Co dziś dłubałem w tico? (2023 i 2024)
-
@tom83ek Najlepiej będzie użyć szpachli wykańczającej. Ona łatwo się szlifuje. Nałożyć cienką warstwę, przeszlifować, jak będą ubytki, to dołożyć i powtórzyć szlifowanie.
-
@Szarik napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2020, 2021, 2022):
Najlepiej będzie użyć szpachli wykańczającej. Ona łatwo się szlifuje. Nałożyć cienką warstwę, przeszlifować, jak będą ubytki, to dołożyć i powtórzyć szlifowanie.
Napisz proszę jak dla laika... taką szpachlę nakłada się na "gołą blachę"?
Zanim przeczytałem Twój post to pokryłem już dzisiaj wyczyszczone miejsca podkładem epoksydowym
Motip PODKŁADOWY EPOKSYDOWY Spray (ANTYKOROZYJNY)
1K EPOXY PRIMER GREY PREMIUMCzy na to mogę położyć
?
W opisie jest informacja:
Więc tak chyba średnio teraz szpachla? -
@tom83ek Szpachle nakłada się zdecydowanie na podkład. Sama szpachla jest higroskopijna, więc podkład epoksydowy jest świetnym wyborem, na nałożenie na niego szpachli. Problem jest, gdy nałoży się np. podkład ftalowy lub inny tego typu.
Epoksyd jednokomponentowy jest wprawdzie słabszej jakości, niż dwukomponentowy, ale nie ma z tym problemu. Śmiało można nałożyć na to szpachlę. Ja nakładałem szpachlę na podkład epoksydowy Novol i wszystko było dobrze. -
Przyszedł czas na tylne sztywne przewody hamulcowe w Tico.
Długi na belce, krótki, i od gumowego do korektora.
Wszystkie się odkręciły za wyjątkiem tych które były przykręcone do przewodu gumowego.
Oryginalny gumowy przewód nie jest spękany i jak uda mi się odkręcić pozostałości w imadle to myślę go założyć z powrotem. W przeciwnym wypadku będzie trzeba kupić zamiennik "Abe"Zarabianie przewodów miedzianych mam już za sobą. Za trzecim razem wyszedł idealny "grzybek" :)
Najtrudniejsze jak dla mnie jest odpowiednie wygięcie przewodów. Jak wkręcę jedną końcówkę to mam nadzieję, że pójdzie lepiej..A tak już wygląda przewód tylny krótki wstępnie wygiętki w koszulce termokurczliwej...
-
@tom83ek napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2020, 2021, 2022):
Oryginalny gumowy przewód nie jest spękany i jak uda mi się odkręcić pozostałości w imadle to myślę go założyć z powrotem. W przeciwnym wypadku będzie trzeba kupić zamiennik "Abe"
Ta sama sprawa mnie nurtuje.
Od nowości (25 lat) mam fabryczne przewody gumowe. Również wyglądają dobrze.
Kupiłem nowe zamienniki - nie wiadomo, jak wytrzymałe - i sam nie wiem: wymieniać z powodu wieku czy nie? Może lepiej pozostać przy oryginałach? Ale co, jeśli z wierzchu wyglądają ładnie, lecz nieznany jest ich stan od środka i mogą trzasnąć w nieodpowiednim momencie?
Jak sądzicie?Zarabianie przewodów miedzianych mam już za sobą. Za trzecim razem wyszedł idealny "grzybek" :)
O, czyli sam robisz? :-)
Ile Cię kosztował zestaw i materiały?A tak już wygląda przewód tylny krótki wstępnie wygiętki w koszulce termokurczliwej...
Jest to pewne zabezpieczenie. Na miedź. Założyłbym też na stalowe rurki, ale trochę się obawiam braku możliwości kontroli wzrokowej.
-
@leo napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2020, 2021, 2022):
Ta sama sprawa mnie nurtuje.
Od nowości (25 lat) mam fabryczne przewody gumowe. Również wyglądają dobrze.
