Co dziś dłubałem w Tico
-
Wymiana bendiksa i czyszczonko rozrusznika
-
Oj tak jest
różnica. Mojej kobiecie swego czasu dowód zabrali za pęknięcie i założyła nową i
efekt niesamowity, potem rozumiecie silnik padł i tico poszło na złom hehehe dobre
nie??a silniki na allegro w śmiesznych cenach kupić można, trzeba by tylko trafić na jakiś jeszcze nie wymontowany
przynajmniej diagnosta w tym roku nie przyczepi się że szybę mam brudną
-
Włożyłem tekturę przed chłodnicę. Pierwszy raz w życiu małego DU...
Ciekawe, co to da. Napiszę tutaj po przetestowaniu. -
Ja też to zrobiłem i powiem szczerze że daje radę, z tym, że należy stosować ją tylko w minusowych temp. gdyż ja jakiś czas temu co były te pierwsze mrozy w Wlkp. wracałem od rodzinki i owszem było zimno ale nie aż tak i w pewnym momencie spojrzałem na zegar i było szybkie , awaryjne lądowanie na pobliskim przystanku, wskazówka podskoczyła prawie na maxa jadą kole 100km/h
-
Włożyłem tekturę
przed chłodnicę. Pierwszy raz w życiu małego DU...
Ciekawe, co to da.
Napiszę tutaj po przetestowaniu.
Ja mam osłonę zimową i to w zupełności wystarcza. W aucie czuć ciepło po przejechaniu kilku kilometrów. -
Skąd masz i jak wygląda???
-
-
Ja mam osłonę
zimową i to w zupełności wystarcza. W aucie czuć ciepło po przejechaniu kilku
kilometrów.Też mam osłonę i ją stosuję, ale zauważyłem, że z czasem spadła skuteczność ogrzewania wnętrza i szybkość rozgrzewania się silnika. Tico ma prawie 15 lat, układ chłodzenia nie był ruszany (oprócz zmiany chłodnicy i wymian płynu); zamierzam wymienić termostat na nowy, ale to na wiosnę, przy kolejnej wymianie chłodziwa.
Obecnie silnik uzyskuje temperaturę pracy po ok. 5 km (bez ciepłego nawiewu do kabiny). Potem, przy intensywnym grzaniu wnętrza (które, jak pisałem, nie powala tak, jak kiedyś ) wskaźnik potrafi się cofnąć do pierwszej kreski na skali.
Tragedii nie ma, ale szkoda mi dawnej szybkości rozgrzewania się silnika i naprawdę gorącego nawiewu. -
a ja myślałem, że jest to niedostępne... Trzeba będzie zamówić
-
A ja nie moge powiedzieć złego słowa na ogrzewanie w moim tico.
Do pracy nie mam daleko bo coś około 4km, wiem naprawde daleko, ale nie chce mi sie iść w mrozie bo nie mam zamiaru być chory i dość często jeżdże nim po części do hurtowni, ale do tematu:
Uruchomie silnik, wezme wyczyszcze szybe przednia i boczne przednie zapinam pas, włączam radio coś około 2 minutek i ruszam, przejade coś około 500m i mam cieplusio, mam nowy termostat, nową chłodnice, i przewody.
Brak osłon na chłodnice. -
Pewnie z Heko:
http://www.e-heko.com/pl/Marka_Model/18936-DAEWOO_TICO/1992r.htmlW tamtym roku kupiłem na Allegro.
-
zrobiony przegląd - 162 zł z racji Lpg
do wymiany przewody hamulcowe i końcówka drążka kierowniczego, trochę puszcza wydechpoza tym ok
-
w Przemyślu jak robisz przegląd autem z instalacją gazową dają 10l gazu za darmo na pobliskiej stacji
-
w Przemyślu jak
robisz przegląd autem z instalacją gazową dają 10l gazu za darmo na pobliskiej
stacjiciekawa akcja konkurencja wśród SKP rośnie
-
W Rzeszowie też (albo 5l benzyny).
-
W Rzeszowie też
(albo 5l benzyny).Fajna akcja
-
Wymiana oleju wraz z filtrem...
-
zarejestrowanie tico
pomiar spalania lpg 7,5L trasa mieszana po regulacjach bo było 16, chyba wynik jeszcze do poprawienia.. -
Wymiana oleum w obydwu DU, znaczy moim Tico i żonowym Matizie.
Co prawda Tico dopiero 5tkm przejechałem od ostatniej wymiany ale już rok minął więc jemu też się dostało. Oczywiście filtry też.
Zauważyłem też że Tico ma spoconą skrzynkę i chyba nadejdzie czas na kontrole stanu oleum w skrzyni, ale to muszę poczytać na forum co i jak