Elektrycznie podnoszone szyby
-
nie mam, ale to podświetlenie się chyba samemu dorabia ?
-
nie mam, ale to
podświetlenie się chyba samemu dorabia ?Tak samemu...Zastanawiam się tylko czy po podłaczeniu bezpośrednio pod aku nie będę miał cały czas podświetlonych przycisków?
-
Tak
samemu...Zastanawiam się tylko czy po podłaczeniu bezpośrednio pod aku nie będę miał
cały czas podświetlonych przycisków?W espero są takie same przełączniki sterowania szybami, jak w tico. I są podświetlane
-
W espero są takie same przełączniki sterowania szybami, jak w tico. I są podświetlane
Z tego co pamiętam, to jak rozbierałem przełączniki otwierania i zamykania szyb, to w środku było miejsce na zainstalowanie żaróweczki podświetlania
-
Z tego co pamiętam,
to jak rozbierałem przełączniki otwierania i zamykania szyb, to w środku było
miejsce na zainstalowanie żaróweczki podświetlaniaBył na forum manual jak dorobić podświetlenie
-
Tak
samemu...Zastanawiam się tylko czy po podłaczeniu bezpośrednio pod aku nie będę miał
cały czas podświetlonych przycisków?Będą się świecić cały czas.
-
W espero są takie
same przełączniki sterowania szybami, jak w tico. I są podświetlanePodświetlenie już wykonałem korzystając z manuala Mariuz-a.Teraz kwestia rozchodzi się o podłączenie instalki w aucie.Standardowo w aucie z elektrycznymi szybami chyba to nie jest rozwiązane przez podłączenie bezpośrednio pod aku.Zapewne dopiero po przekręceniu kluczyka(po zapłonie).
Musze to wykonac za pomocą przekaźnika,bo chyba podłączanie pod stacyjkę to średni pomysł? -
Nigdy nie grzebałem przy el. szybach, ale nie odważyłbym się podpinać z nimi bezpośrednio pod stacyjkę. Tylko przez przekaźnik. Wydaje mi się, że 541 wystarczyłby.
-
Z tego co pamiętam,
to jak rozbierałem przełączniki otwierania i zamykania szyb, to w środku było
miejsce na zainstalowanie żaróweczki podświetlaniaTak, podejrzewam, że w tico wykorzystano te od espero, jednocześnie je "zubożając"
-
Tak, podejrzewam,
że w tico wykorzystano te od espero, jednocześnie je "zubożając"Mi się zdaje, że w Tico ojca z 1998 roku przyciski były podświetlane - taka mała kropeczka...
Ale głowy nie dam.
W Espero szwagra przełączniki na pewno się świeciły
-
Mi się zdaje, że w
Tico ojca z 1998 roku przyciski były podświetlane - taka mała kropeczka...
Ale głowy nie dam.
W Espero szwagra
przełączniki na pewno się świeciłyDotychczas spotkałem jakieś 15 różnych tikaczy z el. podnośnikami szyb, tylko w dwóch przełączniki były podświetlane ( użytkownicy sami sobie zamontowali podświetlenie klawiszy ). W modelach które miały fabrycznie montowane urządzonka, takiego podświetlenia od nowości nie posiadały. U siebie podpiąłem się pod gniazdo z zapalniczki, podnośniki działają mi dopiero gdy przekręcę kluczyk w pierwszą pozycję ( nie działają jeszcze kontrolki ). W prawdzie miałem zamiar podpiąć je inaczej, ale z braku czasu jeszcze tego nie przerobiłem
..acha, znajomy, który miał kiedyś Espero, posiadał podświetlane przełączniki, fabrycznie -
U siebie podpiąłem się pod gniazdo z
zapalniczki, podnośniki działają mi dopiero gdy przekręcę kluczyk w pierwszą pozycję
( nie działają jeszcze kontrolki ). W prawdzie miałem zamiar podpiąć je inaczej, ale
z braku czasu jeszcze tego nie przerobiłemZdajesz sobie sprawę,że El. szyby pobierają duży prąd?Zapalniczka z tego co pamiętam ma zabezpieczony obwód tylko na 15A
Nie pali Ci bezpiecznika?Kable się nie grzeją mocno? -
Sądzę, że jednak jest odwrotnie - to w Espero są przyiski od Tico. Espero to konstrukcja Citroena z adaptowanym (nieco nieszczęśliwie moim zdaniem w porównaniu do linii nadwozia made by Bertone wnętrzem) Tylko teraz warunek - czy ten zestaw elektrycznych szyb z podłokietnikami występował też w Alto 3 generacji? Jeśli tak, to mamy odpowiedź - alto 1988, espero 1991
-
Zdajesz sobie
sprawę,że El. szyby pobierają duży prąd?Zapalniczka z tego co pamiętam ma
zabezpieczony obwód tylko na 15A
Nie pali Ci
bezpiecznika?Kable się nie grzeją mocno?Bardzo dobrze zdaję sobie z tego sprawę od samego początku Jak na razie wszystko działa bez zarzutu, nie pali żadnych bezpieczników, nic się nie przegrzewa itd, itp
Standardowo w aucie z elektrycznymi szybami chyba to nie jest rozwiązane przez
podłączenie bezpośrednio pod aku.Zapewne dopiero po przekręceniu kluczyka(po zapłonie).
