Jaka antena pokojowa?
-
W końcu wziąłem się przy okazji zakupu nowego telewizora za DVB.
Mamy w domu antenę dachową i satelitę, niestety nie mam do tego dostępu bo puszkę mi dostawca internetu zabrał na swój kabel.
W weekend zrobiłem antenę pokojową z dwóch wieszaków.
Przy okazji może mi ktoś wytłumaczy czemu jeden wieszak jest przypięty do kabla a drugi do masy. Zawsze wydawało mi się ze masa to masa, a tu się okazuje ze trzeba właśnie tak.
W weekend nic nie wyszło bo mój stary telewizor nie umiał w MP4. Dzisiaj udało się podłączyć moja antenę i o dziwo nowy telewizor znalazł wszystkie dostępne lokalnie kanały.
https://photos.app.goo.gl/VwTyah2ieG3ubxan6
Pytanie moje jest następujące.
Czy zważywszy ze odbieram z wieszaków w jakości HD bez większych problemów. Tzn. Obraz znika jak chodzę w okolicy anteny. Jak siedzę to działa Ok. Czy wystarczy jakakolwiek antena czy muszę wybrać jakaś specjalna?
Taka będzie na przykład działać?
https://www.mediamarkt.de/de/product/_oehlbach-scope-vision-2367204.html
-
@esen u ciebie zapewne będzie działać kazda pokojowa . Nie wiem ile masz do nadajnika ale skoro na drucie działa to pewnie nie daleko. Co do anteny jaka przedstawiles ja osobiście sie z taka nie spotkałem .
No i u Ciebie jest chyba mpeg 2 a nie jak w Polsce mpeg 4. Mam tv który używam do ustawiania anten sat I on ma mpeg 2 bo odbiiera polskie stacje tv jako radiowe. -
@Jaco napisał w Jaka antena pokojowa?:
@esen u ciebie zapewne będzie działać kazda pokojowa . Nie wiem ile masz do nadajnika ale skoro na drucie działa to pewnie nie daleko. Co do anteny jaka przedstawiles ja osobiście sie z taka nie spotkałem .
Nadajnik chyba nawet widzę z okna. Powinien być na wieży w górach Taunus które widzę i tam faktycznie są dwie wieże.
No i u Ciebie jest chyba mpeg 2 a nie jak w Polsce mpeg 4. Mam tv który używam do ustawiania anten sat I on ma mpeg 2 bo odbiiera polskie stacje tv jako radiowe.
No jestem przekonany że mp4 bo stary telewizor tylko dwa kanały wcześniej odbierał. Reszta była niezrozumiała.
-
Jak odbierasz na tym, to odbierzesz na czymkolwiek. Antena w domu jednak ma dużo gorsze warunki pracy niż na zewnątrz. Nie masz możliwości zamontowania choćby małej anteny yagi na zewnątrz, na balkonie lub za oknem i wycelowania w nadajnik? Choćby coś tego typu:
https://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_3-21-69_dvb-t-t2_uhf_A0315.htm
Albo lepiej:
https://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_11-elementowa_dipol_11-21-60_dvb-t-t2_uhf_A1112.htm
Oczywiście sprawdź na jakim kanale chcesz odbierać, to są anteny na UHF, nie na VHF.
Antena pokojowa to zazwyczaj obudowane w plastik byle co ze wzmacniaczem. Taka yagi będzie tańsza i lepsza. -
@drzonca napisał w Jaka antena pokojowa?:
Jak odbierasz na tym, to odbierzesz na czymkolwiek.
I o to mi chodzi.
Antena w domu jednak ma dużo gorsze warunki pracy niż na zewnątrz. Nie masz możliwości zamontowania choćby małej anteny yagi na zewnątrz, na balkonie lub za oknem i wycelowania w nadajnik? Choćby coś tego typu:
Nie wchodzi w grę. Jak już to bym musiał walczyć z Vodafone żeby mi dali wejście do anteny dachowej.
Antena pokojowa to zazwyczaj obudowane w plastik byle co ze wzmacniaczem. Taka yagi będzie tańsza i lepsza.
Kupiłem w końcu taką: https://www.mediamarkt.de/de/product/_one-for-all-sv9435-2160059.html
Wydaje się być ok no i żona nie będzie biła że szpeci.
-
@esen napisał w Jaka antena pokojowa?:
Kupiłem w końcu taką: https://www.mediamarkt.de/de/product/_one-for-all-sv9435-2160059.html
Wydaje się być ok no i żona nie będzie biła że szpeci.Pochwal się osiągami.
-
Jak przyjdzie to na pewno.
-
Zrobiłem parę fotek swojego TV o którym pisałem. U mnie jest antena siatkowa z symetryzatorem bez zasilacza . Odległość od nadajnika w linii prostej to jakieś 23 km.
Tak wygląda TV:
Tak wygląda na nim sygnał przykładowo z trzech kanałów.
Jak pisałem programów TV nie ma:
Są tylko ,,radiowe,,
A tu porównanie z moim LG LED 43" 4K (Ultra HD) webOS model : 43UJ620V
-
-
Ustawienia / strojenie i niżej jest test sygnału.
-
@Jaco Znalazłem. Mam prawie na wszystkich kanałach prawie 100%. Jedynie jeden w ogóle nie łapie (ale jest chyba pusty bo mam wszystkie kanały dostępne), i jeden ma około 50% i są z nim faktycznie problemy.
Jak na antene z wieszaka to nieźle. Mam nadzieje że ta kupiona polepszy sygnał.
-
Mam nadzieje że ta kupiona polepszy sygnał.
Ja myślę że ustabilizuje . Skoro masz wszystkie dostępne i odbierają to nie przejmuj się sygnałem 50% gdzieś gdzie nie ma kanałów.
