Co dziś "dłubałem" w Tico edycja 3
-
Wymiana uszczelek przy tłoczku hamolcowym na nowe (przód), (rozebrane na częśc pierwsze, czyszczenie i montaż nowych oryginalnych)
-
Wymiana silnika
My tu drobnymi naprawami wymianami się chwalimy a ty....Szacu
-
Hehehe, aa zabawy i nerwów człowiek przy tym tyle stracił, że masakra, myślałem co tam malutki silniczek dobrze pójdzie Ale nie które śrubki i nakrętki żeby go odkręcić ( silnik) są w takich miejscach, że masakra, dostęp na malutki koreańskie łapki
-
Wczoraj: Wymiana polosi wraz z przegubami wewnetrznymi, wymiana oslon przegubow zewnetrznych.
-
Planowana wymiana szczęk hamulcowych, aczkolwiek po rozebraniu i wyczyszczeniu stwierdziłem, że szczęki są jeszcze w miarę dobre i zakończyło tylko się na regulacji, na 4-tym ząbku dźwigni ręcznego koła są zablokowane . Zaczną się poszukiwania bębnów, ponieważ już są na wykończeniu
Przy okazji, znalezione usterki to lekko pęknięta jedna guma na cylinderku, ale jeszcze się płyn nie leje , i mała dziurka w tłumiku spowodowana zalegającą wodą, która to przeżarła go od środka
-
Przy okazji,
znalezione usterki to lekko pęknięta jedna guma na cylinderku, ale jeszcze się płyn
nie lejeJeżeli mówisz o osłonce tłoczka, to dobrze by było abyś ją wymienił. Przez tę dziurkę będzie dostawał się syf na gładź cylinderka, zrobią się rysy i zacznie "lać".
-
Jeżeli mówisz o
osłonce tłoczka, to dobrze by było abyś ją wymienił. Przez tę dziurkę będzie
dostawał się syf na gładź cylinderka, zrobią się rysy i zacznie "lać".Tak, osłona tłoczka jest lekko nadpęknięta, oczywiście wymienię jak kupię, bo w garażu nie trzymam raczej takich rzeczy na zapas
-
A ja przez ostatnie trzy późne popołudnia, wymieniłem przy prawym przednim kole:
1. przegub (pękła osłona, chciałem wymienić osłonę, ale nie mogłem zdjąć bez inwazyjnie przegubu, więc wymieniłem i przegub i osłonę- 60 zł)
2. zwrotnicę wraz z tarczą hamulcową (kupiłem jakiś czas temu dwu miesięczne tarcze (razem ze zwrotnicami, klockami i zaciskami) za 40 zł, podmieniłem całą zwrotnicę... bo chcę się upewnić czy dalej będą stuki z przodu auta, jak tak to będę wymieniła przekładnie kierowniczą)
3. wahacz z tulejami gumowymi (przegub kulowy ruszał się już bardzo bezwładnie, o dziwo wymiana wahacza przebiegła bardzo bezproblemowa, nawet nie trzeba było odkręcać stabilizatora- 32 zł)
4. Macpherson (kupiłem kiedyś za cenę złomu Macphersony, które zregenerował mi mój znajomy w pracy- wyczyścił, przesmarował łożyska, sprawdził amortyzatory, wyklepał sprężyny, oraz bojowo pomalował na czarno a same sprężyny na czerwono)W najbliższym czasie wymieniam z drugiej strony Macpherson jak i tarcze ze zwrotnicą
-
Odkręcałem koła, sprawdzanie hamulców..
-
Regulacja pedalow hamulca, sprzegla (kasowanie luzow), smarowanie. W koncu cisza
Naprawa tylnego zamka, ktory lubi sie blokowac podczas kilkukrotnego otwierania/zamykania.
-
Wymiana linki hamulca ręcznego, czyszczenie i regulacja szczęk oraz zaliczony przegląd rejestracyjny.
-
- wymiana akumulatora (przy starym kontrolki działały ale nie dało się zakręcić rozrusznikiem i myślałem, że rozrusznik padł)
- wymiana pompy hamulcowej (nareszcie nie trzeba odpowietrzać co 2 tygodnie
- rozruszanie zablokowanej zapadki w zamku bagażnika i nasmarowanie
-
Naprawa lewego tylnego koła bo troszku obcierało.
Do wymiany mocowanie kotwiczne bebna bo dziurki się duże zrobiły.
-
Myjnia
-
Wymiana przedniego zawieszenia (wahacze + końcówki drążków), ustawiona zbieżność, wymiana kompletna tylnych hamulców, regulacja ręcznego, założone nóweczki oponki Goodride 155/65 R13
-
Hehe widzę że koś lubi ryzyko i kupuje laczki do samochodu chinole Na mokrym te godride są tak tragiczne, że zwykła tania dębica to przy nich to klasa premium.
Znajomy sam przekonał się o ty jak rozbił lagunę na tych chinolach. Po prostu nie mógł wyhamować i sam potwierdził że gdyby nie te opony to nadal by miał samochód. -
Wymiana termostatu na Vernet 82st.
-
Ja też kupiłem verneta, tylko 88 stopni. Jeszcze muszę tylko założyć.
-
Ja dzis wymienilem olej, filtry paliwa, oleju (przy tych dwoch byly problemy), powietrza
Poszperalem przy tłumiku ktory sie tlukl z racji zlego zawieszenia, niestety chyba troche wieszak od tlumika jest zle przyspawany, ciutke za wczesnie i nie da sie go do konca dobrze umocowac dlatego jest zamocowany na trzech gumach, a nie na czterech. CO prawda nawet kupilem nowe gumy, ale uzylem tylko jednej, no bo inaczej sie nie dalo, tlumik uwadzal o tylni zderzak. Wymienilem tez zaworek PCV czyszczac rurke ktora do niego dochodzi. Oczyscilem tez pokrywe filtra powietrza, bo przy jednym z jej wylotow byl niezly syf. -
Ja dzisiaj i wczoraj późnym popołudniem wymieniłem:
przód, strona kierowcy:
na nowe: wahacz, poduszki wahacza, gumę przegubu napędowego, tarcze hamulcowe
używane, zregenerowane: zwrotnice, Macphersonchciałem też wymienić końcówkę drążka kierowniczego ale nie dałem rady jej odkręcić (mimo, że już to parę razy robiłem), jakieś sugestie? psikałem WD40, zablokowałem drążek kierowniczy kleszczami Morsa, blokując je o wahacz, samą końcówkę drążka wsparłem na kanistrze i próbowałem odkręcić końcówkę kluczem płaskim 19 ale nic z tego...