Ceny paliw...
-
@jaco napisał w Ceny paliw...:
A skąd pewność o jakości paliwa o czym wspomniał @leo . Odczujesz to na kieszeni jak się coś w ukladzie zepsuje.
Paliwo wszędzie jest takie samo. ;) A skoro takie samo to po co przepłacać?
-
@bpx33 oj zdziwił byś się . 😋
-
@bpx33 napisał w Ceny paliw...:
To jest czysta teoria, praktyka mówi zupełnie co innego i myślę że każdy kto jeździ autem dobrze o tym wie. Tankując tam gdzie najtaniej już dawno bym miał jakieś jazdy z moim dieselem.
-
Taaa, oczywiście. Może takie samo wychodzi z rafinerii, ale po drodze trafia przynajmniej do trzech - czterech zbiorników (magazyn, hurtownia, cysterna, zbiornik na stacji) i wszędzie dostęp mają do niego ludzie, a wielu na pewno chce sobie "dorobić na boku".
Określenie "chrzczone paliwo" nie wzięło się znikąd. A, i pamiętam jakiś artykuł o tym, że ktoś kradł paliwo, dolewając do wyrównania poziomu zużytych rozpuszczalników z jakiejś fabryki.
Dodaj do tego stopień zużycia / zanieczyszczenia zbiorników na samej stacji...
Skoro paliwo wszędzie jest takie samo, to po co UOKIK i Inspekcja Handlowa robią kontrole? Polecam stronę: https://www.uokik.gov.pl/jakosc_paliw.php
można też popatrzeć na coroczne raporty (ostatni link na tej stronce). -
-
@bpx33 oj zdziwił byś się . 😋
No właśnie chętnie bym się zdziwił ;)
Od samego początku tankuję tylko na najtańszych stacjach w całej Polsce (głównie przy marketach) i jakoś nigdy nic się nie stało. Powiesz, że "stare auto to wszystko przepali". Służbówkę (Fabia z 2013 roku) tankowałem dokładnie w ten sam sposób. I co? I nic! :)@leo napisał w Ceny paliw...:
Skoro paliwo wszędzie jest takie samo, to po co UOKIK i Inspekcja Handlowa robią kontrole? Polecam stronę: https://www.uokik.gov.pl/jakosc_paliw.php
można też popatrzeć na coroczne raporty (ostatni link na tej stronce).Znam tą stronę. Zresztą nie wiem czy sam jej kiedyś nie wklejałem na złośniku. ;)
I co z niej wynika? A to, że "chrzczone" paliwo zdarza się w dużo mniej niż 5% przypadków (a nie pamiętam czy ostatnio nie zeszli nawet poniżej 2%). Szansa, że trafisz na stacji na "chrzczone" paliwo jest mniejsza niż to, że wygrasz w Totka. :P
Ale co kto lubi... Ja bogaczom nie zabronię przepłacać! XD
-
No właśnie chętnie bym się zdziwił ;)
Nie sądzę, że chętnie byś się zdziwił, gdybyś musiał naprawiać silnik po benzynie nieodpowiedniej jakości - czyli nie ze swojej winy, lecz z powodu paliwa, za które zapłaciłeś. Widocznie rzeczywiście nigdy Ciebie to nie dotknęło. :-)
Powiesz, że "stare auto to wszystko przepali".
Niekoniecznie. @Jaco może napisać, że miałeś po prostu dużo szczęścia (może stąd Twój entuzjazm). ;-)
Znam tą stronę. Zresztą nie wiem czy sam jej kiedyś nie wklejałem na złośniku. ;)
@esen kiedyś podawał link do zestawień skontrolowanych stacji.
I co z niej wynika? A to, że "chrzczone" paliwo zdarza się w dużo mniej niż 5% przypadków (a nie pamiętam czy ostatnio nie zeszli nawet poniżej 2%). Szansa, że trafisz na stacji na "chrzczone" paliwo jest mniejsza niż to, że wygrasz w Totka. :P
Mylisz się. Pomyśl logicznie: przecież te liczby dotyczą wyłącznie skontrolowanych stacji, czyli ułamka wszystkich. Gdyby STAŁE kontrole dotyczyły totalnie WSZYSTKICH stacji, nie sądzę, żeby sprawa skończyła się na liczbach jednocyfrowych.
Ooo... już myślałem, że napisałeś jeden post bez cienia sarkazmu... a jednak nie. :-D
Skoro jednak uważasz za przejaw bogactwa wydatek kilku zł więcej podczas tankowania, w zamian za święty spokój i chęć unikania drogich napraw, to OK, niech będzie. Ja traktuję to jako przejaw pozbywania się cebulki z serca. No i od lat wiem, że hobby motoryzacyjne nie ma nic wspólnego z konkursem oszczędzania (bo to się rzadko kiedy dobrze kończy). -
Uwierz mi, że o wiele taniej jest tankować na porządnych stacjach niż naprawiać/czyścić układ wtryskowy, także kto tu jest bogaczem? :) bo mi się wydaje, że raczej ten co naraża świadomie swoje auto na potencjalne usterki
-
@gooral on ma benzynę . Ile wleje tyle spali. Dlatego szuka oszczędności. :)
Jak dla mnie koniec tematu o jakości.
