Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM
-
@tom83ek
Szczerze mówiąc, to nie pamiętam przebiegu, nie ja tym autem jeżdżę (najwyżej serwisuję :D).
Tarcze pewnie też bym zakładał Mikoda, bo już w kilku autach je miałem i zawsze bez problemu.
Czyli widzę, że większość rzeczy, to mniejsze lub większe pierdoły.
Przez lato chciałbym zrobić rozrząd, żeby właśnie nie mieć niespodzianki kiedyś.
Opinie w internecie były w większości dobre, dlatego się na Clio zdecydowaliśmy. Szukaliśmy na początku większego silnika, ale niestety był bardzo ograniczony wybór (lub auta od handlarzy).Jak wyszły zaciski?
-
@Szarik napisał w [Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM]
Jak wyszły zaciski?
Jestem w trakcie :)
Pierwszy zacisk po 4 dniach elektrolizy wyciągnąłem dzisiaj z wody
Po oczyszczeniu szczotką drucianą na wiertarce wygląda tak:
Teraz się kąpie drugi zacisk:
-
@tom83ek napisał w Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM:
Pierwszy zacisk po 4 dniach elektrolizy wyciągnąłem dzisiaj z wody
Po oczyszczeniu szczotką drucianą na wiertarce wygląda tak:
Qrcze, aż niewiarygodne... :-O
-
@leo napisał w [Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM]
Qrcze, aż niewiarygodne... :-O
Niewiarygodne jest to, że wykończyłem starą zieloną Celmę podczas tej pracy :D
Po 10 minutach strzeliło z okolicy wyłącznika i musiałem kończyć szczotką drucianą bo mi się nie chciało iść po drugą wiertarkę:) Jak się potem okazało, w wiertarce rozerwało kondensator - zamówiłem już nowy:)A wracając do tematu to elektrolizę już przerabiałem z zaciskami Tico i efekt wyszedł podobny:)
Tutaj zdjęcie zacisku Tico który kiedyś robiłem:)
https://files.zlosniki.pl/65925.jpg -
Tak, pamiętam, zrobiłeś nawet specjalny, fajny manual o metodzie czyszczenia elektrolizą (ściągnąłem go na komputer, ale jeszcze nie było na czym eksperymentować). :-)
-
Panowie! A propos odrdzewiania jest tańszy, szybszy i dużo łatwiejszy sposób i zaraz go opiszę w odpowiednim dziale :)
-
@BPX33 napisał w Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM:
jest tańszy, szybszy i dużo łatwiejszy sposób i zaraz go opiszę w odpowiednim dziale :)
Będzie trzeba przetestować kiedyś Twój sposób.
Tymczasem dzisiaj po 3 dniach kąpieli wyciągnąłem drugi zacisk, oczyściłem i pomalowałem.
Oba zaciski już pomalowane
Teraz kąpią się razem jarzma zacisków
-
@tom83ek to już kolor końcowy?
-
Dzisiaj jeszcze dorobiłem drugie gniazdo zapalniczki ponieważ oryginalne gniazdo jest trochę w mało poręcznym miejscu.
Przynajmniej teraz kabel zasilający kamerę nie pójdzie wzdłuż tunelu środkowego.
-
@Jaco napisał w Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM:
@tom83ek to już kolor końcowy?
Tak, w rzeczywistości jest trochę jaśniejszy ale szczerze mówiąc nie zależy mi na kolorze bo i tam mam felgi stalowe :) Ważne dla mnie by podczas wkładania tłoczków było czysto i nie wpadł żaden syf do środka...
-
Będzie trzeba przetestować kiedyś Twój sposób.
Polecam spróbować, bo nie trzeba tyle czasu czekać i "prundu" marnować... :P
-
Zaciski zregenerowane i na dniach będę je składał.
Myślę, że podczas wymiany kół na letnie je założę.
-
Parę dni temu założyłem i podłączyłem światła do jazdy dziennej.
Poważnie rozważałem automat zamieniający światła drogowe na światła dzienne ale finalnie zdecydowałem się na światła, które w żaden sposób nie będą kolidować z prawem.Ostatecznie zdecydowałem się na światła z firmy Magneti Marelli
-
@tom83ek a jak to świeci?
Co do łamania prawa to o co chodzi? -
@Jaco Sądzę, że koledze chodzi o to, iż przytłumione światła drogowe nie są światłami dziennymi... Przepisy tego rozwiązania nie przewidują. Za to wyraźnie mówią o używaniu fabrycznych świateł mijania lub specjalnych dziennych.
Ale niech autor potwierdzi, czy coś ma jeszcze innego na myśli. -
Co do łamania prawa to o co chodzi?
Tak jak wspomniał @Leo przepisy stosowania świateł drogowych jako dzienne takiego rozwiązania nie przewidują. Aby takie rozwiązanie było zgodne z prawem na lampie musi być wybite oznaczenie DRL, czyli lampa przystosowana do świateł dziennych.
Jeden z takim rozwiązaniem będzie jeździł wiele lat, a drugi będzie miał pecha - trafi na służbistę w mundurze i większego pola obrony przed mandatem nie będzie :)
-
Gdy montuję sobie te swiatla w kabinie zawsze mam ich wylacznik.
W Polo mialem i jedziłem i teraz też mam i jeżdżę.
Mowicie o sluzbiscie. OK tylko jak pisalem mam wylaczynik w aucie pod ręką.Najważniejsze ze nic sie nie rzezbi w aucie.
-
@Jaco
Jasne, można zrobić dodatkowy wyłącznik w kabinie, który aktywuje lub nie moduł ale w moim przypadku było by jeszcze więcej roboty...:)
Montaż ledów sprowadziłem do zrobienia 4 otworów by przymocować uchwyty lamp śrubami z nakrętkami samohamownymi, a wszystkie kable udało mi się poprowadzić w taki sposób, że nie trzeba było nic ściągać i demontować.Pytałeś jak świecą...uważam że nie ma źle...
-
Pytałeś jak świecą...uważam że nie ma źle...
No szału nie ma.
-
No szału nie ma.
Stary zobacz jakiej jakości jest to zdjęcie! :P Przecież cegłą lepsze zrobisz...
Sądzę, że nie oddaje ono zupełnie rzeczywistości, choć ja akurat jestem zupełnym przeciwnikiem dokładania świateł dziennych do aut, które ich nie miały. ;)