Co dziś "dłubałem" w Tico edycja 3
-
Ja też wymieniałem wczoraj w nowym nabytku antenę, bo kupiłem już z urwaną. W poprzednim Tico kilka razy wymieniałem antenę na nową po przypadkowym zgubieniu końcówki i wepchnięciu całego teleskopu do środka. Dopiero później nauczyłem się naprawiać takie teleskopy i nagle się okazało że mam dwie anteny "na zapas" Gdyby jeszcze ktoś nie wiedział jak naprawić taki całkowicie wepchnięty do środka teleskop to należy wymontować antenę i kilkukrotnie nią energicznie machnąć - wewnętrzny pręt sam się wysunie na tyle by go można było złapać. Prosta sprawa, ale zanim na to wpadłem to niepotrzebnie wymieniałem takie anteny na nowe.
-
Właśnie zerwała się linka hamulcowa i że z zmianą jej to sporo roboty i koszt spory bo ok 50zł to postanowiłem zrobić tak jak kiedyś Kolega Stach opisał.
Zakupiłem linkę 3mm w sklepie i po wsunięciu w pancerz zarobię końcówki. Koszt linki to 1zł !!! za metr.Fabryczna ma ok 3,2mm ale w tym jest plastykowa otulina.Więc ta ze sklepu powinna być mocniejsza. Koszt naprawy groszowy a na pewno będzie ona lepsza od tych zamienników co teraz sprzedają. -
Właśnie zerwała się
linka hamulcowa i że z zmianą jej to sporo roboty i koszt spory bo ok 50zł to
postanowiłem zrobić tak jak kiedyś Kolega Stach opisał.Fajnie by było jakbyś zrobił z tego manual ze zdjęciami, dla potomnych
-
Dzisiaj, działanie z tyłu autka
Zamontowanie oświetlenia tablicy (nowe: oprawki, żarówki, mocowania);
Wymiana oprawki od przeciwmgielnej (w końcu działa);
Wymiana przewodów doprowadzających (lampa cofania i p.mgielna);
Wszystko w peszel + owijka.Ogólnie były dwa niewielkie purchle w jednym miejscu, to poszło oszlifowanie,
no i jako że nic innego nie miałem, poszedł hammerite 3-4 warstwy.Wiem, wiem, hammerite żaden cud, ale co poradzę..pracy nie ma, $ nie ma, a coś trzeba było zadziałać .. jutro idę na rozmowę - trzymać 'ciuki' może się coś odmieni.
-
Montaż cb radia i anteny
Na dniach trzeba będzie pospawać tylni tłumik,bo wyszła dziuraEdit:
Foty będą jak znajdę tylko chwilę czasu
-
Drobiazgi typowe dla tico, jak wymiana uchwytów tylnej półki, żaróweczek popielniczki i konsoli sterowania nawiewem, oraz żaróweczki włącznika ogrzewania tylnej szyby (w kilku motoryzacyjnych nie mieli tak małych żaróweczek, ale w elektronicznym kupiłem bez problemu). Do tego naprawa sygnalizacji niezapiętych pasów (urwane przewody). Auto idzie na sprzedaż jak tylko moje pierwsze Tico wróci od blacharza, ale to nie znaczy że nie należy usunąć uprzykrzających życie drobnych usterek.
Kolejną rzeczą było podświetlenie regulatora świateł. Tym razem nie była winna przepalona żarówka, a zimny lut na łączeniu płytki żarówki z główną płytką regulatora. -
Tjun tłumika
Wyspawany ze starego tłumika
Brakuje tylko uszczelki pomiędzy pierwszym a drugim tłumikiem.
Byle przeżył do wiosny/lata. -
wczoraj wymieniłem klocki hamulcowe bo w niedziele niecały 1 km od domu usłyszałem jak blacha trze... stare klocki oglądnąłem wszystkie praktycznie równo się zużyły...
-
Dzisiaj zakończyłem elektryczno - mechaniczny etap prac. Z elektryki - nowe przewody na tyle samochodu (oświetlenie tablicy, przeciwmgielne, cofania). W sumie nie działała tylko jedna żarówka przy tablicy, ale jak się okazało wszystkie przewody dosłownie się sypały. Po tym pojechałem na przegląd, gdzie okazało się, że tylne amortyzatory w zasadzie nie istnieją, bak zaczyna się pocić (ciężko było zauważyć bez kanału, bo dziurka wyskoczyła na górze, a i wyciek był minimalny), wahacz wymieniany rok temu już ma luz, próg od kierowcy zaczyna się sypać. Co ciekawe na pierwszy rzut oka nie było tego widać, bo było zakonserwowane. Jednak diagnoście podejrzane wydawało się jedno miejsce, jak zdrapał konserwację, to okazało się, że nie jest już tak ładnie.
Najpilniejsza była wymiana amortyzatorów (bez tego nie dostałbym pieczątki). Tak więc zrobili to na poczekaniu, w sumie za naprawdę przyzwoite pieniądze. Dodatkowo w cenie mechanik zerknął do lewego hamulca, bo słabiej hamował. Po odpowietrzeniu jest OK.
