Opel Meriva 1.4 16V Twinport
-
@Jaco napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Pytanie. Czy podczas pomiaru amorow z tylu i przodu macie tez mniejsze wartosci po prawej stronie?
Nie wiem, nie zwracałem na to uwagi podczas ścieżki diagnostycznej.
Dla mnie ważna jest oś. Wiadomo, że jeśli jeden amortyzator do wymiany, to drugi też. -
No i mówiłem że kompa mam w garażu.
No i gitara. :-)
@leo no do szafki się nie zmieścił więc stoi na półce.
Proponuję Ci zrobić z tej półki szafkę - można obić boki i tył jakąś płytą (np. pilśniową), a od frontu dać docięty kawałek folii ogrodniczej przymocowany do górnej półki, a obciążony listewką u dołu - żeby zrobić taką zasłonkę i łatwo podnieść, gdy odpalasz kompa. Chodzi po prostu o ochronę przed kurzem, no i czasem przed ciekawskim okiem kogoś obcego.
-
@leo napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Proponuję Ci zrobić z tej półki szafkę
To raczej nie możliwe gdzyż jak może pamiętasz będąc u mnie ta półka jest na całą szerokość samochodu. A nie chce tam już cokolwiek dorabiać bo i tak zagracona jest. Komp ma 3 wentylatory więc ma chlodno w środku a i tak tylko do diagnostyki potrzebny.
-
Skoro go rzadko używasz, to przykryj czymś i zdejmuj przy włączaniu. Kurz wszędzie się unosi, do środka też będzie wlatywał, szkoda sprzętu.
-
Jak już wcześniej o tym pisałem o zaprogramowaniu 3 kluczyka tak w końcu przyszedł czas na jego wyrzeźbienie .
Koszt wyrzeźbienia 50zl.
Ale już spłatał mi jedną niespodziankę. Pojechalem na nim do siostry pod Garwolin i tam nie wiem jakim cudem jakby się rozprogramował. Dobrze że to stało się u niej na podwórzu a nie gdzieś w trasie. Wsiadłem do ich drugiego auta i przyjechałem do domu do drugi kluczyk.
Po podpięciu w domu pod komputer ten pokazał zę kluczyk jest OK.
Nie wiem co o tym sądzić. Ale teraz on będzie leżał w garażu aby nie fatygować się na górę . -
Nie wiem co o tym sądzić. Ale teraz on będzie leżał w garażu aby nie fatygować się na górę .
Trochę ryzykowny pomysł jak dla mnie ;) i pisanie o tym na forum też chyba mało bezpieczne ;)
-
@Jaco eee sorry może głupie pytanie, ale po co Ci 3 kluczyki???
Ja mam od 12 lat jeden (tak mam do Swifta tylko jeden kluczyk) i nigdy nie było w związku z tym żadnego problemu.
Chyba jesteś stanowczo zbyt nadgorliwy ;)
-
@Gooral napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Trochę ryzykowny pomysł jak dla mnie ;) i pisanie o tym na forum też chyba mało bezpieczne ;)
Tak wpadaj i kradnij auto. Pamiętaj że jeszcze musisz garaż otworzyć :)
-
@BPX33 napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
ale po co Ci 3 kluczyki???
Aby żona nie wiedziała jak jadę do kochanki :)
-
Aby żona nie wiedziała jak jadę do kochanki :)
A kiedy przerobiłeś Merivę na elektryka? Bo inaczej jest to awykonalne. :P
-
A kiedy przerobiłeś Merivę na elektryka? Bo inaczej jest to awykonalne. :P
Nie muszę przerabiać. Okna domu są z drugiej strony bloku XD .
-
Nie muszę przerabiać. Okna domu są z drugiej strony bloku XD .
To i tak nic nie da. Żony są: wszechwidzące, wszech-słyszące i wszech-mądre :P
-
Tak wpadaj i kradnij auto. Pamiętaj że jeszcze musisz garaż otworzyć :)
Nie jestem amatorem cudzych własności ;) ale wierz mi, że dla kogoś kto będzie chciał otwarcie tego garażu nie będzie stanowiło żadnego problemu ;) Po prostu wyraziłem swoje zdanie w dobrej wierze :)
-
No ale kluczyk jest schowany tak że tylko ja wiem gdzie on jest. Nie ma go w samochodzie.
-
Żony są: wszechwidzące, wszech-słyszące i wszech-mądre :P
Hehe... Odezwał się ten, który ma największe doświadczenia w tej materii... :-P :-D
-
@Jaco eee sorry może głupie pytanie, ale po co Ci 3 kluczyki???
To wcale nie jest dziwne rozwiązanie.
Ja np. dawno temu dorobiłem sobie trzeci po tym, gdy pani z ubezpieczalni przy zawieraniu umowy AC sfotografowała auto oraz oba fabryczne kluczyki. W umowie był zapis, że w razie kradzieży auta trzeba okazać te kluczyki (no chyba, że był to rozbój i zabrali auto z kluczykiem). Więc pomyślałem, że gdybym przypadkiem zgubił jeden kluczyk, ciągle miałbym dwa i w razie ewentualnej kradzieży nie musiałbym się tłumaczyć, a to przecież mogłoby być podstawą do odmowy wypłaty odszkodowania (bo np. mogłem na lewo sprzedać auto z jednym kluczykiem). Tak więc kluczyk dorobiłem i używałem na co dzień, a fabryczne dwa leżały sobie bezpieczne w domu.
Gdy zrezygnowałem z AC, ukryłem jeden kluczyk w samochodzie (jest dobrze schowany i nie do znalezienia oprócz mnie). Po co? Ano gdybym gdzieś pojechał i zgubił kluczyk, zawsze pozostanie mi ten ukryty, który mogę wyciągnąć i wrócić do domu, bez prucia stacyjki.
Tak więc są różne opcje i czasem warto mieć dodatkowy kluczyk. To wcale nie jest głupi pomysł. -
@leo napisał w Opel Meriva 1.4 16V Twinport:
Hehe... Odezwał się ten, który ma największe doświadczenia w tej materii... :-P :-D
Akurat taką wiedzę to mają dzieci w przedszkolu :P
-
Skoro sie usunęło to zapodam ponownie.
Za 39zl na Alledrogo zakupułem elektronikę do trzeciego pilota i bez problemów za pomocą OpComa ją zaprogramowłem. -
-
@pacior drogo to dałem za wyrzeźbienie grota ale cóż. Napisze tak że ten gość co mi rzeźbił ma kolegę który robi resztę przy pilocie i w moim przypadku kosztowało by u niego 270zł bo kontaktowałem się z nim. Dlatego też postanowiłem sam sobie to zrobić po tzw. kosztach.