Powróciłem
-
Po prawie rocznej przerwie wracam na Forum.
Niestety wypadek z palcem z października zeszłego roku oraz kilka innych spraw, które się nałożyły spowodowały moją absencję na Zlosniku.Wierzę, że wrócę już na dobre i na dłużej
Nadal mam Tico, które czuje się dobrze.
Przez ostatni rok wiele się nie zmieniło.
W zasadzie kupiłem tylko nowe opony Uniroyal RainExpert 145/70R13 oraz ostatnio Dębice Frigo 135/80R12. Z przeróbek, to zamontowałem z tyłu pasy bezwładnościowe i wykonałem filtr "przeciwpyłkowy" na podszybiu.Nadal na montaż czekają "elektryczne szyby" oraz wreszcie muszę pomalować to, co zacząłem rok temu.
Pozdrawiam "starych" i nowych użytkowników Forum Tico
-
Po prawie rocznej
przerwie wracam na Forum.
Niestety wypadek z
palcem z października zeszłego roku oraz kilka innych spraw, które się nałożyły
spowodowały moją absencję na Zlosniku.
Wierzę, że wrócę
już na dobre i na dłużej
Nadal mam Tico,
które czuje się dobrze.
Przez ostatni rok
wiele się nie zmieniło.
W zasadzie kupiłem
tylko nowe opony Uniroyal RainExpert 145/70R13 oraz ostatnio Dębice Frigo 135/80R12.
Z przeróbek, to zamontowałem z tyłu pasy bezwładnościowe i wykonałem filtr
"przeciwpyłkowy" na podszybiu.
Nadal na montaż
czekają "elektryczne szyby" oraz wreszcie muszę pomalować to, co zacząłem rok temu.
Pozdrawiam
"starych" i nowych użytkowników Forum TicoWitamy ponownie!!!
O pasach bezwładnościowych możesz coś więcej napisać Gdzie zostały zakupione etc, bo wielu forumowiczów będzie tym na pewno zainteresowanych
-
Po prawie rocznej
Niestety wypadek z
spowodowały moją absencję na Zlosniku.Witamy ponownie
Wierzę, że wrócę
już na dobre i na dłużejMiejmy taka nadzieje
Nadal mam Tico,
które czuje się dobrze.
Przez ostatni rok
wiele się nie zmieniło.
W zasadzie kupiłem
tylko nowe opony Uniroyal RainExpert 145/70R13 oraz ostatnio Dębice Frigo 135/80R12.
Z przeróbek, to zamontowałem z tyłu pasy bezwładnościowe i wykonałem filtr
"przeciwpyłkowy" na podszybiu.A skad wziales pasy bezwladnosciowe? Ja mam ochote u siebie zamontowac Moze zapodasz jakis manual? Filtr przeciwpylkowy tez zamierzalem zrobic, ale chetnie zobacze jak go wykonales
Nadal na montaż
czekają "elektryczne szyby" oraz wreszcie muszę pomalować to, co zacząłem rok temu.
Pozdrawiam
"starych" i nowych użytkowników Forum TicoPozdrawiamy rowniez
-
Dobrze, że wróciłeś...
-
Po prawie rocznej
przerwie wracam na Forum.Witaj ponownie
-
Witam, witam
Co do pasów to sam bym sobie takowe zamontował także manual mile widziany -
Miło znów Cię widzieć Ja co prawda rzadko piszę, ale regularnie czytam i brakowało mi Twoich rzeczowych wypowiedzi.
Oczywiście także z niecierpliwością czekam na opis dotyczący pasów. -
Po prawie rocznej
Wierzę, że wrócę
już na dobre i na dłużejNo proszę, najpierw Artu, a teraz Ty, jednak Złośnik coś w sobie ma
Witaj!Nadal mam Tico,
które czuje się dobrze.A ja swoje sprzedałem
Nadal na montaż
czekają "elektryczne szyby" oraz wreszcie muszę pomalować to, co zacząłem rok temu.Po prostu poważne sprawy, wymagają dobrego planowania, a to wymaga czasu. Tłumaczyłem to Larsowi, ale jakoś nie mógł mnie zrozumieć
Pozdrawiam
"starych" i nowych użytkowników Forum TicoWzajemnie!
