dziwna lampa
-
Witam wszystkich,
Podczas przeglądania aukcji internetowych znalazłem nowy, przedni reflektor do tico, który ma pomarańczowy klosz światła postojowego. Dołączam link: http://moto.allegro.pl/reflektor-deawoo-tico-prawy-nowy-sklep-kurier-i1954253897.html
Czy takie reflektory są w świetle przepisów dozwolone? Czytałem na różnych forach, że pomarańczowe światło postojowe jest zabronione, a na zdjęciu widać coś na kształt homologacji wybitej na kloszu...
Pozdrawiam -
Chińska podróbka bez homologacji...
Cytat z aukcji:
Cytat:
Jesteśmy bezpośrednim importerem części samochodowych do samochodów marki Daewoo
Zapomnieli dopisać, że są bezpośrednim importerem z Chin
-
Chińska podróbka
bez homologacji...
Cytat z aukcji:Cytat:
Jesteśmy
bezpośrednim importerem części samochodowych do samochodów marki Daewoo
Zapomnieli dopisać,
że są bezpośrednim importerem z ChinWłaśnie, bo jak reflektor z homologacją może kosztować 30zł? To pewnie szajs, jakich mało
-
Oczywiście pomarańczowe światło jest zabronione. Nie musisz wierzyć forom - sprawdź w kodeksie drogowym.
Lampa już na zdjęciu odstrasza jakością. Homologacji z resztą też nie widzę żadnej, a europejskiej to nawet bym nie mógł zobaczyć ze względu na klosz. -
Może ta pomarańczowa postojówka będzie robić za kierunkowskaz a postojówka wchodzi do głównego klosza .
A może po prostu ta lampa dedykowana jest na rynek US -
Przy braku homologacji to i tak nie robi różnicy. Tylne lampy gość ma po 20zł. Też nówki. I też podejrzanie wyglądają nawet na zdjęciu.
-
Sorry, ale co się spodziewacie za 25zł? Sprzedawca w tej cenie jeszcze Was wycałuje po rękach i dorzuci drugą lampę?
-
Sorry, ale co się
spodziewacie za 25zł? Sprzedawca w tej cenie jeszcze Was wycałuje po rękach i
dorzuci drugą lampę?Właśnie niczego się nie spodziewam. Po prostu odradzam zakup.
możliwe też, ze zakupił te lampy nawet nie wiedząc jakie są i próbuje odzyskać chociaż część utopionych pieniędzy.
-
Ja się przyglądam i przyglądam i sądzę, że są warte tych 20 paru złotych. Czasem lepiej wsadzić chinola, jak oryginał z wypalonym odbłyśnikiem.
-
A ja bym wolał dołożyć kilkanaście złotych więcej i mieć w zgodzie z przepisami
-
Ja się przyglądam i przyglądam i sądzę, że są warte tych 20 paru złotych. Czasem lepiej wsadzić chinola, jak oryginał z wypalonym odbłyśnikiem.
Przecież te lampy nie spełniają przepisów prawa ruchu drogowego, więc absolutnie nie wolno ich instalować
-
Ja się przyglądam i
przyglądam i sądzę, że są warte tych 20 paru złotych. Czasem lepiej wsadzić chinola,
jak oryginał z wypalonym odbłyśnikiem.Stracić dowód rejestracyjny i opłacić mandat oraz przegląd... Na pewno są warte, tylko nieco więcej...
-
w pozycje wrzucić kierunkowskazy. poszukać białych kierunków i zrobić pozycje. i nikt by się nie czepiał nawet bo by nie zauważył, a lampy naprawde fajnie wyglądają za grosze
-
i nikt by się nie
czepiał nawet bo by nie zauważył,Błąd. Już ktoś wspominał o takiej modyfikazji na forum i się czepiali. Tylko nie pamiętam czy diagnosta czy drogówka.
