Opel Meriva 1.4 16V Twinport
-
@Jaco witamy w gronie gaziarzy 🙂🙂
Części nie są jakieś gurno lotne ale miejmy nadzieję że posłużą jak najdłużej 🙂
Ten sterownik zakładałem w ubiegłym roku do Merivy, jedyna wada jaką znalazłem to brak możliwości komunikacji przez bt, musiałem łączyć się z nim po kablu.
Ciekawe co to za parownik, ja nie znam tej konstrukcji.. 🤔 -
@pacior tak jakoś 10 lat już produkują ładne, aluminiowe korpusy, gdzie jest obszerny płaszcz wodny i są względnie małe. Ten ledwo widoczny to pewnie stag R02 do 150 koni. Ale to będzie śmigaaać a i jaki uśmiech na stacji jak robi się 350+ km poniżej 100 zł :) czekamy na spalanie.
-
Moje pierwsze spostrzeżenia to jednak minimalny ale odczuwalny brak mocy. Po 8 godzinach postoju (14-22) auto po przejechaniu 500m przełączyło się na gaz .
Ogólnie jestem zadowolony.
Zatankowane jest do pełna i zobaczymy spalanie. Fachman powiedział aby obserwować wskaźnik poziomu i zapisać po ilu km zgaśnie kolejna dioda. Na chwilę obecną po zatankowaniu do pełna i zrobieniu 80km cały czas jest full.
Najlepszy jest komputer. Pokazuje spalanie benzyny cały czas 5,7l.
Jestem sam ciekaw jak to będzie. -
@Jaco z tym otworem pod butlą to tak się nie rozpedzaj, jeżeli dobrze pamiętam to powinien być w tym miejscu przewiew na wypadek jakiejś nieszczelności przy zaworze .
Umawiałeś się z gazownikiem na korekty ustawień po określonym przebiegu? Mi kazał podjechać po 1000km.
Jak z rozmiarem butli?
-
@pacior tak umawiałem się za 1000km.
Zbiornik ma 49l 200x630 . Taki chciałem aby zachować półkę nad zbiornikiem.
-
-
Proponował większą tzn wyższą na 53l ale nie chciałem ze względu na półkę.
Muszę tylko opanować tankowanie bo te pistolety na stacjach są tak rozpier.... że szok.
Z dziurą zaczekam do przeglądu. Być może jest jak piszesz że musi być przewiew.A takie komponenty mam zamontowane :
Może szału nie ma ale jeździ.
-
@Jaco napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Moje pierwsze spostrzeżenia to jednak minimalny ale odczuwalny brak mocy. Po 8 godzinach postoju (14-22) auto po przejechaniu 500m przełączyło się na gaz .
Nie wiem jak jest w Twojej instalacji ze strojeniem i ogólnie jak to teraz wygląda, ale ja z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że jak zamontowałem instalację z 9 lat temu w Volvo to zestroili ją na początku bardzo ubogo. Po odbiorze auta kazali przyjechać na pierwszy serwis po 1000km właśnie na strojenie i regulacje wskaźnika ilości gazu i po tym zabiegu było lepiej 😉
Ogólnie jestem zadowolony.
To najważniejsze 😉
Najlepszy jest komputer. Pokazuje spalanie benzyny cały czas 5,7l.
Jestem sam ciekaw jak to będzie.Komp wg mnie zawsze będzie pokazywał spalanie benzyny dlatego, że czujniki, z których pobiera dane są w elementach instalacji paliwowej (benzynowej) 😉
-
A zapomniałem napisać że mam pokrowiec na koło.
Wlew obok wlewu PB
Do tego ta przedłużka redukcyjna. Dostałem dość długa
-
@pacior o tą przestrzeń mi chodziło.
Na to mam półkę :
A na półce :
Całość pokryta pokrywą :
A to ta dziura od góry :
-
@Jaco fajny patent z tym korkiem, mój niestety nie ma paska i muszę zawsze na niego uważać.