-
Po prawie rocznej
Niestety wypadek z
spowodowały moją absencję na Zlosniku.
Wierzę, że wrócę
już na dobre i na dłużejCześć. Odpowiem krótko: NARESZCIE, Sharky.
Czy z Twoją ręką już wszystko w porządku? -
Filtr przeciwpylkowy tez zamierzalem zrobic, ale chetnie zobacze jak go wykonales
Trzeba było się na spocie mojemu tikulcowi uważniej przyglądać...
Autorem pomysłu był Rdzawy. Tu jest opis filtra (raczej "przeciwliściowego" ) - (sam zrobiłem, mam pare lat, jestem zadowolony:
KLIK -
O pasach bezwładnościowych możesz coś więcej napisać zielony Gdzie zostały zakupione etc, bo wielu forumowiczów będzie tym na pewno zainteresowanych
Bardzo długo szukałem oryginalnych tylnych pasów bezwładnościowych.
Kiedyś był na Forum nawet podany numer katalogowy, który oczywiście sobie spisałem.
Niestety, będąc osobiście w wielu sklepach typu InterCars, Fota itp. oraz zadając sporo pytań przez internet najczęściej otrzymywałem odpowiedź, cyt. "produkt wycofany ze sprzedaży".
Postanowiłem więc szukać na allegro pasów z Tico koreańskich i nawet udało mi się kupić komplet używanych. Niestety ich stan okazał się tragiczny więc sobie darowałem montaż w moim samochodzie. Nie przeszkodziło to jednak, aby je rozebrać i zapoznać się z budową.
Pamiętałem, że na forum ktoś pisał, że pasy tylne (bezwładnościowe) są identyczne do przednich i nie mają tylko blokady, która działa w pozycji innej niż pionowa.
Postanowiłem więc tym razem kupić drugi zestaw ale pasów przednich i je zaadoptować do moich potrzeb.
Tym razem otrzymane pasy były w dobrym stanie. Zgodnie z tym co pisałem, wystarczyło jedynie usunąć "czujnik" blokujący pas w innej pozycji niż pionowa i całość zamontować bez żadnych dodatkowych przeróbek w miejscu tych dotychczasowych.
Efekt końcowy widoczny na załączonych fotkach - zdjęcie zrobiłem wczoraj.Wreszcie mam porządek z tyłu i nic się nie wala po siedzeniu
Uwaga dla naśladowców - nie demontujcie plastikowej pokrywy bębna pasów bezwładnościowych z wytłoczonym napisem w j. angielskim "nie demontować obudowy" (lub coś w tym stylu) - tam znajduje się spirala zwijająca pasy, która natychmiast "eksploduje" po zdjęciu tej obudowy. Ze złożeniem się namęczyłem pół dnia, ale na szczęście był to pierwszy pas koreański, który i tak nie montowałem
-
A skad wziales pasy bezwladnosciowe? Ja mam ochote u siebie zamontowac hmm Moze zapodasz
jakis manual? Filtr przeciwpylkowy tez zamierzalem zrobic, ale chetnie zobacze jak go
wykonales zlosnikiJak pewnie już zauważyłeś, zamieściłem fotki tylnych pasów, które adoptowałem z przednich.
Zapomniałem w opisie dodać, że odciąłem metalowy uchwyt, który oryginalnie znajduje się w górnej części i przymocowany jest do słupka.Co do filtru to jest on wykonany analogicznie do sposobu podanego w linku przez Leo.
W moim przypadku zastosowałem plastikową siatkę kupioną w Biedronce jako siatka do drzewekZależało mi na tym, aby oczka siatki nie były zbyt gęste, gdyż ograniczyłoby to przepływ powietrza. Z drugiej strony oczka nie mogły być za duże, bo najzwyczajniej w świecie przepuszczałyby zanieczyszczenia.
Zrobię fotkę i zaprezentuję moje rozwiązanie.
Jak dotąd wszystko jest OK i zastosowane rozwiązanie się sprawdza.
Niedawno samochód stał pod wierzbą i na podszybie naleciało mnóstwo liści.
