Opel Meriva 1.4 16V Twinport
-
Padła mi jedna dioda w stopie w klapie. Już zamówiłem na allegro. Jakie to małe
-
-
@Jaco przeca to lochy, transformatorówką je opędzlujesz :)
-
Mam hota nawet.
-
@likaon napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
przeca to lochy, transformatorówką je opędzlujesz :)
No tak pędzlowałem że urwał mi się pin + i trzeba było drutować.
Ponadto przyszły diody z odwrotną polaryzacją ale naprawiłem i świeci.
Dobrze że kupiłem ich więcej bo szybko się psują przy montażu. Wolał bym standardową diodę lutować na nóżkach. -
@Jaco może następnym razem rozgrzej laminat pod diodą, pewnie ciężko było lutować bo pole lutownicze dobrze odprowadzało ciepło. Ja tam czasem na chama, daję topnik, spoiwa do oporu i wszystko spływa, plastik też się topi ale kto by się przejmował stara diodą.
-
Zafundowałem sobie lampkę led do bagażnika. Nie żarówkę tylko cała lampa.
Było
Jest
-
@Jaco No fajnie, ale... Sprawdzałeś wcześniej, jak bardzo się nagrzewa po minucie i kilku minutach świecenia?
Kiedyś znajomy przywiózł mi z giełdy chińską lampkę LED do samochodu - taką bez obudowy, sama płytka z upakowanymi diodami. Można ją zaadaptować jako oświetlenie do kufra albo kabiny. Świeciła jasno jak cholera, a przy tym nagrzewała się niemiłosiernie, po pół minuty nie dało się dotknąć. Strach pomyśleć, co zrobiłaby z plastikami, gdybym ją od razu zamontował. -
@Jaco
Jest jaśniej i jesteś zadowolony to najważniejsze.
Ja w Clio też przerabiałem jakiś czas temu oświetlenie w bagażniku i zastosowałem pasek led o długości 1 metra, który przykleiłem bezpośrednio pod półką bagażnika. Światło w ten sposób jest równomiernie rozprowadzone. Zasilanie wyprowadziłem na kablu z istniejącej żarówki z boku bagażnika. Dodatkowo wyprowadzony kabel zrobiłem na wtyku i gnieździe DC by można było w każdej chwili rozłączyć zasilanie i wyciągnąć półkę jak zajdzie taka potrzeba. -
@leo nie nagrzewa się. Bardziej grzała się sama żarówka jak była niż ta.