę.
Pisałem o tym na forum i zdjęcia były.
-
A opłaca się jeszcze kupować same tłoczki do nich? Cylinderek
kosztuje ok 30złja kupiłem cały cylinderek za 20zl i właśnie można go bez problemu rozłożyć, myślałem że tłoczki mają jakieś ograniczenia żeby nie wypaść a tu tylko sie trzymają ba tych gumkach
-
Nie rozbierałem nigdy cylinderków. A opłaca się jeszcze kupować same tłoczki do nich? Cylinderek kosztuje ok 30zł
Ale jest obawa, że przy odkręcaniu starych cylinderków ukręcone zostaną przewody sztywne.
Kiedyś postanowiłem wymienić oba tylne cylinderki na nowe koreańskie i profilaktycznie kupiłem komplet przewodów sztywnych. Całe szczęście, że to zrobiłem, bo od obu cylinderków wspomniane przewody uległy uszkodzeniu przy odkręcaniu -
Ale jest obawa, że
przy odkręcaniu starych cylinderków ukręcone zostaną przewody sztywne.
Kiedyś postanowiłem
wymienić oba tylne cylinderki na nowe koreańskie i profilaktycznie kupiłem komplet
przewodów sztywnych. Całe szczęście, że to zrobiłem, bo od obu cylinderków
wspomniane przewody uległy uszkodzeniu przy odkręcaniuNiestety tak się może zdarzyć. Ja jednak bałbym się ryzykować z zakupem samych tłoczków, które to mogą nie pasować do każdego rodzaju cylinderka. Ponadto trzeba brać pod uwagę, że zużywa się też sam cylinderek, jako że tłoczek jest elementem współpracującym. I może być tak jak przy wymianie śrub pływających w jarzmie zacisku hamulcowego (wymiana prowadnic nie pomoże z powodu zużycia jarzma). A niestety cylinderki w tico nie są zbyt dobrej jakości, nawet te droższe...
-
W zacisku jest
rowek, w którym siedzi osłona, tak samo jest w tłoku. Ale, żeby tą osłonę tam
umieścić, trzeba wyjąć tłok Zbiera się tam sporo korozji i syfu, więc przed
montażem osłony trzeba oczyścić zacisk.No to u mnie się chyba zawulkanizowała w zacisku ta guma
Tłoczek wyjęty był, a zacisk miałem w ręku a guma siedziała tak mocno, że zastanawiałem się, czy nie ma tam jakiegoś segera
W dodatku kupiłem w Intercarsie gumki do zacisków (zestaw regeneracyjny zacisku) i okazało się, że nie pasuje ta osłona przeciwkurzowa
-
Niestety tak się może zdarzyć. Ja jednak bałbym się ryzykować z zakupem samych tłoczków, które to mogą nie pasować do każdego rodzaju cylinderka. Ponadto trzeba brać pod uwagę, że zużywa się też sam cylinderek, jako że tłoczek jest elementem współpracującym. I może być tak jak przy wymianie śrub pływających w jarzmie zacisku hamulcowego (wymiana prowadnic nie pomoże z powodu zużycia jarzma). A niestety cylinderki w tico nie są zbyt dobrej jakości, nawet te droższe...
Ja oczywiście pisałem o tylnych cylinderkach i tam prawdopodobnie samych tłoczków się nie kupi, a jedynie być może uszczelnienia. Tego akurat w Tico nie sprawdzałem, natomiast w Astrze wymieniłem same uszczelki tłoczków i to był strzał w 10. Uszczelki kosztowały po 9zł/szt. i po wymianie łącznie 4 sztuk wszystko pracowało, jak z fabryki.
W przypadku przednich hamulców tak naprawdę najważniejsze są gumowe uszczelki tłoków, bo to one bezpośrednio stykają się z powierzchnią cylindrów. Oczywiście niezbędne jest założenie osłon przeciwkurzowych, bo one gwarantują, że do cylindrów nie dostanie się kurz i inny syf z ulicy.
Sama wymiana tłoków nie jest super potrzebna, choć sam kupiłem i miałem przygotowany do wymiany taki zestaw, który otrzymał nowy właściciel.
Najważniejsze jednak pozostaje, aby powierzchnia cylinderków była dobrze wyczyszczona (również sam tłok) oraz założone najlepiej nowe uszczelki tłoków i przeciwkurzowe.
Oczywiste jest, że zacisk musi swobodnie się przesuwać.