Opel Meriva 1.6 8V
-
@pacior o to powiedz mi jak dobrze uszczelnić miskę od swifta. Nie robiłem nigdy tego a cieknie srogo. Tak krok po proku
-
-
-
@pacior jak zwykle nie sprecyzowałem. Bo ja używam sylikonu rainza, a pytanie moje jest, czy smarować i od razu montować czy odczekać aż trochę zgęstnieje i dopiero wtedy wsadzać na blok. No ja wiem, dziwne pytanie ale dla mnie ważne ;) a co do opasek z postów wcześniej, jeżeli były wcześniej to i teraz warto wsadzić, bo nawet od wibracji po ilestam czasu spadnie. Jak nie samozaciskowe to cybanciki na śrubkę.
-
-
@pacior a jak wspomaganie ?
-
-
@pacior instrukcja taka jak zawsze, odtłuszczenie, nakładanie, montaż :p
-
-
@likaon napisał w Opel Meriva 1.6 8V:
U mnie od razu montowali i kazali czekać aż wstępnie wyschnie (ok. 2-3 godziny).
-
@bpx33 napisał w Opel Meriva 1.6 8V:
@likaon napisał w Opel Meriva 1.6 8V:
U mnie od razu montowali i kazali czekać aż wstępnie wyschnie (ok. 2-3 godziny).
Ja nawet widziałem informacje by czekać 12h. U mnie to było nawet 48h nim wlałem olej.
-
@pacior napisał w Opel Meriva 1.6 8V:
Ja nawet widziałem informacje by czekać 12h. U mnie to było nawet 48h nim wlałem olej.
Tak jest pewnie w 100% zgodnie z przepisami, ale mi nie chciało się zostawiać samochodu w warsztacie na kolejne 24 godziny, żeby wysechł silikon. :P
A mimo iż schło "za krótko" to jest szczelnie. ;) -
W Merivie widać oszczędności w naprawach na każdym kroku, teraz ja muszę to wszystko ogarnąć i zaczynam się zastanawiać czy to ma sens 🤣 na dziś mam zagadkę, cóż to jest za substancja? Nagrody nie są przewidziane 😑
-
@pacior czy to coś było kiedyś czymś płynem w układzie wspomagania?😀
-
@pacior wygląda jak chłodziwo bulblatora, a konsystencja świadczy o zużyciu przyczłapnika, który powinien być w zestawie naprawczym. Na dodatek może to spowodować uszkodzenie cycykatora do nabulgotnicy :)
-
-
@pacior po co płukać, to idealna konserwacja jest, a i podczas jazdy jakby coś skrzypiało to zawsze cała chłodnica smaru pod ręką a właściwie pod maską 😉😂
Swoją drogą jak wyglądał płyn w zbiorniczku wyrównawczym? -
@pacior coś mi to wygląda na chłodziwo zmieszane z olejem. Może test na upg zrobić tak w razie czego ?
-
@gooral @likaon W zbiorniczku wyrównawczym płyn nie wyglądał lepiej, po prostu na początku to zignorowałem. W płynie nie widać tłustych oczek, zapach też w miarę, płynu nie ubywało, oleju nie przybywało więc wstępnie upg wykluczam, oczywiście będę obserwował.
Jakiś czas temu w układzie chłodzenia była awaria, dolewano inny płyn by dojechać do mechanika, być może ten nie opróżnił układu tylko dolał świeżego płynu (różowy Hart) i coś zaczęło gnić.
https://motofocus.pl/technika/14816/korozja-nagrzewnicy -
@pacior może ktoś tam jeszcze dolewał jakieś uszczelniacza do układu chłodzenia, i stąd taka maź? Tak czy inaczej, na pewno trzeba się tego pozbyć.