ĄĘŁÓŹŻŃĆ i Spcja nie działa Powiększanie scrolem ?
-
Dostałem kompa stacjonarnego z Windows 7 aby go odświeżyć bo coś tam nie działa jak powinno. Poproszono mnie aby jakby była możliwość zainstalować Win 10.
Komp z prockiem intela i5 7500 3.4 GHz , 16GB RAM z grafiką Nvidi GeForce GTX 750 Ti , no taki komunijny full wypas z tamtego roku.
Nie powiedziano mi dokładnie co się działo jak był na win 7 .
Zainstalowałem win 10 , ,,aktywowałem,, , doinstalowałem programy biurowe, rozpakowujące , pdfy i wszelkie dostępne aktualizacje i oddałem kompa.
Tydzień zadowolenia i w końcu telefon że znów to samo się dzieje co było na poprzednim systemie.
Pytam co się działo. I dowiedziałem się że komp się uruchamia normalnie ale po chwili zaczyna się coś dziać z klawiaturą.Tak jakby był cały czas wciśnięty prawy ALT bo można pisać tylko litery jak w tytule i nie działała spacja. Na domiar tego klikając myszą LPM nic nie można było otworzyć. Do tego scrolem myszy można było sobie powiększać ikony pulpitu .
Jak oddawałem kompa dodałem za niewielką opłatą ( było pozwolenie) klawiaturę i mysz którą używał mój chłopak. Na moje pytanie czy podmieniali sprzęt była odpowiedź że tak ale zmian nie było. Tak samo się działo na obu klawiaturach.
No pojechałem i zobaczyłem na własne oczy że tak się dzieje. Zabrałem kompa do domu i tu działa normalnie. Tyle że mam podłączoną klawiaturę na PS/2 i mysz bezprzewodową.Jak myślicie ? Czy klawiatura i mysz mają coś z tym wspólnego ? Są zepsute ? Dodam że oni mają wszystko na USB . Z tyłu kompa jest 6 gniazd USB z czego 4 są na USB 3.0 i tylko 2 na 2.0 .
Podłączałem u siebie mysz i klawiaturę od kompa syna we wszystkie możliwe gniazda i takich cudów jak i nich nie było.Obecnie mam włączonego kompa ze 3 godziny i normalnie jest. A u nich nawet po restarcie były cuda.
-
A napięcie na 5v i 12v jest ok? Może zasilacz, albo źródło zasilania w innym domu wprowadza zakłócenia z sieci, może większą ilość urządzeń podłączonych do USB robi problemy ? A może zwarcie jest na klawiaturze lub myszce bo dzieciaki w ferworze walki ciągną za urządzenia ?
-
Nic nie przychodzi mi do głowy, wypytaj co jeszcze podłączają na USB, może z jakimś sprzętem są problemy.
-
@likaon napisał w ĄĘŁÓŹŻŃĆ i Spcja nie działa Powiększanie scrolem ?:
A może zwarcie jest na klawiaturze lub myszce bo dzieciaki w ferworze walki ciągną za urządzenia ?
Może coś się wylało na klawiaturę i mysz, a po wyschnięciu są takie kwiatki...
Odnośnie gniazd i wtyków USB: na wszelki wypadek dokładnie oczyściłbym styki zarówno w gniazdach, jak i we wtyczkach. Gdy nazbiera tam się kurzu ("koty"), może zrobić się cyrk z całym kompem (u mnie kiedyś po wpięciu czegoś w długo nieużywane gniazdo przestał się system uruchamiać, godzinę kombinowałem, co się stało... a wystarczyło dobrze przedmuchać gniazdo i wszystko wróciło do normy.
-
Dzięki za podpowiedzi. Winna jest klawiatura którą od początku nawet będąc u nich podejrzewałem. Dlatego pytałem czy podłączali inną i było że tak. A tak naprawdę nie podłączali.
Dziwi mnie jeszcze ta mysz że można było powiększać ekran jak zdjęcia.
Komp oddany i działa na klawiaturze i myszce którą kupili ode mnie.
-
@jaco napisał w ĄĘŁÓŹŻŃĆ i Spcja nie działa Powiększanie scrolem ?:
Dziwi mnie jeszcze ta mysz że można było powiększać ekran jak zdjęcia.
Sądzę, że tak było zapisane w ustawieniach. Albo w systemowych, albo w specjalnym sterowniku akurat do tej myszy.