Co dziś dłubałem w Tico
-
.. wymiana tylnego lewego koła ( śliczny gwóźdź tkwił w oponce ), przy okazji założyłem nowe kółka na przód jak na złość przed wyjazdem.. dziś mała wycieczka do Buska Zdroju..
-
Dziś demontowałem jeszcze raz szybę w drzwiach w których miałem zbitą gdyż między uszczelką a prowadnicą został malutki kawałek zbitej szyby i powodował pisk przy otwieraniu. Tak to się cholerstwo zagnieździło że miałem problem z usunięciem ale udało się. Nastała cisza już przy otwieraniu. Na początku było ok. Widocznie podczas eksploatacji gdzieś został mały kawałek i ujawnił się po czasie.
-
Regulacja rozpieraków tylnych hamulców i malowanie bebnów.
-
malowanie bebnów.
Pokaż
-
ok jutro po pracy zwale koło i porobie foty
Niestety dzisiaj nie zdarzyłem ; ( spróbuje jutro, a jak nie to w sobote.
-
Ustawienie kąta wyprzedzenia zapłonu pod LPG. Dzięki pomocy Leo
-
Polecam się.
Ciągle się zastanawiam nad przyczyną, dlaczego tak długo nam zeszło... Jak dojdę, podzielę się. -
Polecam się.
Ciągle się
zastanawiam nad przyczyną, dlaczego tak długo nam zeszło... Jak dojdę, podzielę się.A no Ciekawe czy ten moduł rzeczywiście padł, czy tylko ześwirował
-
Myślę, że to drugie. Warto byłoby kiedyś, przy nowych świecach, kablach, ustawionym zapłonie i zaworach - ogólnie prawidłowo pracującym silniku - założyć go jeszcze raz na próbę. Jeśli nie odpali, przynajmniej teraz będzie wiadomo, co jest przyczyną - no i że moduł padnięty.
-
Po rozstaniu z Tico definitywnie wyrzuciłem pozostałe klamoty po samochodzie, których nie chciał zabrać kupujący (nie dziwię się )
Pozostawiłem sobie jedynie maskę do ewentualnego eksperymentowania -
Przykręcenie listwy-osłony wlotu powietrza do silnika. Poprawa działania prawej krańcówki. Przygotowanie do montażu osłony kolektora wraz z alu-harmonijką - środek penetrujący (dwa rodzaje nawet) od dwóch dni...
-
Przykręcenie listwy-osłony wlotu powietrza do silnika.
Można to było już śmiało zrobić
Poprawa działania prawej krańcówki.
Tam było to zrobione celowo (na pewno zauważyłeś), bo przy włączonych światłach i otworzeniu drzwi brzęczyk wył, co denerwowało kierowcę
Przygotowanie do montażu osłony kolektora wraz z alu-harmonijką - środek penetrujący
(dwa rodzaje nawet) od dwóch dni...Na zimę się przyda
-
Zbliża się przegląd, więc postanowiłem zajrzeć do hamulców tylnych.
Wyczyściłem bębny, szczęki, dokonałem korekty w ustawieniach samoregulatora a potem ustawiłem linkę ręcznego.
Co ciekawe, musiałem dać jedną stronę linki w połowie, drugą w 3/4 max naciągu - inaczej jedno koło by hamowało słabiej... Teraz ręczny zaczyna brać na 2 ząbku. -
Dzisiaj zakupiłem kołpaki do mojego ticola : D wyglada o wiele lepiej....
-
Planuję wymianę tłumika środkowego ale zastanawiam się czy nie pospawać starego. Dziura powstała gdyż urwało się mocowanie na środku.
Na zdjęciu zaznaczyłem gdzie.
Co radzicie? Spawać czy wymieniać. Ten co jest dość dobrze się trzyma nawet bez tego zaczepu. Jedynie w miejscu dziury widać rdzę. Nie wiem czy jeśli będzie się spawać nie wyspawa się jeszcze większej dziury niż jest.
Nowy rzemieślniczy kosztuje 86żł w sklepie w którym pytałem.
Może na czas zimy jakąś taśmą okręcić?
-
Jak masz dostęp do migomatu to powinno dać radę zaspawać. Elektrodową możesz się przepalić i zrobić jeszcze większą dziurę.
-
kiedyś kupiłem taśmę do naprawy tłumików i to wcale nie działa - wydałem 1/4 ceny nowego tłumika na marne, a i tak musiałem tłumik kupić...
Jak sam będziesz spawał migomatem to spróbuj - nic Cię to nie będzie kosztowało.
Ale jak pojedziesz do spawacza to też ze 30 zł weźmie - to 1/3 tłumika
-
Jak masz dostęp do
migomatu to powinno dać radę zaspawać. Elektrodową możesz się przepalić i zrobić
jeszcze większą dziurę.No niestety nie mam migomatu i tylko u jakiegoś mechanika mógłbym to pospawać.
-
Nowy bak. Zakonserwowany 2x podkład i 3x chlorokauczuk. Na piękny niebieski kolor hehe Jeszcze ktoś pomyśli, że wodę w nim wożę
-
No niestety nie mam
migomatu i tylko u jakiegoś mechanika mógłbym to pospawać.Trudno doradzić, musisz popytać ile spawacz weźmie, ale i tak na wiosnę tłumik nowy będzie potrzebny