Co dziś dłubałem w tico? (2023 i 2024)
-
-
Wreszcie wymieniłem tulejkę po prawej stronie przekładni kierowniczej - tzn pojechałem do znajomego mechanika bo nie chciałem się z tym bawić.
Na oryginalnej tulejce zrobiłem 196 000km, ale tłukło się już od 150 000km i diagnosta zwrócił uwagę w tym roku że mam stuki na przekładni kierowniczej.
Zrobiliśmy tak jak robił kolega @ryszard w swoim poradniku.
Teraz już się nic nie tłucze na dziurach.... :)
-
W weekend założyłem kupione wcześniej standardowe wycieraczki Denso.
DM-040 i DM045Adaptery w nich dostępne niestety nie pasują na ramiona do Tico.
Stare adaptery które miałem, musiałem trochę rozwiercić.
Poza tym po dwóch dniach użytkowania, wycieraczki zbierają bardzo ładnie.
Nie zostawiają smug, nie przeskakują i nie słyszę jak pracują. -
Wymieniłem cieknący oring obudowy aparatu zapłonowego, przedni prawy przewód hamulcowy i korektor siły hamowania.
-
Po 2 latach akumulator na weekend w domu. Czas na solidne ładowanie, choć nie było żadnych problemów z zapalaniem.
-
@Piotrek9214
jejku, ale te kartery są czyste... -
-
@tom83ek Chciałem się zapytać jakie klemy masz w Tico bo widzę że aku jest większy .Ja mam 36Ah firmy UASA I MA 6,5 lat i mam 2 akumulator używany z Forda na większe klemy takie jak Twoje , jak to rozwiązałeś te redukcje , czy całkiem już zrezygnowałeś z tych mniejszych klem
-
@TADEUSZ-MALINKA napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2023):
@tom83ek Chciałem się zapytać jakie klemy masz w Tico bo widzę że aku jest większy .Ja mam 36Ah firmy UASA I MA 6,5 lat i mam 2 akumulator używany z Forda na większe klemy takie jak Twoje , jak to rozwiązałeś te redukcje , czy całkiem już zrezygnowałeś z tych mniejszych klem
Całkiem zrezygnowałem z małych klem i dałem klemy standardowe. Dodatkowo przerobiłem podstawę by można było zamontować większy akumulator.
-
Koniec weekendu, akumulator zamontowany z powrotem.
Dosyć długo trwała faza wysycania akumulatora. Kulon ładował około 24h prądem 0,7A od 15,6 do 16V. Kuracja regeneracji akumulatora chyba była wskazana.Tak u mnie wygląda podstawa akumulatora po przerobieniu.
-
@tom83ekDZIEKI za foto - też podobnie coś zmontuje , jak będziesz miał czas to popraw sobie klemę minus - bo możesz mieć spadek napięcia
-
@TADEUSZ-MALINKA napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2023):
@tom83ekDZIEKI za foto - też podobnie coś zmontuje , jak będziesz miał czas to popraw sobie klemę minus - bo możesz mieć spadek napięcia
Kiedyś chciałem kupić inne klemy bo te generalnie są słabe. Na chwilę obecną zostawiłem jak jest. Trzeba naprawdę z wyczuciem dokręcać bo już 2 razy klema minusowa podczas dociągania mi pękła z drugiej strony. Ostatnio jak robiłem nowy bajpas do alternatora to spadków nie było przy włączonych odbiornikach.
-
Wymieniłem dzisiaj olej i filtry.
Wlałem jeszcze Shell Hellix Ultra 0W-40 (cały czas jeździłem na 0W) ale od następnego razu (pewnie na późną wiosnę) przejdę raczej już w Tico na 5W-40.W Clio wlewam 5W-40 (teraz testuję Valvoline Max Life pod kątem ubywania oleju), więc przynajmniej ograniczę trochę rodzaje olejów w garażu.
Zacznę niebawem z aparatem jeździć :)
-
Wymieniłem uszczelniacz wału korbowego, oring rurki bagnetu, napinacz paska rozrządu (w pudełku firmy INA jest rolka GMB czyli taka jak na pierwszy montaż) oraz ustawiłem zapłon. Niestety kiedyś zrobiłem delikatną skazę na powierzchni wału i mniej więcej raz w roku muszę zmienić uszczelniacz bo zaczyna się pocić, choć mam wrażenie że skaza jest co raz mniejsza, widocznie powierzchnia uszczelniacza poleruje to miejsce z każdym obrotem.
-
@Piotrek9214 Czyli co roku wymieniasz simmering wraz z rolką?
Widzę, że ten stroboskop na diodzie daje radę... Kupiłem niedawno, ale jeszcze nie miałem okazji wypróbować. -
@leo rolkę zmieniłem dopiero pierwszy raz, choć warto było to zrobić trochę wcześniej, przy poprzedniej wymianie paska, miała już dość spory luz i kręciła się z wyczuwalnymi przeskokami, natomiast simmering zmieniałem ostatnio w styczniu 2022, czyli minęło już 2 lata a nie rok ( mój błąd), pewnie można by jeszcze pojeździć, ale na boku miski pojawił się zaciek z oleju czego nie lubię , poza tym nowy uszczelniacz to koszt 8zł i zawsze mam nowy w zapasie, bo przyda się tu czy do wałka rozrządu lub też w Matizie. Lampa jak najbardziej się sprawdza, może nie jest tak jasna jak stroboskop w formie pistoletu, ale za to poręczna i tania ;)
-
@Piotrek9214 To prawda, simmering jest tani - najgorszym jest tu trochę roboty. Samo się nie wymieni. ;-)
Diodową lampkę też kupiłem po taniości, żeby sprawdzić zapłon w MZ-cie i Simsonie. Oba motory mają zapłon elektroniczny i wolałbym nie kombinować z wpinaniem się pod cewkę - a mój stary radziecki stroboskop tego wymaga. Urządzenie z diodą podpina się bez ingerencji w instalację zapłonu, więc bezpieczniej - a kosztowała niewiele. -
@leo @Piotrek9214 też mam ten diodowy wskaźnik, ja go co prawda montuję aby widzieć czy w ogóle mam zapłon na głównym przewodzie. Jedyna wadą jest to, że na dworzu słabo go widać, musi być lekko zaciemnione miejsce. Z ciekawości spojrzałem, że on kosztuje już 75 zł.
-
@likaon napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2023):
Z ciekawości spojrzałem, że on kosztuje już 75 zł.
O, to sporo podrożał. Ja płaciłem kiedyś jakieś dwajścia parę zł...
-
Kupiłem ostatnio silnik wiatraka chłodnicy z olx. Trafiłem na oryginał, ale jak się okazuje są dwa modele Pung Sung (17120-62d50-000) taki przyszedł i Dong Yang (17120-78b00-000). Zdziwiłem się, że są dwa różne mocowania. Ten co przyszedł ma "skrzydełka" do mocowania, a mój ma śruby przez silnik. Jak to jest, są dwa typy tych wiatraków chłodnicy?
Jeżeli nie będzie się dało tego jakoś dopasować (a raczej nie) to chyba odeślę (chyba, że ktoś tutaj potrzebuje taki właśnie)