Opel Meriva 1,4 - pomiary spalania
-
@Jaco i faktycznie coś daje czy tylko ładna buteleczka?
-
@BPX33 daje. Auto lepiej się zbiera. No to nie wyścigówka ale tiry śmiało mogę wyprzedzać.
Mnie bardziej chodzi o wyczyszczenie wtryskiwaczy. Ale auto pali od strzała i równiutko chodzi na obrotach.Dziś opuszczając pracę nawet zasięg znów wzrósł :
Zobaczcie na temperaturę o 22 :P
-
@Jaco napisał w Opel Meriva 1,4 - pomiary spalania:
@BPX33 daje. Auto lepiej się zbiera. No to nie wyścigówka ale tiry śmiało mogę wyprzedzać.
Mnie bardziej chodzi o wyczyszczenie wtryskiwaczy. Ale auto pali od strzała i równiutko chodzi na obrotach.Ja też stosuję STP. Co prawda nadmiaru mocy nie stwierdziłem ;-) , ale mam nadzieję, że przedłużę żywot wtryskiwaczom.
Zobaczcie na temperaturę o 22 :P
No co, fajna. Przy takiej można lżej oddychać. :-/
-
Obecnie mam tak
Jeszcze tydzień i zobaczymy.
-
Dziś już auto u gazownika.
Przez miesiąc zrobiłem 1702 km spalając 96,4 l benzyny według komputera pokładowego .Ostatni pomiar ze spalania to 790km na 44,5l benzyny.
-
Po odbiorze auta od gazownika podobno było zatankowane za 50zl które musiałem zapłacić. Paliły się dwie diody na wskaźniku . Kazał do tankować i udało mi się za 63zl dolać gazu. Myślę że nie był zatankowany za 50 tylko może za 30zl.
Dziś po przejechaniu 523km jeszcze mogłem jechać na gazie bo świeciła się jeszcze czerwona dioda. Ale zatankowałem gazu po 2.49 38.15L
Mam zbiornik 49l więc ile gazu tam wejdzie.Komputer pokazuje 5.7 l/100km .
Prędkości jak wcześniej czyli do 80km. Chodź dziś jechałem i nawet setką bo trochę mi się spieszyło . -
Po odbiorze auta od gazownika podobno było zatankowane za 50zl które musiałem zapłacić.
Co to w ogóle za praktyka, że ktoś "teoretycznie" tankuje nam auto za "50 zł" i nie daje na to żadnego potwierdzenia?!
Ja bym takiemu gościowi nic nie zapłacił dopóki nie dałby mi paragonu/faktury na potwierdzenie...Jakby Ci powiedział, że zatankował za 200 zł też byś zapłacił? XD
-
@BPX33 może byłem naiwny bo pierwszy raz . Ale za jakieś kolejne 500km będę u niego na regulację.
Mnie tylko interesuje ilość litrów gazu do zbiornika 49l.
-
@Jaco mogłeś dojeździć butlę do końca. A tak, to następnym razem pozostaje dojeździć. Pewnie było zalane za 50, ale część poszła podczas kalibracji i "strojenia" gazu, co do samej opłaty to już zależy od gazownika. Ja zapłacilem 2800 za instalację i nic więcej. A było zalane za 20 zł.
-
Mnie tylko interesuje ilość litrów gazu do zbiornika 49l.
Jeśli mnie pamięć nie myli to do butli wchodzi ok. 80% jej nominalnej pojemności, czyli powinno wchodzić ok 39l.
-
@Gooral napisał w Opel Meriva 1,4 - pomiary spalania:
Jeśli mnie pamięć nie myli to do butli wchodzi ok. 80%
No tak piszą internety. Może jakbym wyjeździł do końca tyle by weszło. Za drugim może trzecim razem tak zrobię.
-
@Jaco Tak, najlepiej wypalić wszystko i tankować do odbicia. Powtórz to ze 3 razy i będziesz wiedział, co i jak.
Faktycznie zawór powinien być ustawiony na 80%.
Jedna uwaga: automatyczne przełączenie na benzynę podczas jazdy, gdy się gaz kończy, wcale nie oznacza jego zupełnego wypalenia. Gdy po jakimś czasie przełączysz znów na LPG, jeszcze parę km przejedziesz.
Do tankowania używaj tego samego dystrybutora i pistoletu na tej samej stacji. -
1000km zrobione. Jutro podjadę na kontrol. Na chwilę obecną jeszcze na drugim tankowaniu przy .
Spalanie też spadło.
Wyciągnąłem przełącznik aby było widać .
-
526km i zapaliła mi się czerwona . dioda
-
@Jaco ten przełącznik/wskaźnik to jak dla mnie w takim mało komfortowym miejscu, sam go tam chciałeś mieć?
-
@Gooral pokazywałem gdzie jest zamontowany. Tu tylko do obserwacji jest wyjęty.
-
A więc gazu weszło tyle samo czyli 38l. Na poprzednim tankowaniu zrobiłem 526km czyli myślę że to jest dobry wynik.
-
@Jaco musiałem przeoczyć ten post, sorry ;)
-
A więc gazu weszło tyle samo czyli 38l. Na poprzednim tankowaniu zrobiłem 526km czyli myślę że to jest dobry wynik.
7,35 dm3 na 100 km.
Patrząc na to jakie miałeś spalanie Pb chyba trochę za duża różnica, ale ja tam na LPG się nie znam. -
@BPX33 napisał w Opel Meriva 1,4 - pomiary spalania:
Patrząc na to jakie miałeś spalanie Pb chyba trochę za duża różnica, ale ja tam na LPG się nie znam.
Nie no spoko bo ja też się nie znam ale zawsze LPG w spalaniu będzie większe niż PB o 30% max oczywiście jak nie ma pedału w podłodze.