Klimatyzacja z Rumunii
-
Jesteś pewny?
A czym by się to różniło od wyłączenia klimy przyciskiem A/C przy wciąż
włączonym nawiewie dźwigienką?Bo przycisk ECO występuje raczej przy klimatroniku.
Tutaj jest zbędny. -
Bo przycisk ECO
występuje raczej przy klimatroniku.
Tutaj jest zbędny.Mi się coś kojarzy że gdzieś kiedyś czytałem coś o osuszaniu w związku z tym przyciskiem w Tico. Pewny nie jestem, a aktualnie nie mogę tego znaleźć, więc się nie upieram.
-
wygląda, że to klimatyzacja automatyczna - ticotronic :-)
a tak poważnie, w samochodach eco występuje w climatronicu. Odłącza elektrosprzęgło sprężarki, podobnie jak przycisk A/C w manualnej. Tylko całkowite wyłączenie klimy powodowało by odłączenie całego układu wentylacji. Aż jestem ciekaw jak to w Tico działa -
Mi się coś kojarzy
że gdzieś kiedyś czytałem coś o osuszaniu w związku z tym przyciskiem w Tico.
Pewny nie jestem, a aktualnie nie mogę tego znaleźć, więc się nie upieram.Też nie wiem dokładnie za co odpowiada akurat w Tico ten włącznik.
Swoją wiedzę bazuję na innych autach, w których jest ten przycisk.W Matizie np. go nie ma. Przynajmniej w tym, w którym jeździłem go nie było. (klima fabrycznie założona)
-
Ja juz prawie
chetny jestem Tylko musial bym potem znalezc chetnego na tico bez klimyIMHO warto spróbować. Ja zakombinowałbym z wymianą tego i owego i sprzedażą tego "gorszego" egzemplarza. W sumie operacja kosztowałaby dosłownie parę stówek i nieco roboty... Pod warunkiem, że ta klima działa i w ogóle auto jest sprawne...
Tez jestem ciekaw
Ot, zagadka.
-
BTW - a co to za
włącznik "ECO" przy włączniku klimy, wie ktoś?Podaję rozwiązanie zagadki - zajrzałem po prostu do fabrycznej instrukcji:
"Możliwe są dwa tryby chłodzenia. Chłodzenie ekonomiczne (ECO) jest łagodniejsze od normalnego i zalecane jest na wiosnę, jesienią lub w nocy".
Ot, wszystko. -
IMHO warto
spróbować. Ja zakombinowałbym z wymianą tego i owego i sprzedażą tego "gorszego"
egzemplarza. W sumie operacja kosztowałaby dosłownie parę stówek i nieco roboty...
Pod warunkiem, że ta klima działa i w ogóle auto jest sprawne...No wlasnie. Moze warto sprobowac, ale troche daleko, zeby jechac i ogladac. Bo nieraz spotkalem sie juz z zapewnieniami, ze wszystko "igla", a na miejscu okazalo sie, ze padaczka Ba, raz mialem sytuacje, kiedy sprzedajacy stwierdzil ,ze jednak nie sprzeda samochodu, bo za bardzo sie z nim zzyl (a diagnostyka pokazala, ze trzeba z 1500 dolozyc, zeby bylo igla) Ale, zeby to uslyszec, trzeba bylo przejechac prawie 200km w jedna strone
-
Odbierz tel. ode mnie albo przekręć do mnie (może mam Twój nieaktualny numer?), to Ci powiem, co zrobić.
-
Odbierz tel. ode
mnie albo przekręć do mnie (może mam Twój nieaktualny numer?), to Ci powiem, co
zrobić.Dzieki za podpowiedzi Dzialania w toku
-
Ale, zeby to uslyszec, trzeba bylo przejechac
prawie 200km w jedna stronebo po używane auto nie jezdzi się dalej niż 50km od miejsca zamieszkania
-
bo po używane auto
nie jezdzi się dalej niż 50km od miejsca zamieszkaniaNa szczescie, to nie moje zakupy byly Ja bym tyle nie jechal po fiata
-
A oto i jest Tico z klimą na allegro
http://allegro.pl/daewoo-tico-lpg-klima-elektryka-i1637596629.html -
Znalazłem kolejne tico z klimą:
http://allegro.pl/daewoo-tico-sx-kat-klimatyzacja-el-szyby-bydgoszcz-i1666310998.html
Klima niestety nie działa, gdzieś koło sprężarki jest nieszczelność Poza tym, stan dość dobry - tak jak w opisie. Podłoga ponoć bez dziur, podobnie progi. Silnik bierze jakąś niewielką ilość oleju. Klimatyzacja od awarii nieużywana 5 lat. Za mniej niż 1200 nie odda, ciekawe jaki byłby koszt naprawy klimy.
-
Stan niezbyt rewelacyjny ;/
-
Za 1200 czego tu oczekiwać
-
ciekawe jaki byłby koszt naprawy klimy.
Właśnie. Jeżeli to tylko uszczelnienie i nabicie to naprawa może się opłacać. Dopytaj gdzie mniej więcej jest nieszczelność, sprawdź w katalogu jaka to część i zapytaj w Foxie czy mogą sprowadzić.
-
Właśnie. Jeżeli to
tylko uszczelnienie i nabicie to naprawa może się opłacać. Dopytaj gdzie mniej
więcej jest nieszczelność, sprawdź w katalogu jaka to część i zapytaj w Foxie czy
mogą sprowadzić.No właśnie rozmawiałem z facetem i twierdził, że nieszczelność jest w sprężarce lub przy przewodzie, który doprowadza ciecz do niej. Jeździli bez klimy 5 lat, może koszty były zbyt duże? (może jednak sprężarka?)
-
No właśnie
rozmawiałem z facetem i twierdził, że nieszczelność jest w sprężarce lub przy
przewodzie, który doprowadza ciecz do niej. Jeździli bez klimy 5 lat, może koszty
były zbyt duże? (może jednak sprężarka?)Różnie to bywa, czasem ludzie żałują parę groszy na pierdołę, lub też 5 lat temu ktoś stwierdził że dany element jest nieosiągalny/drogi, a teraz może być zupełnie inaczej. Zadzwoń do Foxa, zapytaj w jakiej cenie mają kompletną sprężarkę (lub części do niej - patrz katalog Wolffa) oraz przewody.
-
Różnie to bywa,
czasem ludzie żałują parę groszy na pierdołę, lub też 5 lat temu ktoś stwierdził że
dany element jest nieosiągalny/drogi, a teraz może być zupełnie inaczej. Zadzwoń do
Foxa, zapytaj w jakiej cenie mają kompletną sprężarkę (lub części do niej - patrz
katalog Wolffa) oraz przewody.Nowa sprężarka do klimy kosztowała w przybliżeniu 200zł, teraz może być nieco taniej.
-
A tutaj jest do kupienia nówka sprężarka za 190 plus wysyłka: http://allegro.pl/sprezarka-klimatyzacji-tico-nowa-oryginal-i1654474568.html Więc aż tak drogi ten gips by nie wyszedł naprawy klimatyzacji. Ale czy aż tyle kaski warto wkładać w klimę do tico by to paliło potem ze 8l. Jakoś tyle się bez klimy wytrzymało, ja tam bym nie kupował specjalnie tikacza dla klimy.