Co dziś dłubałem w Tico
-
Wczoraj późnym popołudniem obkleiłem lusterka sticker bomb'em...a oto efekt:
-
Mi się to kompletnie nie podoba, ale to nie ja jestem właścicielem tego auta
-
Mi również
-
Normalnie
-
Dzisiaj wymieniłem cieknący cylinderek prawy, odpowietrzyłem układ. Wyprostowałem też nowo zamontowany tłumik środkowy, bo albo fabrycznie był krzywy, albo gdzieś podczas transportu go wygięli. W efekcie, podczas ruszania jest cisza
-
10.10.2012 - wymienione filtr paliwa powietrza oraz olej i kable WN ze świecami.
12.10.2012 - Ticobot u mechanika - przednie wahacze. -
Zamontowanie przednich świateł na przekaźnikach i wymiana żarówek na osram night breaker plus
-
Zamontowanie
przednich świateł na przekaźnikach i wymiana żarówek na osram night breaker plusCiekawy temat. Słyszałem gdzieś, że nowa instalacja oparta na przekaźnikach poprawia jakość świecenia Może jakiś manual?
-
Ciekawy temat.
Słyszałem gdzieś, że nowa instalacja oparta na przekaźnikach poprawia jakość
świecenia Może jakiś manual?Jak szwagier miał Fiata 126 tam również po modyfikacji przednich świateł poprzez przekaźniki można było dawać po światłach innym.
-
Jak szwagier miał
Fiata 126 tam również po modyfikacji przednich świateł poprzez przekaźniki można
było dawać po światłach innym.Mi bardziej chodzi o to, żeby przywrócić im dawną świetność Rozważam też zakup nowych reflektorów (oryginalnych), w razie przypływu gotówki
-
Dzisiaj wykonałem regulacje zaworów...niestety fotek brak.
na 1 cylindrze był tak mocno skręcony zawór ssący,że nie podawał paliwa ; / Teraz jest wszystko ok.
Zrobiłem minimalnie wiekszy luz niż przewiduje książka, ponieważ jeżdże na gazie. Z tego co mi widomo powinno sie robić lekko wiekszy luz zaworowy jesli smiga się na gazie.Koszt tej całej operacji:
Uszczelka pod pokrywę:9zł
Szczelinomierz: 12zł18gr ; DEfekt bez porównania, silnik przestał pracować jak traktor.
-
na 1 cylindrze był
tak mocno skręcony zawór ssący,że nie podawał paliwa ;/Kto Ci ostatnio regulował zawory i kiedy?
-
Kiedy to nie wiem i kto tez nie wiem, zastanawiam się czy w ogóle kiedykolwiek były one ustawiane w karierze tego auta.
Poprzedni właściciel nie dbał o niego:
-jeździł na wykończonych szczękach co przyczyniło się do wymiany bębnów,
-były zapchane przewody hamulcowe w układzie tylnich kół,
-do wymiany był reflektor przedni,
-przeguby poniważ strzelały jak z AK 47.
-wybite amory,
-zapchany parownik co już wspominałem kiedyś już na forum (był temat),
i wiele wiele innych rzeczy...duzo by tu wymieniać.
Jedyne co mnie wczoraj zdziwiło to iż poprzedni właściciel wymienił rozrząd, ponieważ kusiło mnie sprawdzić, bo przy kupnie wspominał że wymieniał, ale przy tylu usterkach nie chciało mi się wierzyć, wogóle jak pomyśle co mnie podkusiło takiego złoma kupić to mam ochote sie "powiesić"...ale jednak jestem zadowolony z niego bo odzyskał przy mnie blask ; D
-Aha i jak go kupywałem to jak zobaczyłem rok ostatniej zmiany oleju to myślałem ze dostane zawału. 02.2010 a kupiłem go w koniec 04.2012 albo początek 05.2012 nie chce mi sie szukać w papierach : PPrzy wymianie oleju zlałem z niego aż całe półtora litra, gdzie wchodzi trzy i pół ; D
-
a nie 2.7l ??
-
Na 100% wchodzi 2,7l przy wymianie oleju z filtrem, książka podaje że pierwsze zalanie suchego silnika to max 3 litry, jak weszło 3,5l to trzeba sprawdzić stan (na prostym podłożu) i spuścić/odessać nadmiar bo wpływ na żywotność silnika może być gorszy jak przy stanie 1,5l.
-
na prostym podłożu wlałem 2,5l uruchomiłem silnik i poczekałem aż filtr zaciągnie i dolałem do stanu 3/4 miarki jak przeliczyłem sobie to weszlo razem 3,5litra
-
Kolego, u mnie w tico jak mechanik wlał 2,7l to było górbo ponad max na bagnecie i olej wyciekał pod czas jazdy przez uszczelnienie miski olejowej. Teraz wlewałem do silnika lekko 2,5L zalewając też filtr. Więc 3,5L to niemozliwe by tico tyle wzieło skoro do silnika w getzie 1,3 wlałem ok 3,3L i był max stan a to silnik większy.
-
Wiesz co kolego pójdę później do piwnicy i sprawdzę ile zostało oleju w bańce i oblicze ile wlałem do silnika , może źle obliczyłem.
-
Raczej na pewno pomyliłeś się o dokładnie 1 litr
A temacie: Zakup pędzli, podkładu reaktywnego, benzyny ekstrakcyjnej oraz farby hammeride, w celu przygotowania się do zabezpieczenia antykorozyjnego przed zimą...
-
na prostym podłożu
wlałem 2,5l uruchomiłem silnik i poczekałem aż filtr zaciągnie i dolałem do stanu
3/4 miarki jak przeliczyłem sobie to weszlo razem 3,5litraNawet wymieniając filtr oleju, do uzyskania poziomu 2/3 na miarce oleju wlewa się 2.5L i więcej nie trzeba.