Drukarka laserowa zabrudzona w środku tonerem
-
Kupiłem jako uszkodzoną używaną drukarkę laserową wielofunkcyjną (drukarka/ kopiarka/skaner) Kyocera FS-1220MFP. Drukarka drukuje i robi kopie. W środku niestety była zanieczyszczona dosyć bardzo tonerem - oczywiście cały wkład z tonerem, bęben ale także szuflada na papier (podajnik papieru).
Wstępnie w środku drukarkę ostrożnie odkurzyłem odkurzaczem przemysłowym, z zewnątrz zabrudzoną trochę tonerem obudowę przetarłem zwilżoną wodą bawełnianą szmatką. Bębna i tonera jeszcze nie wyjmowałem.
Czym najlepiej wyczyścić drukarkę z tonera aby czegoś nie uszkodzić? Jak wyczyścić światłoczuły bęben? I chyba najważniejsze pytanie skąd się wzięło tyle tonera w środku drukarki? Z jakiego elementu może się on wydostawać?
PS
Wydruk testowy po wyżej opisanym wstępnym czyszczeniu drukarki odkurzaczem przemysłowym (na razie bez wyjmowania tonera i bębna). Widać zabrudzenia kartki tonerem.
-
W niektórych drukarkach jest coś takiego jak pojemnik na zużyty toner. Sprawdź czy masz u siebie takie coś i ewentualnie opróżnij. Być może właśnie z tego pojemnika toner się wysypywał...
-
Widziałem kiedyś jak serwis mył denaturatem ale to był taki kombajn w zakładzie pracy - może w serwisie popytaj -podaj im typ
-
Po wydruku widać że może być to wina bębna, samego walka czyścić nie musisz chyba że toner się do niego przykleił. Kyocery niestety nie znam za dobrze. Ale tam wałek chyba jest ceramiczny 🤔
-
@pacior
Tak w drukarce jest zainstalowany bęben ceramiczny o wysokiej trwałości 100 tyś stron. Zwykłe bębny wytrzymują ok 10 tyś stron. Myślę, że bęben nie jest zużyty. Muszę sprawdzić ile ma przebiegu ale nie wiem jak. Na razie nie będę czyścił bębna światłoczułego bo nie wiem na 100% czym się go czyści. -
@ryszard Ale przebieg w jakim sensie ? Bo na stronie testowej jest licznik, 116 stron wydrukowanych a 6 zeskanowanych, pytanie tylko od kiedy to liczenie.
-
@likaon
Ta tak mała wartość wydrukowanych stron wydaje się podejrzana. Być może ktoś nie dawno wyzerował licznik ale jak się to robi tego nie wiem. Ponadto nie wiem czy ta ilość wydrukowanych stron dotyczy ilości wydrukowanych stron na jednym wkładzie czy jest wartością łączną na kliku wkładach.