Kupiłem nowe zamienniki - nie wiadomo, jak wytrzymałe - i sam nie wiem: wymieniać z powodu wieku czy nie? Może lepiej pozostać przy oryginałach? Ale co, jeśli z wierzchu wyglądają ładnie, lecz nieznany jest ich stan od środka i mogą trzasnąć w nieodpowiednim momencie?Trochę ruszałem tym przewodem i spękań nie widać. Czasami oryginalne rzeczy są bardziej trwałe od zamienników...
Jak sięgam pamięcią to ja już ten gumowy przewód raz wymieniałem na oryginalny GM przy wymianie tylnych przewodów w 2009r.Zarabianie przewodów miedzianych mam już za sobą. Za trzecim razem wyszedł idealny "grzybek" :)
O, czyli sam robisz? :-)
Ile Cię kosztował zestaw i materiały?Tak, robię sam bo zmusiła mnie do tego sytuacja. Muszę zmienić też przewody hamulcowe sztywne w Renault Clio. Przeszukałem Internet i przewodów sztywnych do tego auta nie uświadczę nigdzie.
Więc padła decyzja o zakupie praski i potrzebnych elementówPraska ROG201 150zł
Rurka miedzianka 95zł
Obcinak do rurek 23zł
10 koncówek M10 do samochodów azjatyckich KPS2 DF 20zł
10 koncówek M10 do samochodów europejskich KPS-2SF 20złRazem 308zł jak dobrze policzyłem
A tak już wygląda przewód tylny krótki wstępnie wygiętki w koszulce termokurczliwej...
Jest to pewne zabezpieczenie. Na miedź. Założyłbym też na stalowe rurki, ale trochę się obawiam braku możliwości kontroli wzrokowej.
Na przewody metalowe według mnie tylko dobra konserwacja. Wersja biedna pomalować woskiem do konserwacji albo lepiej dobrym środkiem do podwozia (co zacząłem stosować od konserwacji Kii Rio)
-
@tom83ek napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2020, 2021, 2022):
Tak, robię sam bo zmusiła mnie do tego sytuacja. Muszę zmienić też przewody hamulcowe sztywne w Renault Clio.
Rozumiem. No, jeśli już zainwestuje się w narzędzia, to jakoś bardzo trudne toto nie jest...
Dzięki za ceny. Muszę to przemyśleć.Na przewody metalowe według mnie tylko dobra konserwacja. Wersja biedna pomalować woskiem do konserwacji albo lepiej dobrym środkiem do podwozia (co zacząłem stosować od konserwacji Kii Rio)
I tak właśnie zrobię. Nie ma co kombinować.
-
Udało mi się odkręcić w imadle pozostałości w przewodzie gumowym. Na 99% założę go ponownie....
-
@tom83ek
Też mnie przody czekają, choć nie wiem czy elastyczne nie są jeszcze ok. A kupno przewodu z metra i zakucie gdzieś lokalnie? -
@spinerr
Lokalnie w woj śląskim można pytać w firmie Lemar (Chełm Śląski) albo Spyra (Imielin) lub Donocik ale to już okolice Bielska. W jednej z tych firm dorabiają chyba na wzór starego zdemontowanego. -
@TADEUSZ-MALINKA to jest ta przesłona na zderzaku
-
Wsiadając po spocie do tico okazało się, że nie mogę zamknąć drzwi kierowcy ani otworzyć całkowicie okna. Jakoś jednak zamknąłem i wróciłem do domu. Zdjąłem boczek i okazało się, że połamał się biały plasticzek w klamce przytrzymujący śrubkę od cięgła otwierania drzwi. Cięgło ze śrubką wypadło z klamki, przechyliło się i blokowało szybę.
Klamka ta była zamontowana kilka lat temu, bo stara pękła na mrozie. Zamontowałem koreańską, ale nie fabryczną. Dziś przełożyłem plasticzek ze starej, oryginalnej (jednak warto nie wyrzucać starych rzeczy) i złożyłem wszystko do kupy - działa.
Jednak co fabryka, to fabryka. Plasticzki 25-letnie trzymają się nieźle, dużo młodsze niefabryczne - to już nie to samo. Ech... -
@leo napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2023):
jednak warto nie wyrzucać starych rzeczy
Owszem jeśli są nie zużyte czy uszkodzone.
