nowy "brat" mojego tico
-
Dowiedz się dilera
ile u niego kosztują czujniki parkowania. Przydatna funkcja przy większych autkach,
szczególnie dla ludzi przyzwyczajonych do mniejszych autekMam chęć na kamerkę cofania, ale w gdańskim ASO sama kamera kosztowała ponad 800 zł... Pomyślę później.
-
Wielkie gratulacje
z okazji kupna nowego samochodu
...
Oby dobrze się
sprawował, przynajmniej tak dobrze, bezawaryjnie i bezwypadkowo, jak Tico
Jeszcze raz
gratuluję nowego nabytkuSharky, dzięki piękne.
Na pytania odpowiem jutro - tymczasem idę napić się z żoną. Dealer zostawił butelkę szampana w schowku podłokietnika... takie teraz czasy. -
Mam chęć na kamerkę
cofania, ale w gdańskim ASO sama kamera kosztowała ponad 800 zł... Pomyślę później.Dobre czujniki w zupełności wystarczą.
I bez wyświetlacza. wyświetlacz to zło -
Parę fotek
"trzaśniętych" na szybko podczas powrotu od dealera do domu:Gratuluje nowego zakupu Oby sluzyl dlugo i bezawaryjnie Niezle sie prezentuje
-
Mam chęć na kamerkę cofania, ale w gdańskim ASO sama kamera kosztowała ponad 800 zł... Pomyślę później.
To rozwiązanie jest moim zdaniem bardziej gadżetem niż praktycznym rozwiązaniem
Ja mam zamontowany zwykły piszczek, którego częstotliwość rośnie wraz ze zbliżaniem się do przeszkody. Dzięki takiemu rozwiązaniu skupiam się na manewrze i mogę śledzić jednocześnie, czy np. przodem o coś nie ocieram itp, gdy przy kamerce musisz patrzeć w ekran i na nim się skupić.Poniżej fotka mojego parkowania "na centymetry".
Dodam tylko, że wykonując manewr nie dotknąłem zderzakiem żadnego słupka, a sama czynność zajęła mi może z 15 sekund. -
Gratulacje Leo.
Oby nowy nabytek służył długo i bezawaryjnie -
Dobre czujniki w
zupełności wystarczą.
I bez wyświetlacza.
wyświetlacz to złoDlaczego tak sądzisz?
Ty i Sharky proponujecie czujniki z sygnalizacją dźwiękową. Nie mam żadnych doświadczeń z tymi urządzeniami, a słyszałem, że można się nadziać tyłem na niższe słupki betonowe itp. - po prostu czujniki mogą coś "przeoczyć". Kamera eliminowałaby takie niespodzianki, bo oddaje szeroki obraz z tyłu. Mylę się? -
Warto dowiedzieć
się, co do możliwości montażu we własnym zakresie.Tak, będę się dowiadywał, bo chcę jeszcze parę rzeczy zamontować - co potrafię sam zrobić i na pewno solidniej niż ktoś w ASO pracujący rutynowo i na akord.
Na pierwszy ogień poszłyby lampy do jazdy dziennej, tyle, że trzeba dobrze pokombinować z rodzajem i umiejscowieniem. Przeciwmgielne już mam fabrycznie, więc w to miejsce nie wejdą... No, ale najpierw uzgodnię z serwisem, na co mogę sobie pozwolić bez utraty gwarancji. Dotychczas nie dopytywałem o szczegóły, bo było mnóstwo innych spraw do załatwienia (czasochłonny jest sam proces konfiguracji auta - co chcę mieć, czego na pewno nie chcę, jakie są możliwości wyposażenia w fabryce i doposażenia u dealera, na co mnie stać, co jest za drogie, co warto mieć, a czego nie...). -
Gratulacje Leo.
Oby nowy nabytek
służył długo i bezawaryjnieDzięki, chłopaki.
Bardzo byłbym zadowolony, gdyby duster okazał się podobnie udanym egzemplarzem, jak tico... -
Poniżej fotka
mojego parkowania "na centymetry".No, no...
Dodam tylko, że
wykonując manewr nie dotknąłem zderzakiem żadnego słupka, a sama czynność zajęła mi
może z 15 sekund.Tyle, co wyjęcie słupka z chodnika, cofnięcie astrą i włożenie słupka z powrotem...?
Żartuję oczywiście. Ale zdjęcie robi wrażenie. -
Dlaczego tak
sądzisz?
Ty i Sharky
proponujecie czujniki z sygnalizacją dźwiękową. Nie mam żadnych doświadczeń z tymi
urządzeniami, a słyszałem, że można się nadziać tyłem na niższe słupki betonowe itp.- po prostu czujniki mogą coś "przeoczyć".
A pewnie mogą. Jednak dodatkowo jesteś wyposażony w "szkiełko i oko". Cofając oglądasz miejsce gdzie chcesz cofnąć, włączasz wsteczny i wio (ekhm! nazad !. Ja też nie miałem doświadczenia z czujnikiem cofania ale już się nauczyłem.
Kamera eliminowałaby takie niespodzianki,
bo oddaje szeroki obraz z tyłu. Mylę się?Nooo, troszkę. Szeroki kąt oczywiście ale jak mówił Czereśniak w "Czterech pancernych" "...za szybkom..." Kamera nie pokazuje "realnego" obrazu tylko przetworzony.
