Ceny paliw...
-
@bpx33 Na ceny ropy wpływu nie mają, ale na kurs walut niestety tak. Od lat robią co mogą by osłabić złotówkę. Parę tygodni temu była np. głośna afera gdy NBP przyznał się na Twitterze do "szarży" na rynku walutowym w ostatnich dniach grudnia by złotówka jak najbardziej spadła, a zysk NBP sztucznie wzrósł. Decyzje o stopach procentowych też były długo takie by osłabić złotówkę. Dopiero gdy się inflacja rozbuchała to gaszą tarczami pożar, który sami wywołali. Osłabianie złotówki dobrze widać np. na kursie czeskiej korony - zobacz na kurs tak jakoś od 2015, a zwłaszcza w minionym roku.
https://stooq.pl/q/?s=czkpln&c=10y&t=l&a=lg&b=0 -
@drzonca napisał w Ceny paliw...:
@bpx33 Na ceny ropy wpływu nie mają, ale na kurs walut niestety tak. Od lat robią co mogą by osłabić złotówkę. Parę tygodni temu była np. głośna afera gdy NBP przyznał się na Twitterze do "szarży" na rynku walutowym w ostatnich dniach grudnia by złotówka jak najbardziej spadła, a zysk NBP sztucznie wzrósł. Decyzje o stopach procentowych też były długo takie by osłabić złotówkę. Dopiero gdy się inflacja rozbuchała to gaszą tarczami pożar, który sami wywołali. Osłabianie złotówki dobrze widać np. na kursie czeskiej korony - zobacz na kurs tak jakoś od 2015, a zwłaszcza w minionym roku.
https://stooq.pl/q/?s=czkpln&c=10y&t=l&a=lg&b=0Dokładnie to samo chciałem napisać, także nic więcej już nie dodam :)
-
@drzonca dlatego napisałem, że "obecnie" nie mają już żadnego wpływu na kurs $, bo jest za późno. ;) Teraz nawet jakby wywalili stopy procentowe na 10% to nie wiele by dało.
-
Ktoś ma taniej?
Stacja E. Leclerc w Bełchatowie ;)
-
@bpx33 napisał w Ceny paliw...:
Stacja E. Leclerc w Bełchatowie ;)
Jeszcze napisz że już tam zatankowałeś :)
U mnie 5,14 PB 5,15 ON.
-
@jaco napisał w Ceny paliw...:
Jeszcze napisz że już tam zatankowałeś :)
No pewnie! 6:00 byłem, zatankowałem i potem prosto do roboty. XD
-
-
@drzonca codziennie rano przejeżdżam koło Lotosa, cena spadła o ok. 68 groszy na nim.
Wracając do pytania kolegi @Jaco, tak, zatankowałem bo miałem rezerwę (w sumie pierwszy raz od dłuższego czasu). Cena 5,14, ja mam jeszcze kartę biznestank na Orlenie, która daje mi zniżkę 12 gr/litr więc de facto tankowałem ON za 5,02.
-
@drzonca napisał w Ceny paliw...:
Ile u was spadła cena paliwa między 31.01 a 01.02? U mnie o jakieś 60 gr.
To wszystko zależy od sieci stacji i cen "wyjściowych", ale raczej średnio 60 gr/l nie przekroczyli.
-
Ja dziś u siebie do pełna za 175zł 5.15 za PB. ON już 5.23 .
Ale byłem w Żelechowie i tam na Orlenie 5.29 za PB . ON nie zwracałem uwagi.
-
@drzonca miałem za 5.20 pb to zalałem cały bak, ponad 40 litrów weszło, gaz był 2.78 to tak samo do oporu. Teraz mam jazdy na benzynie przynajmniej na 4-5 miesięcy jak nie dłużej. Lotos.
-
@likaon napisał w Ceny paliw...:
Teraz mam jazdy na benzynie przynajmniej na 4-5 miesięcy jak nie dłużej.
A za dwa, góra trzy miesiące paliwo będzie do niczego... :P
-
@bpx33 odpalam auta na 10+ letnim paliwie, trzeba wiedzieć jak ;) ale to pan jest z branży, nie ja.
-
Na papierze jest spoko, bo tarcza antyinflacyjna. Faktycznie już nie... :/
Hurt Orlenu (28.01. vs dziś):
Pb95: 5,85 -> 5,17 zł/litr
Pb98: 6,20 -> 5,48 zł/litr
ON: 6,07 -> 5,40 zł/litr
ON+: 6,47 -> 5,75 zł/litr
LPG: 2,73 -> 2,35 zł/dm3Przeciętne ceny na Orlenach w dniu dzisiejszym i wynikająca z tego marża:
Pb95 - 5,19 zł/litr -> +2 gr
ON - 5,24 zł/litr -> -16 gr (!!!)
LPG - 2,75 zł/litr -> +40 gr
Verva 98 - 5,59 zł/litr -> +11 gr
Verva ON - 5,59 zł/litr -> -16 gr (!!!) -
Podwyżki "zjadają" obniżki...
Hurt Orlenu (04.02. vs dziś):
Pb95: 5,17 -> 5,26 zł/litr
Pb98: 5,48 -> 5,57 zł/litr
ON: 5,40 -> 5,39 zł/litr
ON+: 5,75 -> 5,74 zł/litr
LPG: 2,35 -> 2,35 zł/dm3Przeciętne ceny na Orlenach w dniu dzisiejszym i wynikająca z tego marża:
Pb95 - 5,35 zł/litr -> +9 gr
ON - 5,39 zł/litr -> 0 gr
LPG - 2,69 zł/litr -> +34 gr
Verva 98 - 5,69 zł/litr -> +12 gr
Verva ON - 5,69 zł/litr -> -5 grPowolutku marże wracają do "normy".
-
U mnie na stacji PB 5.25 .
-
Cały czas do góry... :(
Hurt Orlenu (11.02. vs dziś):
Pb95: 5,26 -> 5,32 zł/litr
Pb98: 5,57 -> 5,63 zł/litr
ON: 5,39 -> 5,46 zł/litr
ON+: 5,74 -> 5,81 zł/litr
LPG: 2,35 -> 2,38 zł/dm3Przeciętne ceny na Orlenach w dniu dzisiejszym i wynikająca z tego marża:
Pb95 - 5,45 zł/litr -> +13 gr
ON - 5,49 zł/litr -> +3 gr
LPG - 2,69 zł/litr -> +31 gr
Verva 98 - 5,74 zł/litr -> +11 gr
Verva ON - 5,74 zł/litr -> -7 gr -
No to jesteśmy w czarnej d**ie! :(
Ropa, gaz, wungiel wszystko wypierdzieliło w kosmos... -
@bpx33 napisał w Ceny paliw...:
No to jesteśmy w czarnej d**ie! :(
Ropa, gaz, wungiel wszystko wypierdzieliło w kosmos...Ja właśnie w razie W zalałem sobie parę baniek po 25l. ropą. Jeść wołać nie będą a niech sobie lepiej stoją.
Kiedyś już to mówiłem do mojej rodziny, że żyjemy w ciekawych czasach a historia dzieje się na naszych oczach, ale nie sądziłem, że dożyjemy czegoś co może rozpętać 3cią wojnę...
Wracając do tematu cen to na stacjach też już to widać. Rano jak po 6 wchodziłem na siłownie na stacji obok ropa była po 5,51 a jak wychodziłem przed 8 cena już była 5,56