Suzuki Alto 1.1 2005 - Szymo_256
-
Witam wszystkich użytkowników.
Od stycznia 2024 właściciel Suzuki Alto 1.1 2005. (rf410) i prawa jazdy :).
Przede wszystkim interesują mnie szeroko pojęte tematy techniczne z wielu dziedzn.
Zawodowo elektronika i programowanie.
Hobbystycznie trochę mechanikuję przy swoim suzuki.
Interesują mnie starsze modele Swift i Alto do 2005 i japońskie graciarstwo.Na to forum trafiłem szukając podkładki stabilizatora wahacza do alto trafiając na wpis o remoncie przedniego zawieszenia w Tico... Okazuje się że wiele elementów jest bliźniaczych miedzi tymi samochodami.
Więc przypuszczam że ten samochód może być tutaj dla kogoś interesujący tym bardziej że posiada automatyczną skrzynię biegów, ABS, elektryczne wspomaganie, poduszki powietrzne i klimatyzację i hak przy wadze 810kg.
Przeprowadziłem już kilka napraw samodzielnie więc mogę podzielić się spostrzeżeniami jeśli kogoś to interesuję.
-
@Szymo_256 Witamy.
Auto nieźle się trzyma jak na swój wiek (przynajmniej na pierwszy rzut oka). Chociaż dostało chyba nowy lakier.
Z której części kraju jesteś? -
@Szymo_256 witaj,
Kiedyś też oglądałem coś podobnego do kupna .
-
@leo
Jestem (obecnie) na Podkarpaciu.
Auto kupiłem w Małopolsce. Zostało zakupione przez handlarza w Holandii najprawdopodobniej od pierwszego właściciela po zakończeniu gwarancji do 100tys. km. (obecnie ma 104tys.) Tak przynajmniej wnioskuję z książki serwisowej.
Lakier ma taką samą grubość na całym samochodzie i już trochę wypłowiały gdzieniegdzie więc raczej oryginał.Co do korozjii to zobacz sam:
-
@Szymo_256 napisał w Witam:
Lakier ma taką samą grubość na całym samochodzie i już trochę wypłowiały gdzieniegdzie więc raczej oryginał.
Tak? Bo zasugerowałem się wnętrzem komory silnikowej z pierwszych zdjęć. Wygląda tak, jakby w oryginale był kolor rudy, a potem ktoś polakierował karoserię na czerwono, zostawiając komorę taką, jaką była.
Co do korozjii to zobacz sam:
No, troszkę go już podbiera. Sprężyny, bębny czy wahacze to pikuś, części łatwo wymienne. Ważna karoseria.
-
Witamy kolegę! :)
@Szymo_256 napisał w Witam:
Co do korozjii to zobacz sam:
Jak na Suzuki z tamtych lat to nie jest źle. ;)
-
@leo
Na konserwacje karoserii czyli piaskowanie + epoksydowanie + wosk w profile jestem już umówiony. Oglądali podwozie na kanale i na 3,5tys zł. wycenili. Zobaczymy jak to wyjdzie.
Z przodu nie jest źle. Tu widać więcej podczas wymiany rozciekniętej chłodnicy:
-
Ten post został usunięty!
-
-
-
-
-
@Szymo_256 pewnie parę rzeczy wspólnych z moim Ignisem też się tu znajdzie 🙂
-
@pacior
Możesz podać konkretnie jakie to części i
z jakiego roku jest Twój ignis ? -
@Szymo_256 konkretów nie podam, ale zawieszenie jest bliźniacze, na bank coś jeszcze się znajdzie. Ignie Sport 2003r