SPOTY - 4 czerwca 2023 r.
-
Wlep mu kartkę "kupię za 1200 :)"
-
To Tico jest na sprzedaż, w całości lub na same fanty, ale ceny niestety niezbyt okazyjne
-
@miechomiecho napisał w SPOTY:
Ja to się zastanawiam, kto nim jeździ? Może ten młody, co kupił ode mnie. I jak on na tych moich blachach pomyka, skoro brakowało miejsca w dowodzie rejestracyjnym, a przegląd zrobił. Auto nadal nie przerejestrowane :)
Przegląd mógł zrobić i jeździć z kartką od diagnosty o pozytywnym wyniku przeglądu, bez wbijania pieczątki do dowodu (z braku miejsca). Jednak niedawno diagnosta na mojej wsi powiedział, że takie rozwiązanie jest możliwe tylko na miesiąc - jeśli po dłuższym okresie trafi się kontrola na drodze, można spodziewać się zabrania dowodu, konieczności powtórnego, płatnego przeglądu (!) i wymiany dowodu. Nie wiem, czy to prawda, czy zmyślał.
Gorsza sprawa jest z brakiem przerejestrowania. Na to też jest chyba miesiąc. Jeśli auto nadal jest na lubelskich blachach i "stoi" na Twoje nazwisko, to OC też jest na Twoje konto...? Znaczy w razie kolizji to Ty będziesz miał nieprzyjemności? -
Ogólnie nie ma teraz obowiązku zarejestrowania na siebie, powinno się to zrobić w ciągu 30 dni, ale za niedotrzymanie terminu nie jest przewidziana żadna kara. Ważna jest ciągłość umów. Jeśli zgłosiłes sprzedaż auta w wydziale komunikacji i u swojego ubezpieczyciela, nie musisz obawiać się żadnych konsekwencji. Wszystkie nieprzyjemności idą na konto nowego właściciela. Nawet w przypadku złomowania pojazdu wymagana jest jedynie ciągłość umów i ubezpieczenie OC wykupione na obecnego właściciela.
-
Ja swoich formalności dopełniłem, wyrejestrowałem w WK i ubezpieczenie wypowiedziałem. W razie kontroli nowy właściciel odpowiada na podstawie umowy K-S, skoro nie przerejestrował.
-
- jeśli po dłuższym okresie trafi się kontrola na drodze, można spodziewać się zabrania dowodu, konieczności powtórnego, płatnego przeglądu (!) i wymiany dowodu. Nie wiem, czy to prawda, czy zmyślał.
Tak jest. Nawet w Stop Drogówce o tym mówili ale musi być kontrola przez Policję.
-
Panowie, trzeba się spotkać :)
Tradycyjnie proponuję spota przy S17 na MOP Markuszów Północ tak jak w poprzednich latach.
Z Warszawy to 150km, z Lublina 31 km, z Łodzi 231km :P
Spot jest dla wszystkich Złośnikowców i nie tylko :)
Jeżeli ktoś ma inną przyjazną kierowcom miejscówkę może ją zaproponować.Termin jaki proponuję to 19 maja, godzina 10.
Czekam na Wasze deklaracje, bo chciałbym jeszcze na fb dać informacje na temat spotkania. -
Mi jak najbardziej pasuje. Jeszcze kwestia pogody, jak na maj to dość słaba jest :/
-
Ja piszę się obiema rękami. Przyjadę.
Pacior - czym przybędziesz? (Pytam, bo chętnie jeszcze raz Twojego tica obejrzę, :-) choć też ignisa ciekaw jestem. )@Piotrek9214 Oczywiście fajnie by było, gdyby słonko grzało, ale w razie czego... jest się pod czym schować.
-
Gdyby pogoda była kiepska to może byśmy znaleźli jakiś zadaszony parking itd, choć teraz przy niehandlowych niedzielach może być problem ;)
-
@Piotrek9214 Będzie dobra. Uwierz przeznaczeniu. :-)
-
Ja się zastanawiam czy przyjechać. Choć to dość daleko z Katowic.
Można? -
-
No termin troszkę nie odpowiada bo akurat jestem w Polsce i Inny program mam. Inaczej to bym się chyba wybrał ze Słowacji
-
Panowie, to już za 3 dni. Niedziela 19 maja, godz. 10.00.
Kto będzie?- Pacior
- Leo
- ...
-
Ja również będę, tylko nie wiem czy do niedzieli zdążę złożyć Tico, mam na to tylko 2 noce... najwyżej przewietrzę Matiza 😉
-
@Piotrek9214 Nooo, widać poważną robotę. :-)