Rozładowujący sie akumulator i grzejący się silnik
-
Witam,
mam 2 problemy z moim Tikusiem a mianowićie:
1. Rozładowuje mi sie akumulator i to w dziwnych przypadkach ponieważ dzisiaj jeżdze a jutro jest już rozładowany, myslałem że jest to wina starego akumulatora, kupiłem nowy lecz po kilku miesiacach się rozładował (jest to teroretycznie nie mozliwe) Co może się dziać i jak to sprawdzić ???
2. Drugim moim problemem jest to iż latem strasznie mi się grzeje silnik, wymianiłem termostat pewien czas było dobrze i znowu problem powrocił. Co może siędziać i jak to sprawdzić ????
Pozdrawiam Ilidir
-
Istnieje na tym forum taka funkcja jak "Szukaj" ale żeby nie było to na 1 problem radzę od sprawdzenia ładowania w Twoim samochodzie (najłatwiej multimetrem ) a potem ewentualnie alternator(stan szczotek) no i połączenia elektryczne odpowiedzialne za ładowanie akumulatora
-
Witam,
Witam również
Miło nam będziesz jak odwiedzisz wątek dla nowych KLIK i przywitasz się z nami oficjalnie przedstawiając swoją osobę jak i pojazd.mam 2 problemy z moim
Tikusiem a mianowićie:
1. Rozładowuje mi sie
akumulator i to w dziwnych przypadkach ponieważ dzisiaj jeżdze a jutro jest już rozładowany,
myslałem że jest to wina starego akumulatora, kupiłem nowy lecz po kilku miesiacach się
rozładował (jest to teroretycznie nie mozliwe) Co może się dziać i jak to sprawdzić ???Masz autoalarm?
Sprawdź miernikiem jaki masz pobór prądu w spoczynku.2. Drugim moim problemem jest
to iż latem strasznie mi się grzeje silnik, wymianiłem termostat pewien czas było dobrze i
znowu problem powrocił. Co może siędziać i jak to sprawdzić ????Może znów termostat
Grzeje to znaczy że dochodzi do czerwonego pola na wskaźniku temperatury?
Może uboga mieszanka paliwowa.Pozdrawiam Ilidir
Pzdr
-
Autoalarmu nie posiadam jedynie co to dioda od imobilajzera.
Mieszanka paliwowa raczej nie bo od lat ma lane to samo paliwo (98) wiec to raczej nie ten problem.Pozdrawiam
-
Co do rozładowywania aku polecam zakup miernika za 15zł i sprawdzenie samemu jaki jest pobór prądu na spoczynku.Mierzy się to na rozłączonej klemie plusowej.Lub moech ktoś to zrobi co umie.
A grzejący się silnik to może być zły termostat. Jeśli to jakiś zamiennik to mógł paść nawet po miesiącu tak jak było u mnie. A jeśli wiatrak się nie załancza to popsuł się włącznik termiczny. -
Autoalarmu nie posiadam
jedynie co to dioda od imobilajzera.Immo raczej nie rozładowywuje
Mieszanka paliwowa raczej nie
bo od lat ma lane to samo paliwo (98) wiec to raczej nie ten problem.Chodziło mi o skład mieszanki,który należałoby sprawdzić na analizatorze spalin lub poprzez wykręcenie świec i ocenieniu ich zabarwienia.
A co z drugim moim pytaniem o wskazania wskaźnika temperatury?Pozdrawiam
Pzdr
-
Co do drugiego pytania to - tak dochodzi do czerwonego pola i nic sie nie dzieje.
moze to wina popsutego wentylatora od chłodnicy. A może już czas wstawić nową chłodnicę w końcu ta ma już 13 lat hyh.
Pozdrawiam
-
Co do drugiego pytania to -
tak dochodzi do czerwonego pola i nic sie nie dzieje.
moze to wina popsutego
wentylatora od chłodnicy. A może już czas wstawić nową chłodnicę w końcu ta ma już 13 lat hyh.sama chłodnica nic nie zmieni, musisz sprawdzić wentylator podłączając go na krótko,
jeśli działa to sprawdź przekaźnik termiczny - zewrzyj styki we wtyczce do niego, jeśli załączy to przekaźnik do wymiany, następnie możesz sprawdzić kolejny przekaźnik znajdujący się przy lewym reflektorze pod maską. -
Co do drugiego pytania to -
tak dochodzi do czerwonego pola i nic sie nie dzieje.
moze to wina popsutego
wentylatora od chłodnicy. A może już czas wstawić nową chłodnicę w końcu ta ma już 13 lat hyh.Moja ma już też prawie 13 lat i radzi sobie wzorowo
Sprawdź czy wina nie tkwi w wentylatorze,który się nie włącza -
Nie do końca rozumiem co mam sprawdzać po kolei, ja sie nigdy nie bawiłem w naprawanie aut ale kiedyś trzeba zacząć. Jeżeli mógłby ktoś powiedzieć gdzie szukać wtyczek do wentylatora, zeby go sprawdzić, Przekaźnik termiczny to rozumiem że mowa o termostacie ???