Natomiast bak i wahacz (firmy CTR, podobno dostarczali na pierwszy montaż) zamówiłem w sieci. Początkowo za wymianę zbiornika miałem się zabrać sam, ale z braku kanału oddałem auto do mechanika, żeby zrobił to przy okazji wymiany wahacza. Jak się okazało słusznie, bo z wyjęciem starego baku było sporo problemów. Za wszystko, czyli robociznę, ustawienie zbieżności, jakieś drobnostki typu opaski i wymianę skorodowanego przewodu hamulcowego zapłaciłem 120 zł. Niby sporo, ale sam bym tego raczej nie zrobił.
Dzisiaj zrobiłem małą rundkę po blacharzach. Za wymianę progu+malowanie (nie licząc zakupu progu i lakieru) najtańszy, ale podobno dobry chce ok. 250 zł (cena lekko na zapas na wypadek konieczności wymiany blachy za progiem). Terminy na listopad, i to druga połowa. W sumie to pierwsze poważniejsze prace przy samochodzie mimo, że ma 11 lat.
Mam nadzieję, że po tym na jakiś czas będzie spokój. -
Dziś przegląd techniczny Tikulca
Bez, żadnych problemów, wszystko sprawne
Jestem zadowolony z badania amorków, ponieważ:1. LP 66 % --- PP 64 %
2. LT 35 % --- PT 35 % ( nowe, jeżdżone od wiosny, badanie bez obciążenia )Diagnosta zrobił wielkie oczy, gdy zobaczył tak równe zużycia amorków.
Stwierdził, że to mało spotykane -
Ostatnio sprawdziłem i uzupełniłem poziom płynu chłodzącego w chłodnicy i zbiorniku wyrównawczym oraz dolałem wody destylowanej do akumulatora.
Prawdopodobnie szykuje się wymiana chłodnicy, bo pomimo braku upałów wiatrak dość często się załącza podczas jazdy miejskiej.
Oczywiście nie sugeruję się tylko tym - na chłodnicy widoczny jest stosunkowo duży ubytek blaszek radiatora.Przypomniało mi się, poprawiłem mocowanie cięgna siłownika centralnego zamka, bo jedne drzwi nie dało się już otworzyć.
-
Dzisiaj byłem na regulacji instalki LPG po 1500km (przyjechałem po 2500km )
Podkręcono troszkę obroty na biegu jałowym i monter sprawdził wskaźnik na butli. -
Naprawiłem problem drgającego lusterka wstecznego i umyłem auto z kupy błota.
Wyglądał jakby wrócił z offroad-u.Progi zaspawane błotem i to konkretnie.
Wszystko przez budowę autostrady i drogi ekspresowej w mojej okolicy. -
Dzisiaj przyszedl czas na spawanie. Mialem dziure z przodu nad wahaczem, niedaleko laczenia przewodow hamulcowych. Jest to profil zamkniety. Zgnilo tam po prostu. Znajomy mechanik wycial rdze, wspawal blache i zalepil wszystko konserwacja. Wywazylem przy okazji kola zimowe. Ponoc zima ma w tym roku wczesnie zaatakowac :balwan:
Za calosc wzial tylko 100zl, wiec chyba nieduzo.
-
może nie dziś, bo dziś to dorwałem się do aparatu, ale całkiem niedawno zabrałem się za to na co miałem chęć od początku: przemalowanie deski rozdzielczej. nowy kolorek + boczki które miał indii dały całkiem miły rezultat
i to chyba będzie moje pożegnanie. od pół roku prawie nim nie jeżdżę, a za chwilę czeka mnie przeprowadzka o ponad 400km i nie będę go ciągał ze sobą.
-
może nie dziś, bo
dziś to dorwałem się do aparatu, ale całkiem niedawno zabrałem się za to na co
miałem chęć od początku: przemalowanie deski rozdzielczej. nowy kolorek + boczki
które miał indii dały całkiem miły rezultatNo nawet niezle to wyglada. Jak malowales? Nie odpadnie w niedlugim czasie?
i to chyba będzie
moje pożegnanie. od pół roku prawie nim nie jeżdżę, a za chwilę czeka mnie
przeprowadzka o ponad 400km i nie będę go ciągał ze sobą.No jak to? tico nie wezmiesz ze soba?
-
Montaż pasów bezwładnościowych z tyłu.
-
Dzisiaj przyszla pora na wymiane lusterek Kupilem w AJS Radom podgrzewane i regulowane od wewnatrz. Nie wiem tylko jak sie podpiac z ogrzewaniem. Chcialbym podlaczyc do ogrzewania tylnej szyby
-
Dzisiaj przyszla
pora na wymiane lusterek Kupilem w AJS Radom podgrzewane i regulowane od
wewnatrz. Nie wiem tylko jak sie podpiac z ogrzewaniem. Chcialbym podlaczyc do
ogrzewania tylnej szybyDaj na osobny wyłącznik...po co grzać szybę
-
Daj na osobny
wyłącznik...po co grzać szybęW sumie Czemu by i nie Nawet wiem jaki przelacznik wykorzystam i gdzie go umieszcze