Zapalajaca sie dioda ładowania i dziwne odgłosy z alternatora
-
Poświeciłem troszkę czasu i stworzyłem coś takiego:
DAEWOO TICO - ALTERNATOR -CZYSZCZENIE I NAPRAWA
Może się komuś przyda podczas naprawy alternatora
-
Dobra robota
-
Poświeciłem troszkę czasu i stworzyłem coś takiego:
Brawo - dobrze i kompleksowo wykonana robota
-
Gratuluję udanej (mam nadzieję ) naprawy i opisu.
Swoją drogą... piszesz, że wymiana łożysk alternatora to banalna sprawa. Kiedyś w serwisach nikt nie chciał się za to brać, w razie padu łożysk wymieniano cały alternator, za co klient płacił. Ktoś kiedyś w klubie zrobił specjalny manual na ten temat i tam zbyt różowo wymiana nie wyglądała... -
Gratuluję udanej
(mam nadzieję ) naprawy i opisu.
Swoją drogą...
piszesz, że wymiana łożysk alternatora to banalna sprawa. Kiedyś w serwisach nikt
nie chciał się za to brać, w razie padu łożysk wymieniano cały alternator, za co
klient płacił. Ktoś kiedyś w klubie zrobił specjalny manual na ten temat i tam zbyt
różowo wymiana nie wyglądała...Ja kiedyś z kolegą wymieniałem łożyska w moim poprzednim alternatorze. Roboty było sporo, na dodatek altek padł po kilku miesiącach (zimne luty?)
-
Aktualnie mam 3 alternatorki , jeden w autku dwa w domu w tym jeden ma uszkodzone uzwojenie. Obydwa po konserwacji działają i tylko w jednym wymieniałem mniejsze łożysko. Bez problemu ściągłem je z osi wirnika za pomocą ściągacza i nowe też bez problemu pasowało. Zajęło mi to około 5 minut dlatego uważam że to banalna sprawa. Najwięcej czasu zajmuje właśnie rozebranie i poprawne złożenie alternatora. Większego łożyska nie ruszałem ale jak opanuje mój aktualny problem z tikaczem to postaram się zrobić jakiś manual z opisem wymiany łożysk ( mam rozebrany na części ten uszkodzony altek i są w nim obydwa łożyska więc to kwestia zrobienia zdjęć, ściągnięcia i włożenia łożysk)
-
Ja oryginalny regulator ze szczotkami sprzedałem za coś ok 20zł. najlepiej właśnie szukac oryginału z logiem daewoo bo to najlepsze części a nie jakąś podróbę. Lub kupić drugi alternator bo pewnie na to samo wyjdzie bo w sklepach trzeba za regulator dać ponad 60zł za zamiennik.
-
Ja oryginalny
regulator ze szczotkami sprzedałem za coś ok 20zł. najlepiej właśnie szukac
oryginału z logiem daewoo bo to najlepsze części a nie jakąś podróbę. Lub kupić
drugi alternator bo pewnie na to samo wyjdzie bo w sklepach trzeba za regulator dać
ponad 60zł za zamiennik.Ja kilka lat temu nowy, oryginalny alternator kupiłem za 350-380zł. Stary po naprawie w zakładzie padł w krótkim czasie, więc nie chciałem go reanimować drugi raz.
-
Ja na szrocie dorwałem inny cały alternator i Tico jest już w trasie
-
I tak najlepiej teraz robić bo wychodzi najtaniej kupić cały element niż kupować zamienniki w sklepie. A części fabryczne to fabryczne nawet uzywane wytrzymają dłużej niż nowe zamienniki.
-
I tak najlepiej
teraz robić bo wychodzi najtaniej kupić cały element niż kupować zamienniki w
sklepie. A części fabryczne to fabryczne nawet uzywane wytrzymają dłużej niż nowe
zamienniki.Prawda.