BLACKLIST - czarna lista NIEPOLECANYCH części zamiennych
-
Uwaga na trefne zestawy naprawcze regulacji pracy szczęk hamulcowych do Tico i Matiza:
-
Stanowczo odradzam zakup zamienników piast przednich firmy BTA. Totalny szmelc nie trzymający wymiarów, nie da się tego założyć na samochód. Do kupienia na przykład w Inter Carsie. Dodatkowo, podejrzewam że zamienniki dostępne tanio na allegro również są podobne- wcześniej kupiłem coś takiego i problemy wyglądały dokładnie tak samo, części te mają również identyczne problemy z wymiarami. Więcej opisywałem w tym wątku: https://zlosniki.pl/topic/37759/jak-powinna-być-montowana-piasta-przedniego-koła/1
@ryszard wiesz może gdzie zaopatrzyć się we właściwie zrobione zestawy naprawcze tylnich hamulców, nie takie jak na filmie?
-
@ryszard zapytałem pod filmem o źródło pochodzenia tych części, gdy okazało się że to znane już tutaj AK-PARTS, jakoś nie byłem zdziwiony :D
-
@barteu
Nie jest łatwo. W jednym miejscu pewnie będzie ciężko wszystko zakupić. Na rynku z oryginałów zostały resztki i trzeba je szukać w różnych sklepach. Oryginalne sprężyny górną i dolną widziałem w Wawer Mot. Oryginalny lewy rozpierak wystawiony jest na Allegro:
https://allegro.pl/oferta/nowy-oryginalny-rozpieracz-hamulca-lewy-tico-matiz-7258441910
Trudno mi polecić jakiś gotowy zestaw - zamiennik bo ja unikam zamienników. Ale nie wykluczam, że jakiś przyzwoity zamiennik się znajdzie. -
"Gwożdzie" mocujące szczęki - być może oryginalne - musiałbyś się zapytać sprzedawcy czy ma je w woreczkach z nalepką GM.
https://www.auto-truck.pl/zestaw-mocowania-szczeki-hamulcowej-sprezyny-i-sworznie-p-38877.html
-
Nie polecam szczęk hamulcowych Sangsing Brake.
Po przejechaniu 50kkm odkleiła się okładzina cierna.Firma Sangsing Brake robi chyba też części dla Kia/Hyundai na pierwszy montaż więc teoretycznie nie jest to firma krzak...
Wpadki się zdarzają, ja już raczej tą firmę będę omijał...
Jeszcze jedno spojrzenie na szczękę
-
Nie polecam akumulatora marki Banner. Przeżył niecały rok, będę próbował reklamować.
-
-
-
Miałem identycznego Bannera w Matizie, kupiony w 2009r, padł dopiero jesienią 2022, no ale pewnie produkcja z tamtych lat nie jest równa obecnej. Z aku które miałem w ostatnich latach mniej więcej żywotność wyglądała tak:
-Centra Plus 44Ah : 2 lata
-Power ( z Auchan) 45Ah : 2 lata
-Exide Exccell 35Ah : 1 rok i 9 miesięcy
-Centra Standard 44Ah : 4 lata i działa nadal, choć już ma małą pojemność, 2 razy był wyładowany do ok 6V, po otwarciu korków widać spore zasiarczenie
-Kozak 74Ah : po pół roku stracił pojemność, przeżył jeszcze drugie pół roku ponieważ było lato i silnik odpalał bez grzania świec żarowych, po czym padł całkiem
-Varta Silver 74Ah : 2 lata i powoli czuć że rozrusznik co raz wolniej kręci, niestety nie sprawdziłem przy zakupie daty produkcji, akumulator był wyprodukowany prawie 3 lata wstecz -
Nie polecam wycieraczek filmy ALCA
Wycieraczka tylna z tej firmy na szybie Tico od samego początku "przeskakiwała" w drodze powrotnej.
Wycieraczka przednia (krótka) od samego początku sezonu zimowego (2022/2023) sprawiała problemy. Podczas temperatur ujemnych "mroziło" ją i nie przylegała do szyby. Psikanie WD40 po elementach ruchomych wycieraczki poprawiało sytuację tylko na chwilę. -
@tom83ek napisał w BLACKLIST - czarna lista NIEPOLECANYCH części zamiennych:
ALCA
To chyba marketówka. Kiedyś miałem je w Maluchu ale to było ponad 20 lat temu.
-
@Jaco
Dawno temu były dostępne w Tesco, teraz nie wiem jak z dostępnością. Kupowałem je rok temu w sklepie motoryzacyjnym na allegro -