Osłony przegubów zewnętrznych i ich trwałość
-
Troszkę minęło czasu,więc czas się pochwalić co i jak w temacie osłon
Dzisiaj po:- ok 110kkm/ ok 5-6 latach padła ta oto osłona o której wspominałem na początku wątku(ta po prawej)
Warto było zostawić starą osłonę
Teraz założyłem osłonę GKN Lobro
Osłona lewego przegubu marki HART(to nie jest ta lewa na zdjęciu) ma już przeszło 44kkm i 2 lata.Na razie pęknięć na niej nie ma.Wygląda bardzo dobrze
To tyle w temacie osłon
- ok 110kkm/ ok 5-6 latach padła ta oto osłona o której wspominałem na początku wątku(ta po prawej)
-
Dzisiaj po:
- ok 110kkm/ ok 5-6 latach padła ta oto osłona o której wspominałem na początku wątku(ta po prawej)
Moim zdaniem - całkiem przyzwoity wynik (biorąc pod uwagę jakość dostępnych dziś osłon).
-
Ja mam harta, przejechane 2 lata, ok 43000km, już widać spękania osłony = kwalifikuje się do wymiany. Kupiłem wtedy zapas 4 sztuk osłon po 5zł/szt, więc za jakiś czas wymiana
-
Kolejna wymiana - "puściła" druga osłona z wytłoczeniem "BT 1334".
Aktualizacja mojego przypadku:- osłony oryginalne, fabryczne - wytrzymały 131 kkm (9 lat) i 141 kkm (10 lat)...
- osłony z oznaczeniem BT 1334 - jedna dawała radę przez 27 kkm (2 lata); druga wytrzymała również 27 kkm (tym razem 6 lat - tico znacznie mniej jeździ, odkąd mam drugie auto);
- osłona GKN jeździ 44 kkm (7 lat), widać spękania, ale nie "puściła" jeszcze.
Miałem dwie osłony - założyłem oryginalną DAC z zielonym smarem. Jest z grubej gumy, opaski są tak samo rozwiązane, jak w fabrycznych (brak ząbków). Myślę, że będzie na dłuuugo spokój.
-
Kiedyś kupiłem osłonę firmy Maxis. Śpieszyło mi się, chciałem mieć zapas w garażu. Ciekawy jestem jej trwałości - czy montował ktoś z Was gumę z tej firmy?
Kosztowała 22 zł, łącznie ze smarem i opaskami. Nie ma żadnych oznaczeń na osłonie. -
@leo napisał w Osłony przegubów zewnętrznych i ich trwałość:
Kiedyś kupiłem osłonę firmy Maxis. Śpieszyło mi się, chciałem mieć zapas w garażu. Ciekawy jestem jej trwałości - czy montował ktoś z Was gumę z tej firmy?
Pytanie wisiało ponad 3 lata, odpowiedzi brak - pewnie nikt nie używał osłony Maxis. :-)
W związku z innym wątkiem ( KLIK ) - aktualizacja mojego egzemplarza:
LUTY 2019 r. - auto kończy 21 lat :-) (198 kkm nalotu)
- osłony oryginalne, fabryczne - lewa 131 kkm (9 lat) i prawa 141 kkm (10 lat)...
- osłony z oznaczeniem BT 1334 - sprostuję wcześniejszy wpis, bo znalazłem dokładne notatki: jedna dawała radę po lewej stronie przez 26 kkm (2 lata); druga wytrzymała też po lewej stronie 28 kkm (tym razem 6 lat - tico znacznie mniej jeździ, odkąd mam drugie auto);
- OBECNIE: osłona po prawej stronie GKN Lobro jeździ 57 kkm (11 lat), widać głębokie spękania, ale jeszcze nie pękła - będę musiał często kontrolować ; osłona po lewej stronie DAC jeździ 13 kkm (ponad 3 lata), stan wizualny - bez zarzutu, żadnych spękań.
-
@leo Dzięki za bardzo konkretne (precyzyjne) informacje na temat trwałości stosowanych przez ciebie osłon. Są cennym materiałem do zakupu.
-
W tym celu wątek ten kiedyś założyłem, żebyśmy wiedzieli, co kupować i montować - tak, żeby nie musieć co pół roku powtarzać tej brudnej operacji ani narażać się na wymianę całego przegubu, zniszczonego z powodu pękniętej osłony.
I zachęcam wszystkich, którzy to przechodzili - piszcie tutaj, co założyliście i ile wytrzymało. :-) -
Teraz większość osłon przegubów robią z jakiegoś tworzywa ( guma /plastic) . Poprzednia osłona (za ok 20zł) nie wytrzymała 1000 km przebiegu . Polecam zapodać do zamrażarki na 10 min. i będziecie wiedzieć jak owa guma /osłona zachowa się przy temperaturach ujemnych . Aktualnie założyłem osłonę zewnętrzna firmy Lobro ( 30 zł) i faktycznie jest to guma , nie tworzywo .