No i pamiętaj. Podłączysz nową antenę skanowanie kanałów wykonaj ponownie. -
Mam nadzieje że ta kupiona polepszy sygnał.
Ja myślę że ustabilizuje . Skoro masz wszystkie dostępne i odbierają to nie przejmuj się sygnałem 50% gdzieś gdzie nie ma kanałów.
No i pamiętaj. Podłączysz nową antenę skanowanie kanałów wykonaj ponownie.No w sumie to jest lepiej chyba, ale tylko z włączonym wzmacniaczem.
Na najlepszym kanale gdzie miałem 100% siły i 95% jakości z wieszakami, mam 20% siły i 90% jakości z nową anteną bez wzmacniacza.
Na słabym kanale wieszak: 40% i 70%, antena bez wzmacniacza: 10% i nic.
Ze wzmacniaczem słaby kanał podobne wartości jak w wieszaka ale nie zrywa obrazu jak przy wieszaku więc generalnie na plus chyba.
W ogóle ciekawe, że wieszak ma lepsze osiągi bez wzmacniacza niż antena wyprodukowana przez kogoś :|
-
@esen daj spokój, rodzic mój przekonany, że antena ze wzmacniaczem to och i ach, zakupił takową. Zero zasięgu, zero totalne. Oddał, wziął takie wielkie coś pasywne i śmiga wszystko. Tylko pałąk musiałem zamówić i zamontowałem na balkonie, w domu też działa dobrze ale to ma jakieś 60-80 cm długości, przeszkadzało przy oknie.
-
W ogóle ciekawe, że wieszak ma lepsze osiągi bez wzmacniacza niż antena wyprodukowana przez kogoś :|
Widocznie ta antena co kupiłeś jest na mniejsze odległości .
Może przestaw ją w inne miejsca o ile jest taka możliwość i sprawdzaj.
Zawsze po zmianach położenia skanuj programy od nowa.Ja dziś dla znajomych kupiłem taką : https://allegro.pl/oferta/antena-tv-siatkowa-dvb-t-asp-4-w-41dbi-mux-8-dipol-8196044901 gdyż montowałem ją już kilka razy.
-
Widocznie ta antena co kupiłeś jest na mniejsze odległości .
Do 25km. Ja mam w lini prostej na pewno mniej. Do Frankfurtu mam 32km (drogą), a ta wieża jest gdzieś w 3/4 odległości. No i widzę ją całkiem dobrze z okna.
Może przestaw ją w inne miejsca o ile jest taka możliwość i sprawdzaj.
Zawsze po zmianach położenia skanuj programy od nowa.Po co skanować od nowa?
@likaon napisał w Jaka antena pokojowa?:
@esen daj spokój, rodzic mój przekonany, że antena ze wzmacniaczem to och i ach, zakupił takową. Zero zasięgu, zero totalne. Oddał, wziął takie wielkie coś pasywne i śmiga wszystko.
No ja się cudów nie spodziewałem, ale myślałem że bez prądu będzie przynajmniej tak dobra jak wieszak :D
-
@esen W ogóle ciekawa rzecz. Obróciłem ją teraz o 90 stopni tak że nie "patrzy" na wieżę tylko jest obrócona do niej bokiem i mam znaczną poprawę odbioru. Nawet bez wzmacniacza ten najsłabszy kanał ma całkiem poprawne osiągi.
Nie rozumia, nie rozumia.
-
Po co skanować od nowa?
Nie wiem jak u Ciebie jest gęstość nadajników. W moich okolicach anteny ustawia się na kilka z nich. Są to Ryki Łosice Warszawę i Lublin.
Skanuje się po to że są inne częstotliwości nadawania. Może zauważyłeś na moich zdjęciach gdzie jest TVP 1. Jest z dwóch nadajników . Na 42 kanale nadawany jest z Łosic a na 52 z Ryk.
Ryki mam na południowy zachód zaś Łosice na północny wschód. Moja antena z Łosic odbiera sygnał z tylu anteny. -
Po co skanować od nowa?
Nie wiem jak u Ciebie jest gęstość nadajników. W moich okolicach anteny ustawia się na kilka z nich. Są to Ryki Łosice Warszawę i Lublin.
Skanuje się po to że są inne częstotliwości nadawania. Może zauważyłeś na moich zdjęciach gdzie jest TVP 1. Jest z dwóch nadajników . Na 42 kanale nadawany jest z Łosic a na 52 z Ryk.
Ryki mam na południowy zachód zaś Łosice na północny wschód. Moja antena z Łosic odbiera sygnał z tylu anteny.Sprawdzę to dokładnie wieczorem ale byłoby to super dziwne. Kierunek w jakim ta antena jest teraz skierowana to kierunek na nadajnik 50km stąd, za górami i lasami. Antenę Großer Feldberg mam dokładnie w odległości 25km i dobrej widoczności.
-
To ja jakos ciekawostkę napiszę o moim przypadku. Odkąd zacząłem się spotykać z moją narzeczoną u niej w pokoju zawsze był problem z odbiorem tv. Zawsze a to coś przerywało, albo w ogóle nie odbierało. Myślałem zawsze, że to wina dziadowskiej wtyczki, bo na samym kablu bez niej czasem lepiej odbierało. Jej rodzice zawsze mówili, że owy kabel jest podłączony do anteny na dachu. Ostatnio robili remont i się okazało, że kabel był puszczony listwami przez dwa pokoje a w trzecim był ucięty 🤦♂️ więc moja walka nie miała prawa być wygraną 😂
Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że np wieczorem byłem w stanie podłączyć owy kabel tak, że odbierało wszystko idealnie, nikt go nie ruszał przez noc, a rano nie odbierało już nic, co było bardzo mylące.