dziura w gazie
-
Manual poszedł.
Co do podawania paliwa przez pompkę przyspieszenia, to nie pamiętam dokładnie, którędy ono szło.
Albo tą dyszą zaznaczoną na czerwono, albo tą na zielono. Ale wydaje mi się, że jednak przez tą na czerwono.
-
Przez tę czerwoną powinno lać się paliwo po naciśnięciu gazu, nawet przy zgaszonym silniku.
-
@Szarik powiedział w dziura w gazie:
Manual poszedł.
Dzięki bardzo. Ale, ale... jesteś pewien, że jest to manual Batona? Bo okazuje się, że mam ten sam manual na dysku, ale zapisany tak, że jest to dzieło Maku (dlatego zainteresowałem się drugim, innego autora). Zresztą wydaje mi się, że Baton robił swoje PDFy na czarnym tle...
Szkoda, że nie jest podpisany; myślę jednak, że warto ustalić autora (przecież trochę pracy to kosztowało).Albo tą dyszą zaznaczoną na czerwono, albo tą na zielono. Ale wydaje mi się, że jednak przez tą na czerwono.
Jeżeli tak jest, to trzeba byłoby zagrzać silnik, wyłączyć i wtedy obserwować. Ta gardziel przy zimnym silniku zasłonięta jest całkowicie widoczną na fotce przesłoną (teraz otwartą, w pozycji pionowej).
Idę popatrzeć. :-) -
Na pewno przez Batona.
Tę przepustnicę możesz odsłonoć ręcznie. Poruszaj nią i zobaczysz z lewej strony gaźnika, który element się rusza. Przekręcasz go i masz gardziel otwartą.
-
@Szarik powiedział w dziura w gazie:
Na pewno przez Batona.
No to muszę zrewidować jeszcze parę innych porad na moim dysku. ;-)
Tę przepustnicę możesz odsłonoć ręcznie. Poruszaj nią i zobaczysz z lewej strony gaźnika, który element się rusza. Przekręcasz go i masz gardziel otwartą.
Tak, doszedłem do tego, że nie trzeba się siłować z jakąś silną sprężyną. Udało się sprawdzić na zimnym silniku. Rzeczywiście - paliwo ma lecieć w tylnej gardzieli z rurki zaznaczonej na czerwono.
No cóż, pompka przyspieszenia jest u mnie "bardzo" sprawna. Po naciśnięciu na dźwignię gazu leje benzyną, że hej.
Czyli to nie to. -
W sobotę miałem chwilę na eksperymenty.
Rozmyślając nad sprawną pompką przyśpieszenia doszedłem do wniosku, że może ona daje zbyt dużo paliwa, co przy zdławionym dolocie powietrza (mikser LPG) może powodować chwilowe zalanie świec zbyt bogatą mieszanką - stąd "dziura", zanim się cylinder nie przewietrzy. Trzeciak pisze, że wydatek pompki reguluje się specjalną nakrętką przy popychaczu pompki - jednak nie jest ona łatwo dostępna i na pewno gwint jest zabrudzony, co uniemożliwi łatwe kręcenie nakrętką (próbowałem na drugim gaźniku "na części", który leży na półce) - więc zostawię to na koniec.
Uczepiłem się tego dolotu powietrza. Zmieniłem kąt zamocowania gumowego kolanka na obudowie filtra (nie mam puszki "winter/sommer") - bez zmian.
Durny pomysł, ale chciałem spróbować "minidoładowania" :-) - włożyłem w kolanko dolotu mały wentylatorek komputerowy, żeby dmuchał niewielkim, ale ciągłym strumieniem powietrza; zamysł był taki, żeby po puszczeniu pedału gazu (mniejsze zapotrzebowanie na powietrze) stworzył w obudowie filtra lekkie nadciśnienie, które byłoby wykorzystane po powtórnym naciśnięciu na gaz. Też bez odczuwalnych efektów.
Przejechałem się bez obudowy filtra - bez rezultatów. Skutkiem zdejmowania na drodze obudowy filtra było jedynie zgubienie plastikowego wieszaczka na kabel WN cewki... Nie ma ktoś zbędnego? Chętnie przytulę. :-)
Jednocześnie przy tych wszystkich próbach występowało przyduszanie silnika na wysokich obrotach (na trójce już powyżej 65 km/h).Sprawdziłem też kąt wyprzedzenia zapłonu - ustawiony jest na 10 st., czyli wartość dobra dla LPG. Potem sobie pomyślałem, że przestawię na zalecane fabrycznie 8 st. (dla benzyny), ale już silnik ostygł i nie chciało mi się go znowu grzać; zrobię to innym razem.