-
Hurt Orlenu (zeszły czwartek vs dziś):
Pb95: 5,33 -> 5,46 zł/litr
Pb98: 5,70 -> 5,83 zł/litr
ON: 5,59 -> 5,64 zł/litr
ON+: 5,99 -> 6,04 zł/litrLPG w hurcie: ~2,79 zł/dm3
Przeciętne ceny na Orlenach w dniu dzisiejszym i wynikająca z tego marża:
Pb95 - 5,75 zł/litr -> +29 gr
ON - 5,79 zł/litr -> +15 gr
LPG - 3,19 zł/litr -> +40 gr
Verva 98 - 5,99 zł/litr -> +16 gr
Verva ON - 5,99 zł/litr -> -5 gr (!) -
U mnie PB 5.74 ON 5.78.
-
A ja właśnie zatankowałem na stacji Moya w Puławach: noPb 95 za 5,64 zł, LPG za 3,19 zł. Najtaniej w okolicy. Zobaczymy.
Jeszcze mijałem stację Aviva - benzyna tyle samo, gaz o 3 gr droższy. Stacje Orlenu mają ceny podane przez BPXa. -
U mnie PB 5.74 ON 5.78.
U mnie najtaniej Pb95 - 5,37, ON - 5,59 :)
@leo napisał w Ceny paliw...:
Jeszcze mijałem stację Aviva - benzyna tyle samo, gaz o 3 gr droższy.
Aviva czy AVIA? ;)
-
Aviva czy AVIA? ;)
Eee... chyba to drugie. Literóweczka. :-)
Stacja ta też niedawno zmieniła barwy. Wcześniej było BP, ale się zwinęli... -
U mnie najtaniej Pb95 - 5,37, ON - 5,59 :)
U ciebie zawsze jest naj... 😋😋😋
-
Eee... chyba to drugie. Literóweczka. :-)
Stacja ta też niedawno zmieniła barwy. Wcześniej było BP, ale się zwinęli...U mnie przy wylocie na A2 też niedawno otworzyli właśnie AVIĘ (ale jako nową stację nie rebranding) i zaczęła się "wojna" z MEWĄ (najtańsze stacje w Grodzisku). Co drugi dzień przerzucali się cenami i raz na jednej było Pb95 po 5,3x, a raz na drugiej... :P
W pewnym momencie było nawet 5,29 na MEWIE, ale jakoś w środku tygodnia, a ja mam w zwyczaju tankować w piątki lub weekendy, więc tylko się obszedłem "smakiem". ;)@jaco napisał w Ceny paliw...:
U ciebie zawsze jest naj... 😋😋😋
Gdyby nie dwie stacje MEWA to nie byłoby tak tanio. ;) Mam prawie same stacje "premium" w mieście (2x Orlen, bp, Shell, Lotos i stacja PKS).
-
U mnie przy wylocie na A2 też niedawno otworzyli właśnie AVIĘ (ale jako nową stację nie rebranding) i zaczęła się "wojna" z MEWĄ (najtańsze stacje w Grodzisku). Co drugi dzień przerzucali się cenami i raz na jednej było Pb95 po 5,3x, a raz na drugiej... :P
Kwestia czasu - dogadają się. :-)
U mnie było podobnie. Wylotówka z miasta, od paru lat działała jedna prywatna stacja, a tu nagle inny prywaciarz zaczął budowę drugiej... po drugiej stronie ulicy, w odległości dosłownie 100 m. Baaardzo długo ją budował (chodziła plotka, że właściciel istniejącej stacji rzucał mu kłody pod nogi), ale w końcu uruchomił - i zaczęła się wojna cenowa między stacjami. Trwało to około roku, teraz mają takie same ceny.A ja dziś pod Radomiem pobierałem LPG za 3,06 zł (stacja ma paliwa od Lotosu). W samym mieście widziałem na innej stacji, prywatnej, cenę 3,09 zł. O co chodzi??? Nie wiem.
-
Moje dzisiejsze tankowanie.
-
Kwestia czasu - dogadają się. :-)
Raczej małe szanse. ;) Próbował i Lotos i Orlen konkurować z MEWĄ i się poddali po kilku tygodniach. AVIA to mniejszy koncern, więc tym bardziej nie ma szans, a i lokalizacja samej stacji będzie wkrótce dużo gorsza (planowane otwarcie obwodnicy miasta i wynikający z tego mniejszy ruch).
A ja dziś pod Radomiem pobierałem LPG za 3,06 zł (stacja ma paliwa od Lotosu). W samym mieście widziałem na innej stacji, prywatnej, cenę 3,09 zł. O co chodzi??? Nie wiem.
Marża drogi Panie, marża! :)
-
Niestety przez ostatnie dwa tygodnie ceny znów poszły dość mocno w górę... :(
Hurt Orlenu (piątek 31.12. vs dziś):
Pb95: 5,46 -> 5,57 zł/litr
Pb98: 5,83 -> 5,89 zł/litr
ON: 5,64 -> 5,86 zł/litr
ON+: 6,04 -> 6,26 zł/litrLPG w hurcie: ~2,80 zł/dm3
Przeciętne ceny na Orlenach w dniu dzisiejszym i wynikająca z tego marża:
Pb95 - 5,75 zł/litr -> +18 gr
ON - 5,79 zł/litr -> -7 gr (!)
LPG - 3,09 zł/litr -> +29 gr
Verva 98 - 5,99 zł/litr -> +10 gr
Verva ON - 5,99 zł/litr -> -27 gr (!!!)W kwestii ON znowu ujemne marże... Nie pozostaje nic innego jak czekać na początek lutego i ceny paliw z 8% VAT-em.