Jak nie będziesz zadowolony z wyników spalania lub osiągów to kabelek do sterownika poniżej 50zł kupisz, pewnie da się go zrobić we własnym zakresie za grosze 🙂
No i zamiast miedzi masz zrobione na przewodach Faro, myślę że to na + jeżeli chodzi o ewentualne naprawy w przyszłości
-
@pacior napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
@Jaco z tym otworem pod butlą to tak się nie rozpedzaj, jeżeli dobrze pamiętam to powinien być w tym miejscu przewiew na wypadek jakiejś nieszczelności przy zaworze .
Dokładnie. Ten otwór to nie tylko montażowy ale także wentylacyjny do armatury gazowej butli np zaworu bezpieczeństwa. Może fabrycznie jest nieco za duży. Możesz ewentualnie przykręcić osłonę z bocznym dostępem powietrza jeżeli dostawałaby się woda do wnęki na koło ale raczej nie powinna (u mnie się nie dostaje ale mam trochę inny otwór w dnie butli zakończony plastikową tuleją przelotową na przewody gazowe).
-
Będę na przeglądzie to zapytam czy coś tam można podziałać.
@pacior kabelek kosztuje 88zł . https://allegro.pl/oferta/ptftdi7-interfejs-lpg-kme-stag-qbox-lovato-lpgtech-10433802552
Czy aż tak będzie mi potrzebny ? Nie wiem. Można na BT zrobić ale ja wolę kompa podłączać . -
@Jaco te kabelki to wszystkie są przejściówka na rs232, tylko połączenie pinów co producent to inne :p
-
Będę na przeglądzie to zapytam czy coś tam można podziałać.
@pacior kabelek kosztuje 88zł . https://allegro.pl/oferta/ptftdi7-interfejs-lpg-kme-stag-qbox-lovato-lpgtech-10433802552
Czy aż tak będzie mi potrzebny ? Nie wiem. Można na BT zrobić ale ja wolę kompa podłączać .Ten sterownik nie będzie działał po BT.
Z ciekawości sprawdziłem i kabel za który rok temu płaciłem 49zł teraz kosztuje 79zł 😱
Przy tej kwocie to jednak był zrobił sobie sam.. 🫤 -
@likaon napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
@Jaco te kabelki to wszystkie są przejściówka na rs232, tylko połączenie pinów co producent to inne :p
Może na tym by się połączył ze sterownikiem?
https://allegro.pl/oferta/pl2303ta-konwerter-modulow-usb-na-ttl-rs232-13593679511?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=055d6a29-6c56-4ae7-ac9c-70423bcfac52# -
@pacior pewnie tak, tylko trzeba pinologię znać, o ile połączenie nadawania/odbierania/masy krzywdy nie zrobi, tak połączenie 5v z którymkolwiek, czy to masa/odbieranie/nadawanie może ubić sterownik lub analogicznie w drugą stronę ubić USB, ewentualnie się wyłączy jak ma zabezpieczenie.
Ja próbowałem zrobić sobie kabelek bt ale żaden ze schematów mi nie zadzialał, ale ja mam kme nevo, stag z tego co wiem to chodzi fajnie po bt -
Byłem dziś w wydziale komunikacji aby wbić gaz do DR. Wiem że coś mówili że nie trzeba mieć ze sobą karty pojazdu ale na wszelki wypadek ją wziąłem i jednak już jest nie ważna oznajmiła mi pani z okienka.
Zostawię sobie na pamiątkę . -
@pacior napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Ten sterownik nie będzie działał po BT.
Wiem. Dziś kupiłem ten kabel. Zobaczymy jak to działa gdy się zamontuje i uruchomi.
-
Zobaczymy jak to działa gdy się zamontuje i uruchomi.
Przyszło . Działa. Teraz tylko nauka jak tym się posługiwać :)