-
@leo Jak to jest u Ciebie z tą pompką przyśpieszenia - masz gaz i elektrozawór odcinający benzynę jak silnik pracuje na gazie, tak? Czyli gdy silnik pracuje na gazie to pompka przyśpieszająca nic nie podaje? A na wyłączonym silniku podaje czy nie?
Do czego zmierzam - pisałeś, że dziura w gazie jest tylko na benzynie, na LPG nie. Jeśli pompka przyśpieszająca nie podaje benzyny gdy silnik pracuje na LPG, to brak dziury na LPG potwierdzałby winę pompki. Spróbuj zrobić eksperyment - przełączyć z benzyny na LPG i od razu przygazować, czy będzie dziura, a potem drugi podobny, ale przełączyć z benzyny na LPG z wypaleniem resztki benzyny z gaźnika. -
@drzonca powiedział w dziura w gazie:
@leo Jak to jest u Ciebie z tą pompką przyśpieszenia - masz gaz i elektrozawór odcinający benzynę jak silnik pracuje na gazie, tak?
Tak. Elektrozawór odcinający benzynę znajduje się między pompą paliwa a gaźnikiem. Załączenie LPG zamyka ten elektrozawór.
Czyli gdy silnik pracuje na gazie to pompka przyśpieszająca nic nie podaje?
Silnik pracujący na LPG nie korzysta z pompki przyspieszającej. Ona pobiera benzynę wprost z komory pływakowej. Prawidłowa praca na LPG możliwa jest dopiero po zupełnym wypaleniu benzyny z komory pływakowej; czyli gdy ona jest już pusta, pompka przyspieszająca nie działa, gdyż nie ma skąd pobierać benzynę.
A na wyłączonym silniku podaje czy nie?
Jeśli komora pływakowa jest wypełniona benzyną, pompka będzie wtryskiwała paliwo. Jeśli komora jest pusta (przy zasilaniu LPG), pompka benzyny nie poda.
Do czego zmierzam - pisałeś, że dziura w gazie jest tylko na benzynie, na LPG nie. Jeśli pompka przyśpieszająca nie podaje benzyny gdy silnik pracuje na LPG, to brak dziury na LPG potwierdzałby winę pompki.
To jest zbyt uproszczony sposób myślenia...
Silnik pracuje, że się tak wyrażę, przy jednym z dwóch stanów zasilania benzyną:- wykorzystując układ biegu jałowego - gdy silnik pracuje bez naciskania pedału,
- wykorzystując główny układ paliwowy gaźnika - przy obciążonym silniku, czyli gdy wciskamy pedał.
Istnienie pompki przyspieszającej wspomaga przejście ze stanu 1. w stan 2. Jej zadaniem jest wtryśnięcie dawki paliwa do gardzieli gaźnika w momencie szybkiego wciśnięcia pedału - bowiem gwałtowne otwarcie przepustnicy powoduje, że układ biegu jałowego już przestaje funkcjonować, ale podciśnienie w gardzieli nie wzrasta jeszcze na tyle, żeby spowodować wypływ paliwa z rozpylacza głównego układu paliwowego. Wtedy właśnie pojawia się zjawisko krótkotrwałego zubożenia mieszanki (aż do momentu wzrostu podciśnienia w gardzieli - a to chwilę trwa). I pompka przyspieszająca eliminuje właśnie to chwilowe zubożenie mieszanki, podając dodatkowe paliwo przy niskim podciśnieniu.
Spróbuj zrobić eksperyment - przełączyć z benzyny na LPG i od razu przygazować, czy będzie dziura, a potem drugi podobny, ale przełączyć z benzyny na LPG z wypaleniem resztki benzyny z gaźnika.
Sorry, Drzonca, ale takie eksperymenty nie mają żadnego sensu. Silnik nigdy nie będzie pracował właściwie, jeśli gaźnik będzie jednocześnie podawał i benzynę, i LPG. Dlatego właśnie praca na LPG wymaga zupełnego wysuszenia komory pływakowej. Gdy włączymy zasilanie LPG zbyt wcześnie, czyli przed wypaleniem benzyny, silnik będzie dławił się i gasł.