-
Nie polecam osłony z oznaczeniem BT-1022 (niestety nie znam nazwy producenta). Miałem ją w pierwszym Tico, które 12 lat temu sprzedałem. Osłonę (zamiennik) zamontował poprzedni właściciel także nie mogę dokładnie określi przebiegu mogę tylko podać, że pękniętą osłonę wymieniałem wraz z zniszczonym przegubem przy przebiegu auta ok 80 tyś km. Oprócz fatalnej jakości gumy osłona (na zdjęciu z lewej strony) różni się bardzo średnicą fałd od oryginału Daewoo Motor (na zdjęciu z prawej strony).
-
@Kris napisał w Osłony przegubów zewnętrznych i ich trwałość:
Teraz większość osłon przegubów robią z jakiegoś tworzywa ( guma /plastic) .
(...)
Aktualnie założyłem osłonę zewnętrzna firmy Lobro ( 30 zł) i faktycznie jest to guma , nie tworzywo .Nie do końca się z Tobą zgodzę. Mam drugie auto - dustera - w którym są fabryczne osłony właśnie z jakiegoś tworzywa. Nie jest to na pewno guma, co widać na pierwszy rzut oka i czuć przy dotykaniu - jakiś elastyczny plastik. Osłony mają przekrój ostry, trójkątny - a nie jak przy ticowych, taki bardziej sinusoidalny.
Mimo tego dusterowe osłony jeżdżą od nowości, 8 lat i 86 kkm. Nie widać na nich żadnych śladów zużycia.
Z tego wniosek, że osłony z tworzywa sztucznego mogą być naprawdę trwałe. Być może trwalsze od gumowych. Szkopuł w tym, JAKIE jest to tworzywo lub JAKA jest to mieszanka gumy. Czyli wszystko zależy od producenta i jego materiałów...
Ale nie można jednoznacznie stwierdzić, że wszystkie gumowe osłony są OK, a plastikowe to szajs. Bo tak nie musi wcale być. -
@leo
Interesujące jest to co piszesz o plastikowej osłonie. Możesz dodać zdjęcie tej osłony? -
@ryszard Oczywiście, lecz nie teraz. Robię w garażu porządki gruntowne (w wolnych chwilach, których jest mało), mam kupę rzeczy poustawianych pod ścianami tak, że ledwo da się tikiem wjechać i wysiąść. A żeby strzelić fotkę, musiałbym wjechać dusterem i wejść do kanału... tak więc nie w najbliższym czasie.
-
@leo
Jasne. Nie pali się i nikt nikogo nie goni :) -
Jeżeli będzie kupować osłonę przegubu w sklepie to warto sprawdzić czy nie nie jest zestarzała. Wystarczy ścisnąć osłonę a ujawnią się wszelkie nadpęknięcia jeśli guma jest kiepskiej jakości (zestarzała z powodu bardzo długiego przechowywania lub braku dodatków do gumy zapobiegających jej szybkiemu starzeniu).
Osłona w stanie swobodnym - ukryte nadpęknięcia.
Ta sama osłona ściśnięta - ujawnione nadpęknięcia.
-
-
Tak to ta.
-
Nie do końca się z Tobą zgodzę. Mam drugie auto - dustera - w którym są fabryczne osłony właśnie z jakiegoś tworzywa. Nie jest to na pewno guma, co widać na pierwszy rzut oka i czuć przy dotykaniu - jakiś elastyczny plastik.
W dniu dzisiejszym byłem zmuszony zmienić osłonę przegubu zewnętrznego w cudownym Renault Clio żony. Zakupiłem osłonę firmy Pascal w Intercarsie, która jest z jakiegoś tworzywa, podobnie jak u leo w Dusterze.
Co ciekawe przeguby w tym aucie rozłącza się siłą. Pierscień segera jest umiejscowiony na wale napędowym w specjalnym rowku i przechodzi przez cały przegub do środka by tam się zablokować. By rozłączyć przegub trzeba wyciągać całą półoś i posiłkować się imadłem, albo można zastosować przyrząd do ściągania przegubów. -
Ech... czyli może być jeszcze trudniej, niż w Tico...? :-)
-
Ech... czyli może być jeszcze trudniej, niż w Tico...? :-)
Też mi się tak z początku wydawało. Bez odpowiedniego ściągacza rozdzielenie przegubu jest problematyczne. Trzeba wyciągnąć półoś zapiąć ją do imadła i jakoś młotkiem "wybić"przegub.
Na szczęście kupiłem ściągacz i za jego pomocą przegub zszedł z wałka po paru sekundach, więc w praktyce znacznie szybciej niż w Tico :)