Płyta Główna MSI MS-7641 nie odpala.
-
Kumpel podrzucił mi kompa bo przestał się ,,włączać,, Piszę włączać w ,, ,, bo wiatraki się kręcą lecz nie startuje grafika czy też z integrowana czy dedykowana.
Sprawdziłem zasilacz, Dziwi mnie trochę zasilanie 12V na czarnym i żółtym kablu bo tam nie ma pełnych 12V tylko 11,9. Ale zasilacz podłączałem do kompa swojego chłopaka i normalnie się uruchamiał. Podłączyłem też jego zasilacz ( na 12V ma 12,3-5 V ) i też płyta tylko kręci wiatrakami. Nie słychać piknięcia nawet po wyjęciu RAMu. Procesor jakiś AMD FX .
Myślicie że padł procek z przegrzania dla przykładu czy jednak padła płyta.Nie mam innego kompa na AMD aby coś więcej sprawdzić.
Obecnie myślę aby uruchomić tego kompa trzeba by zakupić płytę z prockiem i mieć nadzieję że RAM jest OK. No chyba że trafi się zestaw Płyta+ RAM + Procesor z chłodzeniem.
-
Sprawdż koniecznie normy napięć ATX i dopuszczalne zakresy napięć.
Spróbuj jeszcze zresetować BIOS zworką, sprawdź napięcie baterii.
Przeczyść styki pamięci izopropanolem.
Być może wystarczy przeprogramować BIOS.
-
@miechomiecho skoro nawet na 100% sprawnym zasilaczu nie rusza to mierzenie napięć mija się z celem.
BIOS resetowałem zworką jak i poprzez wyjęcie baterii. Nic to nie dało.
Styki przedmuchałem bo izopropanolu nie posiadam.
Jak przeprogramować BIOS skoro płyta tylko kręci wiatrakami ? -
@jaco napisał w Płyta Główna MSI MS-7641 nie odpala.:
Styki przedmuchałem bo izopropanolu nie posiadam.
Jak przeprogramować BIOS skoro płyta tylko kręci wiatrakami ?Do czyszczenia na upartego można użyć też spirytusu.
Pozostaje tylko programator.Biorąc pod uwagę konstrukcję płyty, obstawiam uszkodzony most północny. Możesz diagnostycznie podgrzać układ pod większym radiatorem i zobaczysz czy wstanie.
-
@miechomiecho napisał w Płyta Główna MSI MS-7641 nie odpala.:
Do czyszczenia na upartego można użyć też spirytusu.
To wolę wypić. :P
Podgrzać przydało by się jakąś opalarką ale tej też nie mam. Muszę sobie w końcu kupić :) Nie wiem czy suszarka wystarczy .
-
Suszarka jednak dała radę. @miechomiecho ruszył i działa. No teraz to ten spirytus we dwóch musimy wypić :) .
Ciekawe jak długo podziała.
Zrobiłem sobie fotkę co tam siedzi za procek:
-
-
Już nie chce się uruchomić, lub uruchamia się kiedy chce. Kupuję inną . Przynajmniej wiem że procek i ram jest OK.
-
Te mosty często padały. Jedyna słuszna naprawa to wymiana układu na nowy, ale w tym przypadku lepiej = taniej = rozsądniej wymienić płytę :)
-
-
Przyszła opalarka i podgrzałem mocniej układ i płyta znów odżyła.
Nawet system udało mi się zainstalować
-
Ciekawe, ile pochodzi... :-)
-
Wystawiłem na Allegro za 1zł. Oczywiście jako do końca nie sprawną.
-
W poprzedni piątek przyszła płyta. Zamontowałem i ruszyło. Nawet systemu nie musiałem przeinstalowywać. Przyszła później niż było zapowiedziane bo gościu wgrywając nowszego BIOSa nie zabezpieczył się i prąd mu wyłączyli. Wysłał drugą ale bez nowej wersji. Tu już sam sobie z aktualizowałem.
Kumpel zadowolony bardzo. Ja z zarobionej kasy też :)