-
@Jaco Klamka była konkretnie pęknięta i nie nadaje się do użytku. Nie wiem, czemu ją zostawiłem. A na ten mały plastikowy dzyndzel nawet nie zwróciłem uwagi... a się przydał.
Ja tam wziąłem od Szarika po remoncie PMa nawet stare przewody metalowe lecące pod podwoziem. Oczywiście, że ich nigdy nie założę, ale gdyby przyszło dorabiać - mam pod ręką gotowy, oryginalny kształt.
Tak więc chomikowanie niektórych dupereli ma swoje zalety. Pod warunkiem, że mamy miejsce na nie.
-
Ciąg dalszy prac przy Tico.
Przewody hamulcowe tylne sztywne wymieniłem wreszcie na miedziane i odpowietrzyłem układ hamulcowy.
Musiałem dorobić obejmy z blachy ocynkowanej, trzymające przewód na belce bo stare się rozleciałyPodczas wymiany płynu z przodu zauważyłem, że pęknięta jest osłona przegubu (Gumex zakładana 5 lat temu) i osłona sworznia wahacza. Wahacz siedzi od 2015r (polski)
Zamówiłem osłonę GKN Lobro, śruby mam już wszystkie odkręcone.
Pozostaje zrzucić zwrotnicę i wymieniać.
Miałem jutro już jechać Tico do pracy, to się dłuższy postój szykuje...:( -
Wymieniłem olej w silniku wraz z filtrem. Przez to, że korek w misce znajduje się na bocznej ścianie to na dnie zostaje jeszcze trochę starego oleju wraz z innymi zabrudzeniami. Do usunięcia resztek używam takiej pompki po mydle w płynie i kawałka miedzianej rurki wygiętej tak żeby dojść do dna miski. Przy okazji zauważyłem, że obejmy stabilizatora są już spękane, a wymieniałem je na nowe w styczniu tego roku. Od dłuższego czasu walczyłem z drganiami podczas szybszej jazdy, nie pomogło wyważenie kół i wymiana piasty. Przypadkiem zauważyłem że nakrętki kół mają krzywe stożki (były to powiększane nakrętki, które kiedyś ktoś mi dorzucił do kół), po wymianie na inne problem zniknął i już nic nie trzęsie.
-
@Piotrek9214 Niezłe urządzenie. Twórcze rozwinięcie mojego "patentu": ;-)
-
@Piotrek9214 Niezłe urządzenie. Twórcze rozwinięcie mojego "patentu": ;-)
Ja także korzystam ze strzykawki zakończonej wężykiem. Jednak pomyślę by zrobić coś podobnego z miedzi...której mam teraz dużo :D
Zakończyłem dzisiaj prace z Tico.
Małe podsumowanie....
Przez ostatnie dni (tygodnie) przy przebiegu 190kkm zrobiłem- Wymieniłem rozrząd Gates + Rolka GMB + Sprężynka
- Wymieniłem pasek klinowy Gates
- Wyregulowałem zawory i założyłem nową uszczelkę pokrywy zaworów Erling
- Wymieniłem uszczelkę blok-kolektor wydechowy
- Wymieniłem uszczelkę kolektor wydechowy-katalizator
- Wymieniłem 3 przewody sztywne tylne na miedziane
- Wymieniłem kable WN
- Wymieniłem osłonę sworznia wahacza
- Wymieniłem osłonę przegubu z nowym przegubem (wyrwałem zestaw GKN LOBRO w śmiesznych pieniądzach)
- Wymieniłem końcówki drążków kierowniczych na Febi
- Oczyściłem i zamalowałem rdzę pod klamką tylną lewą
Jutro mycie samochodu, w poniedziałek ustawienie zbieżności na stacji i Tico wraca wreszcie na drogi.
-
-
@tom83ek A jak Ci wyszła naprawa przy klamce? :-)
Wizualnie bez rewelacji :P Tak jak pisałem lakiernikiem na pewno nie będę. Najważniejsze, że oczyszczone i zabezpieczone.
Swoją drogą mam drugi lakier metalizowany w sprayu który wcale się nie pokrywa z oryginałem.