Dlatego przełączenie na LPG i szybkie wciskanie pedału (powodujące podawanie przez pompkę przyspieszającą benzyny) nie ma zupełnie żadnego sensu i niczego nie wskaże.Na LPG problemu "dziury w gazie" nie ma, gdyż tam zupełnie inaczej rozwiązany jest sposób tworzenia mieszanki. Nie ma żadnych układów ani przejść (jak w gaźniku). Mikser dostarcza LPG wprost do gardzieli, a ilość wlatującego tam LPG jest zależna od ilości zasysanego akurat powietrza - i to reguluje się samo, zależnie od aktualnego podciśnienia. Można jedynie podkręcić przepływ LPG do miksera, ustawiając zawór ("register") na wężu parownik-mikser.
Jak pisałem wcześniej, na LPG "dziura w gazie" jest nieodczuwalna; ale trzeba to też zestawić z inną "kulturą pracy" silnika podczas jazdy na LPG. Otóż silnik wydaje się być wtedy bardziej elastyczny - nie odczuwa się szarpnięć podczas szybkiego naciskania ani odpuszczania pedału, silnik nie dławi się przy zbyt niskich obrotach na wysokich biegach (można wcisnąć mocno pedał, a motor powoli, ale bezproblemowo i łagodnie przyspieszy np. na trójce od 20 km/h - na benzynie tak łagodnie nie będzie). Ta elastyczność właśnie jest przyjemna podczas jazdy. Bierze się ona chyba stąd, że skład mieszanki LPG+powietrze w całym zakresie obrotów jest podobny. Pomijane są wtedy wszystkie układy i przeloty działające w gaźniku podczas zasilania benzyną. Tak więc opisywanej "dziury w gazie" nie ma na LPG, ale silnik po wciśnięciu pedału z wolnych obrotów reaguje nieco bardziej ospale niż na benzynie (do momentu pożądanego wzrostu podciśnienia).
-
Mikser niestety nie miesza odpowiednio w całym zakresie obrotów. Dlatego m.in zamontowałem blosa 😁
-
@leo powiedział w dziura w gazie:
@drzonca powiedział w dziura w gazie:
Do czego zmierzam - pisałeś, że dziura w gazie jest tylko na benzynie, na LPG nie. Jeśli pompka przyśpieszająca nie podaje benzyny gdy silnik pracuje na LPG, to brak dziury na LPG potwierdzałby winę pompki.
To jest zbyt uproszczony sposób myślenia...
Masz rację. Nie wyklucza winy pompki, ale i nie potwierdza.
Sorry, Drzonca, ale takie eksperymenty nie mają żadnego sensu. Silnik nigdy nie będzie pracował właściwie, jeśli gaźnik będzie jednocześnie podawał i benzynę, i LPG. Dlatego właśnie praca na LPG wymaga zupełnego wysuszenia komory pływakowej. Gdy włączymy zasilanie LPG zbyt wcześnie, czyli przed wypaleniem benzyny, silnik będzie dławił się i gasł.
Masz rację, głupi pomysł. To bez regulacji wydatku pompki tą trudno dostępną nakrętką ciężko będzie potwierdzić lub wykluczyć jej winę.
-
@miechomiecho powiedział w dziura w gazie:
Mikser niestety nie miesza odpowiednio w całym zakresie obrotów. Dlatego m.in zamontowałem blosa 😁
Tak - ale nie wchodziłem w szczegóły. Podczas pisania chodziło o coś innego niż dokładna analiza zachowania się miksera, więc to sobie darowałem, żeby nie zaciemniać najważniejszego.
-
@leo powiedział w dziura w gazie:
Sprawdziłem też kąt wyprzedzenia zapłonu - ustawiony jest na 10 st., czyli wartość dobra dla LPG. Potem sobie pomyślałem, że przestawię na zalecane fabrycznie 8 st. (dla benzyny), ale już silnik ostygł i nie chciało mi się go znowu grzać; zrobię to innym razem.
Kilka dni temu przestawiłem zapłon na "benzynowe" 8 stopni.
Silnik nabrał troszeczkę więcej wigoru (ale niewiele). Dziura w gazie wyraźnie się zmniejszyła, choć ciągle jest.
Chyba spróbuję teraz uruchomić tę nakrętkę od pompki przyspieszenia i trochę nią pokręcić.