Wolę czujniki -
Dlaczego tak
sądzisz?
Ty i Sharky
proponujecie czujniki z sygnalizacją dźwiękową. Nie mam żadnych doświadczeń z tymi
urządzeniami, a słyszałem, że można się nadziać tyłem na niższe słupki betonowe itp.- po prostu czujniki mogą coś "przeoczyć". Kamera eliminowałaby takie niespodzianki,
bo oddaje szeroki obraz z tyłu. Mylę się?
Obraz z kamery (szerokokątnej, bo inna się nie sprawdzi) jest dość zniekształcony. Świetnym uzupełnieniem jest monitor z wyznaczonymi graficznie strefami - najczęściej zieloną, żółtą i czerwoną - jeżeli obiekt "wjeżdża" w pole czerwone - trzeba hamować
"Pikające" czujniki cofania - bez wyświetlacza - mam w Daily. Sprawdzają się bardzo dobrze - pikacze + świetne lusterka (w tym 2 ogromne panoramiczne)to doskonałe zestawienie. Wyświetlacz pikacza nie jest już potrzebny.
- po prostu czujniki mogą coś "przeoczyć". Kamera eliminowałaby takie niespodzianki,
-
Ja mam z wyświetlaczem. Jestem bardzo zadowolony.
Oczywiście mam na myśli taki kolorowy wyświetlacz z paskami zielono-żółto-czerwonymi -
Mam chęć na kamerkę
cofania, ale w gdańskim ASO sama kamera kosztowała ponad 800 zł... Pomyślę później.A pod co chcesz podłączyć kamerkę?Pod nawigacje?
Ja wolałbym kamerkę -
A pod co chcesz
podłączyć kamerkę?Pod nawigacje?
Ja wolałbym kamerkę7 calowy DVD player z funkcją radia, mp3, navi, itd. świetnie się do tego nadaje.
Tylko cena powala.... -
Podobny temat z ak...
Warto poczytać i się zastanowić
KLIK -
Dziś odebrałem
młodszego, ale większego brata tico w rodzinie - Dustera. W zasadzie udało mi się -
od zamówienia czekałem "jedynie" niecałe 3 miesiące, teraz ludzie mają terminy
odbioru 5-6 miesięcy... Samochód ten, chociaż zupełnie nowy (na rynku
europejskim od maja tego roku) ma niesamowite wzięcie nie tylko u nas, ale i na
zachodzie Europy.Cóż mogę więcej napisać niż tylko: ---> GRATULACJE
-
gratulacje aby służył tak dobrze jak Tico.
-
Nareszcie się doczekałeś.
Z opowieści ze zlotów, spodziewałem się bardziej osobowego autka, a tu, taka małą terenówka
Z wyglądu bardzo mi się podoba.Mam nadzieję, że się zobaczymy 30-stego w Rzeszowie, to dokładniej sobie obejrzę tą Dacię. Już mi się nasuwa, ze 100 pytań
Gratulację.
-
Obraz z kamery
(szerokokątnej, bo inna się nie sprawdzi) jest dość zniekształcony.Rzeczywiście, o tym nie wiedziałem i nie pomyślałem. Wydawało mi się, że widząc obraz z tyłu będzie najlepiej parkować, ale... gdy brakuje odniesienia do bryły auta (bo to w kamerze nie jest przecież widoczne), może być kłopot.
Świetnym
uzupełnieniem jest monitor z wyznaczonymi graficznie strefami - najczęściej zieloną,
żółtą i czerwoną - jeżeli obiekt "wjeżdża" w pole czerwone - trzeba hamowaćCzyli te linie muszą być, po prostu.
"Pikające" czujniki
cofania - bez wyświetlacza - mam w Daily. Sprawdzają się bardzo dobrze - pikacze +
świetne lusterka (w tym 2 ogromne panoramiczne)to doskonałe zestawienie. Wyświetlacz
pikacza nie jest już potrzebny.I nie ma problemu z niskimi przeszkodami? Są wszystkie wykrywane przez czujniki?
A propos lusterek: 2 km od wyjazdu od dealera, pierwsze zatrzymanie w celu nalania paliwa, i o mało co nie wjechałem tyłem na słup oświetleniowy i drugi betonowy (z jakąś skrzynką metalową metr nad ziemią). Przyzwyczajenie z tico - w momencie, gdy tylne koła dotykają krawężnika, klapa i zderzak są bardzo blisko tego krawężnika (czyli nie ma sensu kontrolować widoku poza krawężnikiem). Cofając dusterem skoncentrowałem się na lusterkach i bokach pojazdu, nie zwracając uwagi na to, co stoi na trawniku za krawężnikiem... Dotknąłem go kołami, wysiadłem i zrobiło mi się gorąco - dosłownie kilka cm od zderzaka stały te słupy, na które wcześniej w ogóle nie zwróciłem uwagi... Przy czym ten niski betonowy był mocno przechylony - na szczęście nie ja na niego naparłem.
No cóż, trzeba będzie się znowu przyzwyczajać, że tył auta nie kończy się na tylnych kołach.