Wymiana simmeringu
-
Odkopię trochę temat....
Być może będę zmuszony wymienić simmering wału korbowego - ocenię sytuację jak zrzucę rozrząd.
W związku z tym mam pytanie....
Jak zdemontuję pasek rozrządu, to rozumiem, że potem muszę ściągnąć koło zębate wału korbowego.
Czy ta operacja jest jakoś skomplikowana? Koło zębate jest jeszcze jakoś przykręcone czy wystarczy je zsunąć z wału?Może pytanie dość banalne, ale do tej pory zrzucałem tylko pasek rozrządu i wymieniałem razem z rolką... :)
-
@tom83ek napisał w Wymiana simmeringu:
Jak zdemontuję pasek rozrządu, to rozumiem, że potem muszę ściągnąć koło zębate wału korbowego.
Tak.
Czy ta operacja jest jakoś skomplikowana? Koło zębate jest jeszcze jakoś przykręcone czy wystarczy je zsunąć z wału?
Schodzi bardzo łatwo - zsuwa się go ręcznie - nie potrzeba żadnego ściągacza. Trzeba uważać aby nie zgubić wpustu. Koło zębate wału korbowego nie jest niczym dodatkowo mocowane. Koło to jest dociskane do stopnia wału za pośrednictwem koła pasowego, które przykręcane jest śrubą do wału. Gorzej jest z wyjęciem i potem zamontowaniem simeringu. Przy zdejmowaniu uszczelniacza trzeba uważać aby nie porysować wału co niestety kiedyś mi się zdarzyło. Natomiast przy zakładaniu nowego uszczelniacza trzeba uważać aby nie podwinęła się warga na stopniu wału.
Może pytanie dość banalne, ale do tej pory zrzucałem tylko pasek rozrządu i wymieniałem razem z rolką... :)
no i w związku z tym jakie masz pytanie?
-
@ryszard napisał w Wymiana simmeringu:
no i w związku z tym jakie masz pytanie?
Dzięki za wyjaśnienie, teraz już wszystko jasne. Pytanie było zawarte na początku wiadomości :)
-