Autosan H9 - sanitarka
-
Wiedzieliście, że cywilny autobus Autosan H9 mógł być przebudowany na sanitarkę? Klapa z przodu była włazem do podawania rannych na noszach. Zamiast foteli wieszano nosze na pasach.
https://www.auto-swiat.pl/klasyki/youngtimer/autosan-h9-20-klasyk-ktory-tworzyl-historie/frvn095 -
@drzonca Tak, wiedziałem. Był to pomysł z lat 60-tych, gdy konstruowano ten autobus.
W tych czasach w ogóle dbano o podwójne wykorzystanie różnych konstrukcji, przy czym zastosowanie wojenne wiodło prym. Wiedzieliście na przykład, że budowane w tamtych latach szkoły "tysiąclatki" były tak zaprojektowane, żeby w bardzo krótkim czasie dały się przekształcić w szpitale? Teraz nikt tak nie buduje szkół... -
Budowano też DOL - drogowe odcinki lotniskowe dla wojska (nie wiem czy teraz budują)
-
-
@pacior napisał w Autosan H9 - sanitarka:
Budowano też DOL - drogowe odcinki lotniskowe dla wojska (nie wiem czy teraz budują)
Ze dwa lata temu trafiłem na takowy pierwszy i od tamtej pory odwiedziłem już chyba z 5-6. Jak ktoś chce pozwiedzać DOL'e to tu są opisane: DOL'e w Polsce