Ceny paliw...
-
Hurt Orlenu (05.04. vs 12.04.):
Pb95: 6,51 -> 6,48 zł/litr (- 3 gr/l)
Pb98: 7,17 -> 7,09 zł/litr (- 8 gr/l)
ON: 6,57 -> 6,43 zł/litr (- 14 gr/l)
ON+: 7,00 -> 6,86 zł/litr (- 14 gr/l)
LPG: 2,80 -> 2,78 zł/dm3 (- 2 gr/dm3) -
Nie wiem w jakim stopniu wpłynie to na cenę ropy, ale raczej na pewno nie pozostanie bez jakiegokolwiek wpływu, a mowa o wczorajszym ataku Iranu na Izrael. Szczerze to nawet się nie dziwię, że do tego doszło, bo moim zdaniem Izrael przegina pałę w Strefie Gazy i kwestią czasu było to kiedy ktoś się straci cierpliwość.
Niestety dla nas jest raczej pewne, że przełoży się to na podwyżki cen na stacjach, więc zalecałbym zatankować się dziś lub maksymalnie jutro do pełna (ja właśnie przed chwilą wróciłem ze stacji).
Jeśli nie robicie dużo kilometrów miesięcznie to może uda się uniknąć tankowania w najgorszym momencie (na tzw. "górce cenowej"). ;)
Oczywiście to wszystko przy założeniu, że nie wybuchnie na Bliskim Wschodzie pełnoskalowa wojna, bo wtedy to już nic nie pomoże i ceny paliw z 7 z przodu wszędzie będą normą... -
-
@pacior napisał w Ceny paliw...:
@BPX33 myślisz że wpłynie to również na ceny gazu?
Ciężko stwierdzić, bo gaz cały czas ciągniemy od RUS, więc raczej (?) nie.
Co do cen ropy to o dziwo dziś nie podrożała... Czyżby wszyscy spekulanci giełdowi "wliczali" już od jakiegoś czasu w cenę ropy możliwość sytuacji opisanej powyżej??? Zobaczymy co będzie dalej, ale dla mnie sytuacja przedziwna. :o
-
Dziś tankowałem gaz
-
@Jaco napisał w Ceny paliw...:
Dziś tankowałem gaz
Ja w niedzielę trochę pojeździłem. Ceny gazu różne - najtaniej od 2,45 u prywaciarza (na trasie Radom - Puławy), najdrożej oczywiście na Orlenie w Kazimierzu Dln. - 3,06.
-
@leo napisał w Ceny paliw...:
Ja w niedzielę trochę pojeździłem. Ceny gazu różne - najtaniej od 2,45 u prywaciarza (na trasie Radom - Puławy), najdrożej oczywiście na Orlenie w Kazimierzu Dln. - 3,06.
A2 Poznań-Warszawa taniej niż 3,40 zł/dm3 nie znajdziesz ;)
Wracając do tematu podwyżek związanych z atakiem Iranu na Izrael to mamy przedziwną sytuację. Ropa tanieje (fajnie się czasem mylić :D), ale $ niestety drożeje i suma sumarum ceny w hurcie idą do góry, więc na majówkę będzie w ciul drogo (nie licząc LPG)... :(
-
Hurt Orlenu (12.04. vs 19.04.):
Pb95: 6,48 -> 6,56 zł/litr (+ 8 gr/l)
Pb98: 7,09 -> 7,25 zł/litr (+ 16 gr/l)
ON: 6,43 -> 6,45 zł/litr (+ 2 gr/l)
ON+: 6,86 -> 6,89 zł/litr (+ 3 gr/l)
LPG: 2,78 -> 2,76 zł/dm3 (- 2 gr/dm3) -
@Gooral napisał w Ceny paliw...:
Doszły mnie wieść, że podobno od piątku promocja majówkowa i przez tydzień będzie paliwo 30gr. taniej na litrze, z wyłączeniem LPG.
Ja nic nie słyszałem. Jakieś źródło?
-
@Gooral napisał w Ceny paliw...:
Pracownik stacji
No to może faktycznie coś będzie.
Choć wydaje mi się, że jakby miało być to już by trąbili w radiu i TV od tygodnia, bo majówka to raptem za 6 dni się zaczyna. :P
Na stronie www Orlenu cisza, FB też nic nie podaje... -
Słabo widać ale ceny niższe
-
@BPX33 napisał w Ceny paliw...:
No to może faktycznie coś będzie.
Choć wydaje mi się, że jakby miało być to już by trąbili w radiu i TV od tygodnia, bo majówka to raptem za 6 dni się zaczyna. :P
Na stronie www Orlenu cisza, FB też nic nie podaje... -
Hurt Orlenu (19.04. vs 26.04.):
Pb95: 6,56 -> 6,52 zł/litr (- 4 gr/l)
Pb98: 7,25 -> 7,20 zł/litr (- 5 gr/l)
ON: 6,45 -> 6,31 zł/litr (- 14 gr/l)
ON+: 6,89 -> 6,75 zł/litr (- 14 gr/l)
LPG: 2,76 -> 2,71 zł/dm3 (- 5 gr/dm3)Od ponad miesiąca mamy odwrotną sytuację, która była przez pierwszy kwartał tego roku (bardzo wysokie marże na Pb95, a znikome na ON). Obecnie to właśnie na ON są średnie marże ok. 30 gr/l, a na Pb95 niewielkie, choć patrząc historycznie to w tym roku na obu tych paliwach są one rekordowo wysokie (nienotowane od przynajmniej 5 lat).
Bardzo dziwne rzeczy dzieją się również z LPG. Tanieje dość regularnie, choć nie ma do tego jakichś większych przesłanek (zazwyczaj cena LPG była skorelowana z ceną Pb95, a teraz jest zupełny "rozjazd").
Pytanie co się stanie z cenami LPG jak w 3 lub 4 kwartale roku przestaniemy zgodnie z sankcjami UE importować to paliwo z Rosji (obecnie ponad 70% importu pochodzi właśnie z tego kraju), ale sądzę, że może być jak z cenami Pb95/ON, czyli że zostaną one trwale podbite w rejony 3,50 zł/dm3, a może i więcej, bo trzeba będzie je ściągać z dużo dalszych zakątków świata. -
-
-
Orlen na majówkę
-
-
@pacior owszem jest ale nie na gaz dla przykładu tylko na PB lu ON. PB nie potrzebuję bo mam ponad pół zbiornika.