Pozdrawiam
-
Nie do końca rozumiem co mam
sprawdzać po kolei, ja sie nigdy nie bawiłem w naprawanie aut ale kiedyś trzeba zacząć. Jeżeli
mógłby ktoś powiedzieć gdzie szukać wtyczek do wentylatora, zeby go sprawdzić, Przekaźnik
termiczny to rozumiem że mowa o termostacie ???
Pozdrawiamnajpierw sprawdź wentylator, wtyczke znajdziesz bez problemu bo jest przy nim,
wystarczy że rozłączysz i przy użyciu 2 przewodów wetkniętych we wtyczke połączysz z plusem i minusem akumulatora. Niech mnie ktoś poprawi jeśli jestem w błędzie:
nie ma znaczenia który kabel przytkniesz do plusa a który do minusa (zmieni się jedynie kierunek obr).
Przekaźnika termicznego nie myl z termostatem bo to inna historia a znajdziesz go pod
aparatem zapłonowym - musisz wyciągnąć wtyczke i ją zewrzeć kawałkiem przewodu.Jeśli to nie przyniesie rezultatów to szukaj dalej.
Jedna rzecz mi się przypomniała: w pierwszej kolejności sprawdź bezpiecznik od wentylatora! znajduje się w puszcze z pozostałymi z lewej strony pod deską rozdzielczą
który to bezpiecznik to już nie powiem bo zależne to jest od rocznika -
Przekaźnika termicznego nie
myl z termostatem bo to inna historia a znajdziesz go pod
aparatem zapłonowym - musisz
wyciągnąć wtyczke i ją zewrzeć kawałkiem przewodu.Mam to robić na włączonym silniku ?? nie zrobi to zwarcia w instalacji ??
Jutro pojde i sprawdze bezpieczniki bo to ciekawy trop jest hyhyh
Pozdrawiam
-
Mam to robić na włączonym
silniku ?? nie zrobi to zwarcia w instalacji ??
Jutro pojde i sprawdze
bezpieczniki bo to ciekawy trop jest hyhyh
Pozdrawiamsilnik może być wyłączony, zwarcia nie powinieneś zrobić jeśli zrobisz to prawidłowo
-
silnik może być wyłączony,
zwarcia nie powinieneś zrobić jeśli zrobisz to prawidłowoTo co mi da to połaczenie przewodów na wyłączonym silniku ???? Bo nie rozumiem teraz jak to ma zadziałać. ???
Pozdro
-
To co mi da to połaczenie
przewodów na wyłączonym silniku ???? Bo nie rozumiem teraz jak to ma zadziałać. ???
Pozdrojeśli zauważyłeś wentylator czasami pracuje mimo zgaszonego silnik
-
jeśli zauważyłeś wentylator
czasami pracuje mimo zgaszonego silnikw swoim przypadku nie zauwazyłem bo nie działa ;p
Powiedz mi jeszcze jedną rzecz rozumiem iż 1 przewód z tego urządzonka idzie do wentylatora a drugi gdzieś tam indziej ;p który mam wyczepić i na co zwrócić uwagę
-
w swoim przypadku nie
zauwazyłem bo nie działa ;p
Powiedz mi jeszcze jedną
rzecz rozumiem iż 1 przewód z tego urządzonka idzie do wentylatora a drugi gdzieś tam indziej
;p który mam wyczepić i na co zwrócić uwagęmusisz ten odczepić idący do wentylatora, nie przestrasz się jak będziesz podłączał przewody na krótko do niego - może delikatnie zajskrzyć
-
musisz ten odczepić idący do
wentylatora, nie przestrasz się jak będziesz podłączał przewody na krótko do niego - może
delikatnie zajskrzyćI uważaj na paluchy, części odzienia tudzież przewody, którymi będziesz się posługiwał. Jeżeli silnik wentylatora będzie sprawny, to po podpięciu do niego prądu wiatrak natychmiast ruszy z dużą siłą - lepiej, żeby niczego nie wciągnął...
-
I uważaj na paluchy, części
odzienia tudzież przewody, którymi będziesz się posługiwał. Jeżeli silnik wentylatora będzie
sprawny, to po podpięciu do niego prądu wiatrak natychmiast ruszy z dużą siłą - lepiej, żeby
niczego nie wciągnął...o dziekuję za trafne spostrzeżenie jak to mówią człowiek uczy się przez całe życie hyhyh
Pozdrawiam
-
bezpieczniki sprawdzone i sa git jutro sprawdze na krotko wentylator