Edit:
Wątek o takiej przeróbceI konkretny post:
post o kolejnym powodzie, dla którego taka zamiana nie jest dobrym pomysłem -
Czasem to mam ochotę wybuchnąć szczerym śmiechem. Niektórzy piszą, że te lampy są nielegalne, nie spełniają przepisów, okej, oświetlenie rzeczą ważną, ale jeśli kąt padania światła jest dobry, to nad czym się zastanawiać? Nie przesadzajmy, auto za średnio 1500zł, przeżarte tak korozją, że samo w sobie już to jest poważnym argumentem, żeby to zezłomować, a nie tym jeździć... czy jak zestawić to z brakiem paru literek i cyferek na szkle, to czy sprawa wygląda tak jasno? Pozatym nie spotkałem się z policjantami, którzy zatrzymaliby dowód za brak homologacji na dobrze działających światłach, zwykle powodem zatrzymania są zeżarte do szyb drzwi, brak zapiętych pasów i inne takie. Reasumując, nie wymagajmy cudów od czegoś, co ma wartość poniżej rynkowej, pozwolę tu sobie zacytować podpis kolegi, z którym dyskutowałem o oc w motomanii:
"dzieci wierzą w mikołaja,a dorośli w okazje i pewnie długo sie to nie zmieni
i nikt za darmo ci nie da!!!" -
ale jeśli kąt padania światła jest dobry, to nad czym się zastanawiać?
Nad tym czy jest dobry, a jeśli jest to ile czasu taki będzie.
Dam przykład tylnych lamp: oryginalne mają po kilkanaście lat i są czerwoniutkie, a zamienniki są różowe/białe najdalej po dwóch. I podobnie może być z odbłyśnikiem.
Nie przesadzajmy, auto za średnio 1500zł,
A co ma wartość rynkowa auta do oślepiania innych/oświetlania sobie drogi to ja już zupełnie nie wiem...
nie spotkałem się z policjantami, którzy zatrzymaliby dowód za brak homologacji
na dobrze działających światłach,I życzę Ci żebyś dalej na takich upierdliwców nie trafiał.
Tyle, że te lampy z pomarańczowymi kloszami działałyby ŹLEpozwolę tu sobie zacytować podpis kolegi
To ja sobie pozwolę zacytować bardzo trafną myśl znajomego mechanika - speca od silników:
"dupy szkłem się nie podciera" -
Właśnie, bo jak
reflektor z homologacją może kosztować 30zł? To pewnie szajs, jakich małoNiedawno kupowałem do Fiata Punto ojca dwie przednie lampy (było małe "ale urwał" ;)) też zapewne jakieś chińskie w cenie 37 zł za sztukę i jak ostatnio auto było na przeglądzie to diagnosta nie miał zastrzeżeń Homologacja na nich była wybita, więc po co przepłacać?
Zobaczymy jak będą służyć -
w pozycje wrzucić
kierunkowskazy. poszukać białych kierunków i zrobić pozycje. i nikt by się nie
czepiał nawet bo by nie zauważył, a lampy naprawde fajnie wyglądają za groszeAlbo zrobić tak jak u mnie w Swifcie mk3 - pozycje poszły do głównej lampy (jest tam miejsce jakby specjalnie przewidziane przez fabrykę ) a w miejsce postojówek są kierunkowskazy
-
Skoro o lampach to czy używa ktoś takich podobnych u siebie http://moto.allegro.pl/reflektor-reflektory-lampy-tico-nowe-clear-tuning-i1915966732.html
Lub tylnych : http://moto.allegro.pl/lampy-lampa-tico-cristal-lexus-look-tuning-2szt-wa-i1947297904.html
Jak to się prezentuje w dzień i w nocy. Foty jeśli możliwe mile widziane.
-
Niedawno kupowałem
do Fiata Punto ojca dwie przednie lampy (było małe "ale urwał" ;)) też zapewne
jakieś chińskie w cenie 37 zł za sztukę i jak ostatnio auto było na przeglądzie to
diagnosta nie miał zastrzeżeń Homologacja na nich była wybita, więc po co
przepłacać?
Zobaczymy jak będą
służyćMi nie chodzi o samą homologację. Bardziej chodzi mi o to, że lampy takie bardzo szybko się "zużyją" (odbłyśniki). Ponadto kąt świecenia może być różny i niekoniecznie prawidłowy, co ma spory wpływ na bezpieczeństwo.
Polacy jeszcze się nie nauczyli, że kupując chińszczyznę, przepłaca się, bo za chwilę trzeba wymieniać ponownie