Navigation

zlosniki.pl
    • Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups
    • Search

Jak to się nazywa

MAJSTERKLEPKA - kącik majsterkowicza
    4
    10
    118
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Gooral
      Gooral last edited by

Potrzebuję poznać nazwę tego czegoś zaznaczonego na zdjęciu. Jak widać obraca się to i przytrzymuje/blokuje pompkę wody, którą się podłącza. Zna ktoś nazwę tego wihajstra? received_401876352007284.jpeg

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • leo
        leo Admin last edited by

Nie wiem, pierwszy raz to widzę, ale nazwałbym to "blokadą" (skoro blokuje).
        To do kampera czy do jakiejś pralki?

Myślenie ma przyszłość... choć nieprzyzwyczajonym szkodzi. ;-)

Gooral 1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • Gooral
          Gooral @leo last edited by Gooral

@leo napisał w Jak to się nazywa:

Nie wiem, pierwszy raz to widzę, ale nazwałbym to "blokadą" (skoro blokuje).
          To do kampera czy do jakiejś pralki?

Do przyczepy. W tym miejscu były dwa takie 'zatrzaski' ale dolny się ułamał - plastik ma swoje lata i jest twardy. W tym miejscu podłącza się zewnętrzną pompkę wody. No i z powodu braku drugiej tej blokady po odkręceniu wody pompka tryska wodą dookoła na łączeniu wejścia pompy oraz złącza w przyczepie.
          Jak widać próbowałem coś dorabiać na zasadzie podkładek ale to raczej nie zdaje egzaminu.

leo L 2 Replies Last reply Reply Quote 0
          • leo
            leo Admin @Gooral last edited by

@gooral Hmm, no cóż... nie pomogę, przykro mi.

Myślenie ma przyszłość... choć nieprzyzwyczajonym szkodzi. ;-)

1 Reply Last reply Reply Quote 0
            • L
              likaon @Gooral last edited by likaon

@gooral masz dostęp od wewnątrz aby wywiercić otwór na śrubę albo coś w rodzaju trzpienia ? Jeżeli tak, to albo wiercisz albo dajesz śrubę wielkości otworu z dużą podkładka od wewnątrz, dajesz nakrętkę od zewnątrz, jeżeli się mieści, a jeżeli nie to tniesz nakrętkę ile można aby obniżyć podstawę dla blaszki blokującej, na to element blokujący w postaci blaszki o której napisałem wcześniej, na to podkładka i nakrętka. Można taki sposób da radę. Blaszka musi mieć odpowiednią grubość, tak na szybko patrząc, bo nie dałeś foto i wymiarów przyłącza do wody :p

• Gooral
                Gooral @likaon last edited by Gooral

@likaon napisał w Jak to się nazywa:

@gooral masz dostęp od wewnątrz aby wywiercić otwór na śrubę albo coś w rodzaju trzpienia ? Jeżeli tak, to albo wiercisz albo dajesz śrubę wielkości otworu z dużą podkładka od wewnątrz, dajesz nakrętkę od zewnątrz, jeżeli się mieści, a jeżeli nie to tniesz nakrętkę ile można aby obniżyć podstawę dla blaszki blokującej, na to element blokujący w postaci blaszki o której napisałem wcześniej, na to podkładka i nakrętka. Można taki sposób da radę. Blaszka musi mieć odpowiednią grubość, tak na szybko patrząc, bo nie dałeś foto i wymiarów przyłącza do wody :p

Nooo i mądrego to aż miło posłuchać. Faktycznie o tym nie pomyślałem, ale od wewnątrz jest dostęp. Wywalę pozostałość tego złamanego plastikowego 'trzymadła' (bolec pod tymi 2 kabelkami) i dam śrubę tak jak mówisz. Ew. uszczelnię ją silikonem tak aby nie ciekła woda do środka.
                Poniżej zdjęcia tego elementu od wewnątrz - sorry za syf, tam, ale nie chcę tam za bardzo 'gmerać' żeby nie uwalić czegoś ;)
                290878600_561344128695733_3534416447137762693_n.jpg

A tutaj sama końcówka pompki, która wchodzi w to przyłącze, i podłączona pompka.
                290918469_735219867602051_1778190031977544214_n.jpg
                289930141_723474108886228_2005921668692218075_n.jpg

L 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                • L
                  likaon @Gooral last edited by likaon

@gooral a bo jak się kombinuje całe życie to takie kwiatki tylko czekają aż się je naprawi :) teraz widzę, że można wsadzić śrubę, rozciąć wzdłuż, wsadzić w to rozcięte miejsce blaszkę, taki ala motylek się zrobi, a górę ścisnąć i nakręcić na chama nakrętkę aby zablokować blaszkę. Kombinuj :)
                  PS. A prosty pomysł to po prostu coś sztywnego, grubego, z otworem z jednej strony, nakładasz na śrubę którą już masz zamiast trzpienia połamanego, , blokujesz o oryginalne mocowanie i dokrecasz nakrętkę na śrubie, nacisk nakrętki powoduje dociśnięcie tej wtyczki napięciowo wodnej do kampera.

• Gooral
                    Gooral @likaon last edited by

@likaon ja pomyślałem, że wywalę ten trzpień i dam śrubę. Od wewnątrz dam podkładkę i nakrętkę na stałe, natomiast od zewnątrz po zamontowaniu pompki będę dawał dużą podkładkę i dokręcał ją śrubą tak aby po prostu trzymało ;) Problem jest jeszcze taki, że w tej przyczepie te wszystkie plastiki są już stare i twarde i pękają na potęgę :/

drzonca 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                    • drzonca
                      drzonca Moderator @Gooral last edited by

@gooral Od wewnątrz daj śrubę na stałe, wystającą gwintem na zewnątrz o odpowiednio dobranej długości, a po podłączeniu wtyczki nałóż na gwint nakrętkę motylkową (albo szeroką podkładkę i nakrętkę motylkową) i w palcach dokręć.
                      Do zamocowania śruby w otworze możesz np. osadzić tam nitonakrętkę.

Gooral 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                      • Gooral
                        Gooral @drzonca last edited by

@drzonca dokładnie o coś takiego mi chodziło i tak zrobiłem. Pozostałość po łamanym plastiku/trzpieniu od tego 'dzinksa' rozwierciłem, w jego miejsce dałem śrubę M6 gwintem na zewnątrz. Na śrubę dałem 2 podkładki (większą i mniejszą, bo większa przechodziła przez nakrętkę) i nakrętkę zwykłą - nie miałem motylkowej, poszukam takiej i podmienię potem. Generalnie uzyskałem pożądany efekt, woda a tym samym ciśnienie nie ucieka bokiem, ciśnienie wody w przyczepie poprawiło się diametralnie. Po wyjęciu pompki dokręcam nakrętkę do końca aby nic nie zgubić podczas jazdy, a nawet jeśli zgubię to podkładka i nakrętka w przyczepie zawsze się znajdzie.

292622109_625797101870212_1168792898005440604_n.jpg

1 Reply Last reply Reply Quote 4
                        • 1 / 1
                        • First post
                          Last post