Zebrałem ich ponad dwie pełne garście Gdyby nie ten filtr większość by się znalazła w kanałach wentylacyjnych. -
No proszę, najpierw Artu, a teraz Ty, jednak Złośnik coś w sobie ma
Witaj!Helloł
Trzeba było kiedyś wrócićA ja swoje sprzedałem
Też się nad tym rozwiązaniem zastanawiałem, ale postanowiłem zostawić ten samochodzik na dłużej.
Po prostu poważne sprawy, wymagają dobrego planowania, a to wymaga czasu. Tłumaczyłem to Larsowi, ale jakoś nie mógł mnie zrozumieć rotfl
Najgorzej się zebrać w sobie i zacząć działać
Pamiętam, jak zaraz po kupnie Tico zakupiłem od razu zestaw centralnego zamka. Zamontowałem go po ponad dwóch latach, gdy już gwarancja dawno minęła
Podobnie jest z tymi elektrycznymi szybami, czekają na swoją kolej min. 1.5 rokuTak trochę odejdę od tematyki Tico i napiszę, że jeden układ elektroniczny, który własnoręcznie wykonałem (regulator temperatury) czekał na montaż 18 lat
Swoje odczekał i wykorzystywany jest bezawaryjnie praktycznie codziennie przez ostatnie 8 lat -
Witaj Sharky
jednak Złośnik coś w sobie ma
Pewnie że coś ma. Mimo że obecnie wzasadzie użytkuje forda, to tica nie zamierzam się pozbywać i forum opuszczać
-
Cześć. Odpowiem krótko: NARESZCIE, Sharky.
A witam moda i admina w jednej osobie
Czy z Twoją ręką już wszystko w porządku?
Raczej nie
Przeszedłem już 4 rehabilitacje i specjalnych postępów nie ma, tzn. nie mogę zgiąć palca w stawie, w którym miałem zerwane więzadło. Nadal wystają nitki szwów. Niedawno za jedną pociągnąłem i wyciągnąłem ok. 1 cm tej nitki, po czym ból był na tyle duży, że dałem sobie spokój.
Ogólnie dłoń jest sprawna, jednak staram się uważać na ten palec, bo nawet przy drobny otarciu lub uderzeniu dość mocno boli. -
Trzeba było się na
spocie mojemu tikulcowi uważniej przyglądać...
Autorem pomysłu był
Rdzawy. Tu jest opis filtra (raczej "przeciwliściowego" ) - (sam zrobiłem, mam
pare lat, jestem zadowolony:
KLIKFakt, widzialem kiedys chyba juz ten opis Trzeba bedzie pomyslec nad tym, bo jesien mamy w koncu Ta sztywna siatka jest bardzo dobra, musze polazic po marketach
-
Jak pewnie już
zauważyłeś, zamieściłem fotki tylnych pasów, które adoptowałem z przednich.Dzieki za info i fotki Czyli modyfikacji ciag dalszy A juz sie zaczalem zastanawiac, co moge zmienic na lepsze w swoim tico
-
Widzę, że pojawił się manual dotyczący przystosowania i montażu tylnych pasów bezwładnościowych - tu klikać
Ja robiłem tak samo z dwoma wyjątkami - nie ścinałem zbędnej blachy mocującej od spodu bębna oraz nie skracałem pasów.
Przyznaję jednak, że jak najbardziej można to zrobić i efekt będzie naprawdę dobry.Co do skracania pasów to jeszcze się zastanowię, jednak chyba jak autor porady roznituję i pozbędę się zbędnego kawałka blachy - tu niczym nie ryzykujemy
Oczywiście koledze Dargi należą się duże brawa za wykonaną pracę i zamieszczony opis
-
Po prawie rocznej
przerwie wracam na Forum.Fajnie że wróciłeś. Ja jestem tutaj nowy, ale to właśnie dzięki Twoim postom na temat TID-a w Tico znalazłem to forum.
-
Witam świeżego forumowicza
TID naprawdę sprawdza się w Tico
Jedynym mankamentem jest brak radia, ale ponieważ moje Tico garażowane jest pod chmurką celowo i tak bym go nie montował.