Opel Meriva 1.4 16V Twinport
-
@leo naprawdę fajny. Nie to co chińczyk z androidem. Autem się jeździ a nie patrzy w ekran.
Dziś dołożyłem antenę GPS ( no muszę kartę zdobyć aby sprawdzić jak działa nawigacja) , kabel USB i mikrofon. Mogę odtwarzać muzykę z CD , telefonu przez BT , i USB a tam czytnik kart z karą pamięci.
Parę fotek wrzucam .
Do tego sterowanie z kierownicy komputerem pokładowym .
Gniazdo dla USB wyprowadziłem schowkiem.
Antena GPS leży za daszkiem przymocowana trytytką do kratki nawiewu.
Podświetlenie jest zgrane z resztą
Gdyby ktoś chciał radio do Opla to proszę na PW.
Mam do sprzedania radio CD 30 MP3 a w gratisie dodam transmiter BT firmy BLOW.
-
Ogarnąłem dziś oryginalny mikrofon tyle że od Corsy. Działa bardzo dobrze.
-
Załatwiłem sobie kartę z mapami do tego radia. Nawigacja działa bardzo dobrze.
Gdyby ktoś chciał mapy do innego radia mogę podać kontakt na PW aby nie robić tu reklamy.
-
@Jaco a pytanko mam, miałes przypadek z radiem CD 30 że aktywowało się co jakiś czas przy wyłaczonym aucie? Bo tam w środku jest taki potencjometr na CD, gdzieś wyczytałem aby go przeczyscic nie rozbierając, oczywiście sama chemia co nie rozpuści i nie zmyje ścieżek.
-
@likaon napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
miałes przypadek z radiem CD 30 że aktywowało się co jakiś czas przy wyłaczonym aucie? Bo tam w środku jest taki potencjometr na CD,
Ja miałem CD 30 MP3 . Co mam rozumieć że się aktywowało ? Włączało się samo? Może jakiś błąd i trzeba było by go skasować.
Mam jeszcze swoje bo na razie nie ma na niego chętnego więc mogę zerknąć ale o potencjometrze pierwsze słyszę. -
@Jaco tak, włączało się samo, sprawdzało czy ma płytę, wywalało CD error albo coś w stylu brak CD i wyładowywało akumulator. Aby się dostać do tego potencjometru trzeba wybebeszyć całe radio, wyciągnąć odtwarzacz CD i jest na nim umieszczony okrągły płaski potencjometr z 3 przewodami. Jest to trochę roboty, a byłem tylko ciekaw czy miałeś taki objaw. Jeszcze z tym kolegą co mu naprawiałem nie miałem okazji rozmawiać, czy poprawiło się.
-
@likaon mogę rozebrać swoje. To nie jakaś filozofia bo jak kupiłem te to dla spokoju wymieniałem CD . Mogę zrobić foty i tu wrzucić.
Ale jak piszę. U mnie na tym i na poprzednim nigdy radio samo się nie uruchomiło. Być może ktoś ingerował w fabryczną kostkę i zmieniał przewody.
Bo radio odpala się po włączeniu zapłonu o ile jest to zaprogramowane w radio. Bo jak nie jest to tylko manualnie da się je uruchomić . Oczywiście jak uruchamiamy manualnie to i wyłączamy manualnie.
Obecnie w tym co mam jest tak.
Włączam zapłon uruchamia się . Jak go wyłączę sam to po ponownym włączeniu zapłonu się nie włączy samo. Wyłącza się za każdym razem po wyłączeniu zapłonu. -
@Jaco nie, nie rozbieraj. Zrobię rozeznanie co było grzebane i dlaczego, bo ktoś wcześniej tam grzebał.
-
@likaon a jaki tam jest wyświetlacz ?
-
@Jaco tego nie wiem, otrzymałem samo radio i "weź pan to napraw".
-
-
@Jaco a daj foto mechanizmu detekcji plyty, tam są takie dwie czarne plastikowe łapki/chwytaki, nie wiem jak to nazwać. Potencjometr jest szary, z czarną podstawą. W miejscu gdzie wchodzi płyta, były takie 2 pazurki na spręzynie, jak płyta wchodziła to one się odchylały i jeden miał potencjometr na sobie zmieniający wartość poprzez ruch obrotowy.
tutaj temat o tym:
cd30 -
Oglądam ten napęd i chyba trzeba było by go rozebrać na części pierwsze aby się dostać do tych trzech kabli które się chowają tu:
-
@Jaco przeczytałem uważnie post, który podesłałem i ten napęd był w częściach w ok. 10 minut. Nie jest to trudne. No ale trzeba go rozebrać doszczętnie. Ja ostatnio dużo rzeczy dziwnych naprawiam typu ładowarki do wózków melex, cyfrowe ładowarki akumulatorowe, inne badziewia i po prostu nie pamiętam czasem wszystkiego :p dla mnie rozebranie tego napędu nie stanowiło problemu.
-
@likaon rozłożyć tak. Złożyć i żeby jeszcze działało nie raz jest trudniej.
Ale jak pisałem. U mnie w dwóch takich egzemplarzach nic takiego nie występowało .
Nawet napiszę że kiedyś się mocno zdziwiłem będąc na grillu u siostry i auto stało nie daleko więc było włączone radio. No i po godzinie cisza. Myślałem że aku padł . Nie. Radio się samo wyłączyło. Tak jest zaprogramowany BCM . Nawet jak bym zostawił otwarte drzwi to światło zgaśnie samo po pół godziny. -
Czym to maznąć ?
No nie będę kupować całego panelu .
Nie wiem dokładnie jaki to odcień lakieru ale jak kupuje się radio to szukałem zawsze Grey
Wydaje mi się że jest to lakier perłowy grey technical. Ale pewny nie jestem.
-
@Jaco Szprejem ;) Jak prawdziwy Polak, nie wiem to się wypowiem... podjedź do najlepszego lakiernika w okolicy może ma czytnik kolorów taki po przyłożeniu, spytaj ile będzie 20 ml kosztowało zrobienia takiego koloru, on przystawi czytnik, ty spisujesz nazwę numeryczną on Ci mówi 500 zł a Ty mówisz dziękuję miło było poznać, z tym kodem wbijasz na internetową mieszalnie lakierów np. tą https://www.carpaint.pl/ i zamawiasz wg nr koloru puszkę lub najmniejszą możliwą ilość, możesz też powiedzieć, jak masz działalność, żeby Ci tego koloru próbkę 20 ml wysłali bo musisz pokazać Klientowi odcień.... nie dziękuj ;)
-
@BigBeat taniej wyjdzie jednak zamówienie panelu i przełożenie plastiku a panel dalej można puścić za niższą cenę . I tak zrobię.
-
Wymienione .
-
Tyle mięcha jeszcze na nich :
Nie wiem czy nie za nisko jest . Te są 195 50 R15 a oryginalne 185 60 R15 .