Blackout - czy jesteśmy gotowi
-
A lodówkę absorpcyjną macie? Taką, która może być zasilana prądem albo gazem. Są np. takie kempingowe. Na lato na działkę bez prądu jak raz, a w razie blackoutu też się przyda.
-
@drzonca Było dokładnie tak, jak piszesz. Z lampką była siatka "Luxor. Type 100 cp camping", wyprodukowana w Wiedniu. Jeden otwór nieco luźniejszy, większy (nasunąłem na dół), drugi trochę ciaśniejszy (jest teraz na górze). Zawiązałem na supełki zieloną nitkę i obciąłem końce.
Trochę się martwię, jak będzie po tym wyżarzaniu, bo siatka faktycznie jest luźna, nie ma żadnych skręceń bocznych, ale wygląda trochę dziwnie - jak kapelusz grzyba, albo dysk. Po prostu idzie w dół niemalże poziomo (pod niewielkim kątem), w połowie wysokości rozszerza się mocno, załamuje pod kątem prawie 180 st. i dalej idzie ku dołowi prawie poziomo. Tak, jakby dałaby się założyć do palnika o dużo większej wysokości, a lampka ma między rowkami tylko 2,5 cm. Jak sądzisz - czy tak ma być? Czy odpalać ją w tym stanie, czy tez próbować jakoś trochę zniwelować to ostre załamanie w połowie wysokości, by nie wyglądała przed wyżarzaniem jak grzybowy kapelusz, lecz bardziej jak bańka? -
@drzonca napisał w Blackout - czy jesteśmy gotowi:
A lodówkę absorpcyjną macie?
Ja nie mam. Posiadam lodówkę samochodową na 12 i 230 V, ale w razie sytuacji awaryjnej nie będę jej używał - moim zdaniem to już "luksus" w bardzo ciężkim czasie, bez którego można się obyć - pod warunkiem, że ma się wystarczająco duże zapasy żarcia niewymagającego chłodzenia.
-
-
-
Ciekawy i rzeczowy filmik p. dra Rożka sprzed 4 dni nt. sytuacji w Polsce względem blackoutu - polecam, warto poświęcić 13 minut:
KLIK na YT
Nie brzmi to wesoło. Coś jest na rzeczy... :-( -
@leo pierwsze testy w domu i poza już za mną. Szybko się rozgrzewa i daje naprawdę sporo ciepła. Niestety szczególnie przy gaszeniu strasznie smrodzi 🥴 testy na paliwie Kasai
Zamówiłem w dobrej cenie na Shopee (z kuponem -10zł) 5 litrów nafty, pewnie po porównaniu samego zapachu będę wiedział czy się nada, czekam na dostawę.
-
@pacior Ano widzisz, podobnie jest u mnie. Trzeba po prostu odpalać i gasić piecyk na zewnątrz - za drzwiami, na balkonie... To jest do zrobienia.
Dasz linka do tej nafty? Tak durnego portalu jeszcze nie widziałem, trzeba kilometry przewijać... a mam aktualnie tylko tablet do dyspozycji, masakra, żeby coś znaleźć na tej śmiesznej stronie. ;-) -
@leo https://shopee.pl/product/573409847/14728230565?smtt=0.581500502-1642420289.9
Może były i tańsze ale musiał być zakup za 40zł żeby wszedł kupon 🤣 -
-
@drzonca No więc w końcu wyżarzyłem tę siatkę. Rzeczywiście, daje mocne, białe światło.
Siateczki na zapas, które zanabyłem w Juli, będą pasowały. Tak więc nie będę się ich pozbywał. Ale kupowałem je on-line, dobrałem jeszcze parę rzeczy, jeśli chcesz, spokojnie możesz zamówić. Jedyny minus - czekałem na paczkę półtora tygodnia.
Trochę mnie dziwi, że zapalona lampa syczy. Im jaśniej, tym głośniej. U Ciebie też tak jest? -