Wiertła do metalu
-
Mam już dość wierteł do metalu kupowanych w marketach. Wzmacniane, kobaltowe, srobaltowe... i tak szybko się tępią lub łamią.
Macie jakieś doświadczenia z producentami wierteł? Zwykłych, do zwykłej wiertarki z "futerkiem". Szukam dobrych, trwałych wierteł, w normalnych pieniądzach, nie jakichś kosmicznych za miliony monet. Jeśli tak - polećcie, za czym się warto rozglądać. -
-
-
@leo napisał w Wiertła do metalu:
kobaltowe
Są bardzo dobre ale kruche i łatwo złamać.
@leo tu też wątek o wiertłach : https://zlosniki.pl/topic/37990/wiertła-do-metalu-sds/1
-
@drzonca napisał w Wiertła do metalu:
@leo Alpen. Są robione w Austrii a nie w Chinach. Na Allegro można kupić w dobrej cenie.
Popatrzyłem na Alle. Rzeczywiście, mniejsze zestawy są w dobrej cenie. Jednak większe, po 25 szt. (co pół mm), kosztują już sporo... Dziwne, zwykle cena maleje wraz z ilością w zestawie.
@jaco napisał w Wiertła do metalu:
kobaltowe
Są bardzo dobre ale kruche i łatwo złamać.
Nie tylko się łamią, ale też tępią.
Pamiętam wątek o SDSach, ja szukam jednak zwykłych, walcowych.Na razie wziąłem "na szybko", bo nawet kończy mi się zapas, komplet firmy Stalco (19 szt. za 66 zł - średnia półka cenowa w sklepie). Polska marka, dotychczas kojarzyłem ją ze śrubami, wkrętami, hakami... Wiertła wyglądają też średnio, zobaczymy... Następny zakup to będzie Alpen.
Dzięki za odzew.
-
ale też tępią.
Nie tak szybko jak zwykłe. No i trzeba wiedzieć jak wiercić. Nie wiercimy na pełnych obrotach przede wszystkim.
-
-
Popatrzyłem na Alle. Rzeczywiście, mniejsze zestawy są w dobrej cenie. Jednak większe, po 25 szt. (co pół mm), kosztują już sporo... Dziwne, zwykle cena maleje wraz z ilością w zestawie.
Jeszcze pytanie czy potrzebujesz komplet do 13 mm co 0,5 mm. Jeśli wystarczyłoby do 10 mm co 0,5 mm to taki zestaw (19 sztuk nie 25) jest już za 110 zł a nie 250 zł - o ponad połowę taniej. Jeśli wystarczy co 1, to zestaw od 1 do 10 (czyli 10 sztuk) kupisz za 79 zł. Kwestia jakimi rozmiarami wiercisz.
-
@jaco napisał w Wiertła do metalu:
ale też tępią.
Nie tak szybko jak zwykłe. No i trzeba wiedzieć jak wiercić. Nie wiercimy na pełnych obrotach przede wszystkim.
Zależy jeszcze, co się wierci... :-) Metale wolniej, zwykłe drewno iglaste na pełnych można.
-
@leo Marka polska, ale gdzie są wytwarzane? Jest podane na opakowaniu?
Słownie - nie (gdybym zobaczył "made in PRC", odpuściłbym sobie od razu). Ale jest kod kreskowy, zaczynający się od 590 - czyli producent polski.
-
Jeszcze pytanie czy potrzebujesz komplet do 13 mm co 0,5 mm. Jeśli wystarczyłoby do 10 mm co 0,5 mm to taki zestaw (19 sztuk nie 25) jest już za 110 zł a nie 250 zł - o ponad połowę taniej. Jeśli wystarczy co 1, to zestaw od 1 do 10 (czyli 10 sztuk) kupisz za 79 zł. Kwestia jakimi rozmiarami wiercisz.
Tak, interesuje mnie właśnie 19 szt. od 1 do 10 mm co 0,5 mm. Ale oferty z ceną 110 zł nie zauważyłem. A taka cena jest dla mnie OK.
-
Słownie - nie (gdybym zobaczył "made in PRC", odpuściłbym sobie od razu). Ale jest kod kreskowy, zaczynający się od 590 - czyli producent polski.
Ok. Daj znać jak się sprawują, nie używałem wierteł tej marki.
-
Zależy jeszcze, co się wierci... :-) Metale wolniej, zwykłe drewno iglaste na pełnych można.
Drewno lepiej wiercić wiertłem do drewna a nie do metalu. Wychodzą precyzyjne krawędzie, bez zadziorów i odprysków. Oczywiście można krawędzie poprawić pogłębiaczem/fazownikiem - zależy po co wiercimy, czy np. pod wkręt z łbem stożkowym czy w innym celu. Przy wiertle do drewna z ostrym stożkiem centrującym nie ryzykujemy też ześliźnięciem i rysą podczas rozpoczynania wiercenia, co ma znaczenie przy pracy z płytami z twardą wierzchnią powłoką.
-