Musze to wykonac za pomocą przekaźnika,bo chyba podłączanie pod stacyjkę to średni
pomysł?Standardowo jest bezpośrednio.. tak bynajmniej jest wg schematów
-
Bardzo dobrze zdaję
sobie z tego sprawę od samego początku Jak na razie wszystko działa bez zarzutu,
nie pali żadnych bezpieczników, nic się nie przegrzewa itd, itpWystarczyłoby podłączyć coś wymagającego do gniazda zapalniczki i jednocześnie użyć el. szyb, a bezpiecznik spaliłby się od razu
pomysł?
Standardowo jest
bezpośrednio.. tak bynajmniej jest wg schematówTak by było najlepiej i najbezpieczniej dla instalacji, po drodze zabezpieczyć tylko odpowiednim bezpiecznikiem.
-
Wystarczyłoby
podłączyć coś wymagającego do gniazda zapalniczki i jednocześnie użyć el. szyb, a
bezpiecznik spaliłby się od razuPowiem szczerze, sprawdzałem.. i nic się nie stało, dodam że pod to samo gniazdo jest podłączone radio oraz zegarek dla sprawdzenia użyłem zapalniczki, bawiłem się szybkami i radio grało na pełną parę..
Tak by było
najlepiej i najbezpieczniej dla instalacji, po drodze zabezpieczyć tylko odpowiednim
bezpiecznikiem.Dokładnie, tak tez mam zamiar zrobić, ale z braku laku.. no cóż, czas pozwoli to będzie co opisywać w odpowiednim dziale ;D
-
Panowie ja od ponad roku mam szyby podpięte bezpośrednio pod stacyjkę i się nic nie dzieje Grozi to czymś?
-
Ja powiem jedno - koleżka mój też robił sobie w tikaczu elektryczne szybki i powiem jedno ! Mega to wygląda i służy też całkiem dobrze ! Wygoda !
Jak bym miał takie zdolności majsterkowania to szczerze też bym sobie to zrobić lecz niestety nawet nie chce się łapać za elektrykę
Ale na prawdę gratuluję wykonania i cierpliwości ! -
Panowie ja od ponad
roku mam szyby podpięte bezpośrednio pod stacyjkę i się nic nie dzieje
Grozi to czymś?Szybkim zniszczeniem styków w stacyjce. Silniki szyb ciągną dużo prądu i styki te są w momencie otwierania i zamykania szyb mocno obciążone prądowo. Szczególnie wtedy, gdy przesuwanie szyby jest utrudnione (krzywa ramka okna, zanieczyszczone prowadnice). Styki mogą się więc nadpalać.
Oczywiście nie musi się tak zdarzyć. Ale szkoda stacyjki, jeśli można wykonać pewne połączenie za pomocą przekaźnika za kilka zł. -
A silniczkom nic się nie stanie jak będą podłączone bezpośrednio pod aku? Wytrzymają te ~14V?